«Femti år etter debuten er Øystein Lønn ute med ny, krass og høyaktuell roman», skriver Dagbladet og triller terningkast for Øystein Lønns nye roman, «Fluktens nødvendige blindveier».

Boka ble gitt ut på forfatterens 80-årsdag, og har blitt godt mottatt av kritikerne.

— Gåtefull

— Det er stadig en fryd å lese Lønns fint tilskårne setninger og velformede scener. Samtidig kan hans beherskede moderne form med folk som snakker forbi hverandre stå i fare for å stivne, som sin egen karikatur et sted mellom en fransk nyroman og hverdagsdialogmesteren Raymond Carver. Ladede, enkle scener kan også gjøre dirrende undertekst overtydelig. Lønn går klar av faren, og romanen forblir gåtefull, så gåtefull at det kan være vanskelig å forstå hva som skjer, skriver Dagens Næringsliv.

— Romanen er gjennomtenkt og skrevet med musikalitet og følelse for de fineste nyanser, skriver Dag og Tid.

- Nesten irriterende

Både Adresseavisa og Fædrelandsvennen trillet terningkast 5. — Fortellerstilen er økonomisk, men også villet villedende og slett ikke alltid mettet med mening. Oppramsingene er insisterende, nesten irriterende. Men uroen formen skaper, brytes mot det vakre, poetiske og mot det filosofisk presise. Ut av språkets rytme, de gjentakende temaene og de brutte setningene - og, enda mer, ut av den brutte meningen - trer en fortelling om å leve fordekt fram. I det lille og i det store, skriver Fædrelandsvennens anmelder om boka.