6. juni skal det avholdes folkeavstemning om kommunesammenslåing i Søgne og Songdalen, sammen med resten av Norge. Da er det tre alternativer å velge mellom. Enten å fortsette som i dag, eller at de to kommunene skal slå seg sammen, eller at kommunene skal inngå i Nye Kristiansand, sammen med Birkenes og Lillesand.

Preferanse

Et mindretall på ni i Songdalen kommunestyre stemte torsdag kveld for såkalt preferansevalg. Da måtte velgerne rangere de tre alternativene. Flertallet på 16 mente imidlertid at de tre alternativene skal listes opp på stemmeseddelen, og så skal de sette kryss ved det alternativet de mener er best.

Ordfører Johnny Greibesland er fornøyd.

— Det ble 16 stemmer for vanlig valg, og ni stemte for preferansevalg. Dette blir enkelt og greit, og jeg er fornøyd med det resultatet, sier Greibesland.

Det ble mye debatt i kommunestyret i Søgne, forteller ordfører Astrid Hilde. Både rundt det omstridte preferanseforslaget, og et nytt forslag fra MDG som innebar både spørreundersøkelse og preferansevalg.

Det ble imidlertid 21 som stemte for vanlig valg, og seks som stemte mot.

Fornøyd

— Jeg er veldig fornøyd med at det blir en vanlig avstemning etter valgloven, slik at ikke kompromissforslaget for noen fordel, sier Søgne-ordfører Astrid Hilde.

I kommunestyret i Birkenes valgte ordfører Anders Christiansen torsdag kveld å fortelle hva han anbefaler folk å stemme:

K5 i Birkenes

Ordfører Anders Christiansen (Ap) i Birkenes anbefaler K5. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg går inn for K5. Det er flere argumenter som taler for at det er best, og for Birkenes teller økonomien mye. Det har vært vanskelig i mange år å holde kommuneøkonomien i balanse, og samtidig ha et godt tjenestetilbud, sier Christiansen.Inntrykket hans er at kommunestyret er delt omtrent på midten, og han regner med spennende måneder fram mot folkeavstemningen i juni.