En kvinne og en mann omkom i en frontkollisjon i Tvedestrand i februar. Foto: Ernest Boswarva
En kvinne omkom etter å ha blitt påkjørt på E 18 like ved Stoa i april. Foto: Ernest Boswarva

— Det har vært en negativ utvikling i Agder, og jeg håper at det ikke vil fortsette i denne retningen, forteller distriktsleder for utrykningspolitiet i Rogaland og Agder, Øystein Krogstad.

På landsbasis har antall dødsulykker i trafikken gått ned i første halvår, fra 75 i fjor til 49 i år. I Agder er trenden motsatt. I 2014 var det totalt ni dødsulykker i Agder, seks i Aust-Agder og tre i Vest-Agder. Første halvår i fjor omkom tre personer i trafikken. Tilsvarende tall for i år er åtte omkomne. Det vært fem dødsulykker i Aust-Agder og tre i Vest-Agder. Det er bekymringsfullt, ifølge Krogstad.

— I første halvår har det har vært for mange dødsulykker i Agder, og jeg er redd for at det vil overstige fjorårets tall, påpeker Krogstad.

- Vanskelig å se mønster

Han mener dødsulykkene skyldes mange tilfeldigheter, og det er vanskelig å se et mønster.

— Etter vinteren kan det være uvant å kjøre på bar vei. Det er vanlig at farten øker på våren, og derfor er det stor fare for ulykker. Mai måned utmerket seg, og det var tre MC-ulykker i Aust-Agder på kort tid med dødelig utfall. Veinettet er like bra i år som i fjor, og det et er mange faktorer som spiller inn.

Heller ikke distriktsleder i Trygg Trafikk Aust-Agder, Paal Ove Sodefjed, ser et klart mønster.

— Det svinger fra år til år, og trafikkulykker oppstår ofte ved ruskjøring, for høy fart og andre ting som tar oppmerksomheten, forteller Sodefjed.

Arbeidet fremover

I juni, juli og august er det statistisk flest ulykker, ifølge Sodefjed.

— I år var våren dramatisk, mens det i juni måned ikke var noen dødsulykker i Agder, sier han.

— Hvilke tiltak må til for å senke dødsulykkestallene?

— Politiet og Trygg Trafikk må være mer synlige,men til sjuende og sist er det opp til bilisten. En del veier i Agder kan være krevende å kjøre på, og derfor er det viktig å kjøre etter forholdene, sier Sodefjed.