LØSHUNDJAKT: Lensmann John Tomas Homme (49) sparer hvert år 20-25 feriedager til elgjakta. Det er elghunden Høgåsknappens Rambo (3) hoppende glad for. Foto: Kristin Ellefsen
VIKTIGE: Elghundene Rambo (3) og Rocky (7) betyr mye for lensmannen. På høsten jakter han og stiller dem på jaktprøve. Ellers i året trener han blodspor, går på ski og sykler med dem. Foto: Kristin Ellefsen
LØSHUNDJAKT: Lensmann John Tomas Homme (49) sparer hvert år 20-25 feriedager til elgjakta. Det er elghunden Høgåsknappens Rambo (3) hoppende glad for. Foto: Kristin Ellefsen
Portrett Homme og Rambo. Foto: Kristin Ellefsen

IVELAND: – Rocky er blind på det ene øyet. Han ble sparket av en hest da han var liten valp. Men han er ei god elgbikkje som er blitt Norsk Jaktchampion og har deltatt i norgesmesterskapet, sier John Tomas Homme (49).

Han jobber til daglig som lensmann ved Vennesla og Iveland lensmannskontor. Fædrelandsvennen møter ham på familiens idylliske småbruk på Vatnestraum. Allerede før bildøra er åpnet bjeffer de to elgbikkjene ivrig i hundegården.

— De er glade i oppmerksomhet, ler Homme og kikker bort på de to hundene av rasen norsk elghund grå.

Løshundjakt

Bikkjene stammer fra kennelen Høgåsknappen, som ligger like ved svenskegrensen.

Rocky er sju år, mens Rambo er tre. De har begge oppnådd jaktchampionatet, som tildeles dersom hunden klarer å oppnå fire førstepremier på jaktprøve.

— Det er løshundjakta som ligger mitt hjerte nærmest. Det er noe helt eget når man har kontakt med hunden hele veien. Å kunne knipse med fingeren og se hunden forlate elgen og komme til deg hvis det er feil elg. Det er en fin følelse, sier Homme, og legger til:

— Man lever jo på minnene hele året. Det gjør i alle fall jeg. Jeg kan se på hundene, og så popper minnene fra fjorårets elgjakt fram umiddelbart. Hundene er to gode jaktkamerater.

Sparer ferien

John Tomas Homme jaktet mye uten hund i sine yngre dager.

— Det var jo spennende, det også. Men ingenting overgår å være sammen med to-tre kamerater på elgjakt, slippe hunden løs og forhåpentligvis få los. Å snike seg inn på en elg i stå-los for hunden er utrolig spennende, forteller lensmannen.

På låveveggen henger en rekke elggevirer. På spørsmål om det er han som har skutt alle, må han dobbeltsjekke med sønnen før han kommer fram til at alle er skutt av lensmannen selv.

— Jeg bruker mye tid på jakt. Kanskje litt for mye. Det går som regel 20-25 feriedager på høsten, de aller fleste til elgjakta, sier lensmannen.

Trener året rundt

Selv om hundene kun er i bruk på jakt i to snaue måneder, bruker Homme mye tid på å trene dem året rundt.

VIKTIGE: Elghundene Rambo (3) og Rocky (7) betyr mye for lensmannen. På høsten jakter han og stiller dem på jaktprøve. Ellers i året trener han blodspor, går på ski og sykler med dem. Foto: Kristin Ellefsen

— De slippes ikke så ofte utenom elgjakta, men hele familien er veldig interessert i å trene hundene. Jeg liker godt å sykle og gå på ski med dem, sier han.Begge hundene er godkjente ettersøkshunder. Det betyr at han har trent mye blodspor med hundene også.

– Å drive fram hundene liker jeg godt. Jeg slipper dem også for at de skal få trent seg på å finne elg før elgjakta, sier Homme.

Homme jakter rundt gården sin på Vatnestraum, og leier også elgjakt rundt hytta hans på Byglandsfjord.

— Vi er seks gårder som har gått sammen og dannet et elgjaktlag. Dermed blir det sosialt og trivelig. Hver gård stiller med flere folk, og vi treffer igjen jegere som vi ikke har sett siden jakta året før, forteller lensmannen.

Beste minne

Vi ber Homme trekke fram et høydepunkt fra hans cirka 30 år lange jaktkarriere. Den første elgen han skjøt for løshund blir raskt nevnt. Men ved nærmere ettertanke er det et annet minne som faktisk står enda sterkere.

— Jeg må trekke fram en jakttur til Årdalen i Bygland. En kamerat skjøt en stor okse tre timers gange inn på heia. Vi gikk ut, hentet jernhesten, og dro tilbake dagen etter for å hente elgen. Det var tett tåke, og vi slet med å finne den. Men omsider fant vi elgen og fikk den på jernhesten. Problemet var bare at jernhesten kollapset, forteller Homme.

Da måtte han og jaktkameratene ta beina fatt og gå tre timer ut igjen, kjøre til Froland for å hente deler til jernhesten, og så gå inn på heia dagen etter det.

Portrett Homme og Rambo. Foto: Kristin Ellefsen

– Jeg satte meg ned på en stein og tok en sigar. For et styr det hadde vært. Men heldigvis var vi noen jegere som fikk en sosial tur ut av det, sier han.

Konkurrerer

Jakta på elg varierer fra kommune til kommune. På Agder starter den enten 25. september eller 5. oktober. Den varer til 31. oktober eller 15. november. Det betyr under to måneder med elgjakt.

— Det er ikke så lenge. Jeg liker godt å stille på jaktprøver etter at jakta er ferdig. Det er et godt miljø, og vi får testet hundene litt. Elgjakta forlenges litt med å stille på prøver, forteller Homme.

Jaktprøvene foregår ved at hundeeierne går sammen med en dommer og slipper hunden. Dommeren vurderer da hundens prestasjon og egenskaper. Det blir også arrangert norgesmesterskap for både elghunder og andre jakthunder.

— Å få premie på hundene for å bruke dem i avl er spennende og interessant. Både Rocky og Rambo presterte bra på prøve tidlig. I fjor fikk jeg parring med den nordiske mesteren. Det er jo ei fjær i hatten, sier Homme.