— Jeg har kjent Øystein i over 50 år, og sett utviklingen hans fra starten av hans forfatterskap. I tillegg til å være en internasjonal forfatter, som har blitt oversatt til over ti språk, har han også vært veldig viktig for vår landsdel. Sørlandske samfunnsforhold har han skildret utmerket i flere

Paal-Helge Haugen. Foto: Lars Hoen

av sine bøker. Men selv om han er dyktig til å skrive romaner, så vil jeg først og fremst udiskutabelt kalle han en utmerket novellemester. Som novelleskriver er han en av de viktigste i Norge i siste halvdel av 1900-tallet, sier Paal-Helge Haugen.

Les også :

Øystein Lønn feirer dagen med å gi ut romanen «Fluktens nødvendige blindveier».

Nyskapende

Kjartan Fløgstad Foto: Sigurdsøn, Bjørn, Hanne Christine Borø

Kjartan Fløgstad sier Lønn har betydd mye for sitt eget forfatterskap.— Han var den viktigste, norske årsaken til at jeg skiftet fra lyrikk til prosa. Hans tidligste bøker viste meg muligheter i litteraturen som ingen andre gjorde. Det som fascinerte meg med Lønn var hans kosmopolitiske skrivestil, som ingen andre norske forfattere hadde på den tiden på 60- og 70-tallet. Hans måte å reflektere over den store verden på, åpnet en ny verden for meg i litteraturen. For å oppsummere hans forfatterskap vil jeg si at han har vært en av de viktigste forfatterne i Norge etter 1970, og jeg anser han som en veldig viktig og stor kollega.

Stor prosaist

Annabelle Despard. Foto: Kjartan Bjelland

Annabelle Despard trekker fram «Hirtshals, Hirtshals» som hans beste verk.— Øystein Lønn er en av de viktigste forfatterne vi har i regionen og utover landet, noe som har blitt bekreftet gjennom Nordisk Råds litteraturpris. Han har en særegen og underfundig skrivestil. Og det er også spennende at hans kjærlighet for jazzmusikken er til stede gjennom hele hans forfatterskap. Mitt favorittverk av Lønn er «Hirtshals, Hirtshals». Man vet aldri helt hva som skjer i denne krimromanen. Hintene er der, men det er beskrevet på en subtil måte, og det er nettopp denne stilen som gjør Lønn til en stor forfatter og prosaist for meg. Nå er han snart 80 år, og det skulle bare mangle at han fortsatt skriver, så dyktig som han er, mener hun.

Viktig stemme

Line Baugstø. Foto: Tore André Baardsen

Både Line Baugstø og Bjarte Breiteig mener at Øystein Lønn har vært viktig for deres egne karrierer:— Da jeg var ung og studerte sørlandslitteratur på Agder distriktshøgskole i 1979 var det ikke veldig mange forfattere fra sør å velge i, så Øystein Lønn var svært sentral. Jeg husker at jeg søkte etter en stemme på den tiden, og fant en tydelig stemme i Lønn, spesielt gjennom boken «Lu» fra 1977 som fortsatt betyr mye for meg. Den gjorde sterkt inntrykk, og siden den gang har jeg lest flere verk og intervjuet han ved flere anledninger. For meg er han, og har lenge vært, en viktig og tydelig stemme fra Sørlandet, sier Baugstø.

Inspirasjonskilde

Bjarte Breiteig. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Novellene til Lønn har betydd mye for meg, og de var en stor inspirasjonskilde da jeg selv startet å skrive rundt 1995. Da leste jeg samlingen «Hva skal vi gjøre i dag», som er mitt favorittverk av han. Lønn skriver enkelt, men greier likevel å favne noe komplisert. For meg har Leonard Rickhards kunst alltid minnet meg om skrivemåten til Lønn, røffe omgivelser, men samtidig skildret med en skjønnhet, sier Bjarte Breiteig.