Siden starten i 2000 har veldedighetsorganisasjonen samlet inn over 2,5 milliarder kroner.

Right To Play var godt synlig i bybildet i Oslo lørdag. Først under et urbant terrengløp i regi av langrennsbrødrene Aukland. Deretter stilte en rekke kjendiser opp for Suzann «Tutta» Pettersen og hennes Suzann Pro Challenge på Aker brygge.

Målet med begge arrangementene var først og fremst å samle inn penger til organisasjonen som den tidligere skøytestjernen Koss startet i 2000, som en forlengelse av Olympic Aid.

Tidligere denne måneden takket OL-helten fra 1994 for seg som president og administrerende direktør i den humanitære organisasjonen, stillinger han har innehatt siden starten.

— Nå er jeg bare «grunnlegger», forteller Koss mellom golføvelsene.

- Hva betyr det i det daglige?

— Jeg får en friere rolle. Jeg skal fortsatt promotere organisasjonen og samle inn midler, samtidig som jeg skal hjelpe til med å bygge opp identiteten og kulturen i organisasjonen. Men det blir en annen rolle enn tidligere.

Right To Play skal gjennom lek og idrett bedre barn og unges hverdag i verdens mest vanskeligstilte områder.

Ifølge organisasjonen deltar over en million barn i 20 land hver uke i aktiviteter som gir dem nyttig kunnskap om utdanning, helse og fredsskapende arbeid.

- Hvor mye har dere klart å samle inn siden starten?

— Totalt rundt 2,5 milliarder norske kroner. Vi har nå et årlig budsjett på 320 millioner kroner. Vi gjør det ganske bra, men så har vi også et stort ansvar overfor barn som ikke får de samme mulighetene som andre tar for gitt.

De norske ekstra flinke

Koss har rekruttert ambassadører for sin organisasjon over hele verden, men trekker frem de norske som ekstra flinke.

— Her er det virkelig engasjement fra utøverne. Jeg har jo ikke spurt dem om å gjøre disse tingene som skjer i dag. Det er dem selv og teamene rundt dem som stiller opp. Det er de selv som kommer opp med ideene. De norske er veldig aktive på dette, og de gjennomfører ting. Der er de bedre enn mange andre rundt om i verden.

— Er det noen nye du gjerne skulle sett som ambassadører for Right To Play?

— Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med de ambassadørene vi har, vi har de beste. Som Suzann Pettersen, Mats Zuccarello, Therese Johaug og Aukland-brødrene, bare for å nevne noen.

Komikeren best av alle

Selv nådde ikke Koss og parkamerat Ådne Søndrål helt opp i golfkonkurransene. Selv paret Suzann Pettersen/Caroline Martens (dog med handicap i noen øvelser) nådde ikke opp mot fotballspiller Siri Nordby og komiker Nils Ingar «Nilsi» Aadne som nærmest utklasset de andre.

-Dette ble veldig morsomt. Her var det både mye giverglede og konkurranseinstinkt. Det er annerledes å komme ned i byen, men det glemmer du når du konkurrerer, sier Suzann Pettersen.

- Hvordan var det å bli slått av en komiker i golf?

— Nilsi briljerte. Vi løp på morgenkvisten, og da slo han jo langrennsgutta også, forteller Tutta.