— For 10 år siden hadde vi en kvote på fem elger. I år hadde vi bare en. Men i vårt område i Valle Austhei mot Fyresdal er det så stor bestand at jaktlaget vårt rakk ikke å få ut postene, før elgen vår datt, forteller avtroppende fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund. Hele jaktseansen var over på fem minutter der inne ved Stykkjetjønndalen i Valle.

For noen år siden ble det skutt veldig mange elger i den vidstrakte Valle Austhei for å få ned en bestand som var for stor.

elg3.jpg Foto: Isak Brokke

— De større jaktlaga har hatt problemer med å fylle kvotene sine de siste årene, derfor har de villet redusere avskytingen. For noen år siden var det helt klart at elgbestanden i Valle Austhei var for stor. Det så vi både på kondisjonen til elgen og på beitet. Men nå tror jeg vi kan få opp kvotene igjen. Nå ser vi at ung rogn, osp og selje får stå i fred. Det betyr at elgstammen er i balanse, sier Sverdrup Lund.- Så nå ønsker dere at dere får større elgkvoter igjen til neste år?

— Ja, vi håper det. Elgjakta er et sosialt fellesskap for oss og vi synes ikke vi har et godt lag før vi er 15 stykker. Da er ikke én elg noe å dele på. Det må være litt mening i det når folk tar seg fri fra jobben for å gå på elgjakt. Men vi har sett på dette året som et hvileår, og vi er jo alle interessert i å ha en god elgbestand. Det blir interessant å se skjemaene «sett elg» etter årets jakt, sier Bjørgulv Sverdrup Lund.

Lite i naboterrenget

Henry Viki og jaktlaget hans jakter i naboterrenget til Lund. Dette området er vesentlig større.

— Vi har en kvote på fire dyr og skjøt en kalv og ei kvige nå i helga, sier han.

— Det er viktig med en felles forvaltning av elgstammen. Jeg tror det er fornuftig å gå ned litt på kvoten. Vi har vært oppe i ni. Men da var det veldig mye elg også. Det så vi ikke minst på alle elgpåkjørslene om vintrene. Det var elgspor over alt, sier Viki.

Fra Sirdal sier jeger og fjelloppsynsmann i Statskog, Geir Hovland, at det er mye mindre elg enn før.

— Vintre med mye snø og retta avskyting der det felles en god del voksne kuer, er nok hovedårsaken til dette, sier Hovland, som mener elgstammen i Sirdal er passe stor nå

Vil ha større jaktvald

I Valle er alt elgterreng øst for Otra slått sammen til ett jaktvald. Tidligere ordfører i Bygland og mangeårig elgjeger Knut A. Austad mener noe lignende må innføres i kommunen hans.

— Du får bedre statistikk og kan legge opp til rettere avskyting da, sier han.

Sist helg var Austad og jaktlaget hans på sju jegere på jakt. De så åtte elger og skjøt to. Kvoten er på ei ku og tre ungdyr.

elgjaktsbilde finndalen 2.JPG Foto: Isak Brokke

— Vi liker å spare kuene, sier han.Austad sier at det er bra med dyr i terrenget han jakter, men at snittvekten har gått ned.

— For 10 år siden er det helt klart at det var for mye elg her. Da hadde vi kvoter helt oppe i sju dyr, sier Knut A. Austad.

For mange regler?

Torfinn Brokke som jakter i Setesdal Vesthei klager ikke, men det kan kanskje bli for mange regler også, undrer han.

Søndag skjøt Brokke ei elgkvige på 170 kilo. Det skjedde i Diltardalen vest for hyttefeltene i Brokke.

— Det er ikke alltid så lett å veie dyra i kikkerten, men vi prøver å spare ku med kalv, sier Brokke.

Det var mye mer elg i glansdagene på 90-tallet. Nå sliter vi med å få 3 - 4 stykker, mens vi før hadde det dobbelte. I laget snakker vi om at det kanskje ble skutt for mye elg da stammen var stor, sier Brokke.

— Det ligger an til nok en bunnrekord i antall felte elger i Aust-Agder, sier rådgiver Hans Fløystad i Aust-Agder Fylkeskommune. I fjor ble det skutt 937 elger i fylket, mot 1856 for 10 år siden.

— Men vi har nok en riktigere bestand nå. Vi hadde en unormal topp på 90-tallet. På 70-tallet var vi på nivået vi har i dag mens vi på 80-tallet hadde overbeiting. Så ble det felt mange dyr og bestanden gikk ned igjen. Dette var riktig, men nå klarer vi ikke å få opp produksjonen. Trolig er det for lite mat, sier elgforvalteren.

Riktig bestandstørrelse

I Vest-Agder er situasjonen temmelig lik.

— Jegerne i Vest-Agder må nok innse at vi neppe kommer til å oppleve tilsvarende elgtetthet som på 80- og 90-tallet, og trolig ligger dagens bestandstetthet av elg nærmere hva som kan regnes som bærekraftig nivå, sier rådgiver Bård Andreas Lassen ved Vest-Agder Fylkeskommune.