Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det melder Antidoping Norge.

«Therese Johaug suspenderes frem til 18.12.2016, eller til tidspunkt for domsavsigelse dersom dette tidspunktet kommer før,» heter det i pressemeldingen.

— Bakgrunnen for vedtaket er at Påtalenemnden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld, sier leder av påtalenemnden i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal.

— Tar det tungt

Johaug går dermed - iallfall i første omgang - glipp av sesongåpningen på Beitostølen helgen 18-20. november, og alle renn frem til 18. desember.

— Jeg tar dette tungt, men forholder meg til det. Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse. Jeg ser frem til en grundig og full behandling av saken så raskt som mulig, sier Therese Johaug.

Hennes advokat Christan B. Hjort bekrefter overfor NTB at suspensjonen ikke vil bli anket. Også han sier at de nå kommer til å jobbe for full frifinnelse.

— Therese vil forholde seg til suspensjonen som er gitt og anker ikke denne. Hun vil i stedet konsentrere seg om selve hovedsaken, og det er å jobbe for full frifinnelse, sier Hjort.

Burde undersøkt bedre

Anstein Gjengedal gjentar overfor Aftenposten onsdag at Påtalemyndigheten har konstatert med at Johaug ikke er uten skyld i saken.

— Hun burde ha undersøkt bedre, sier Gjengedal, som påpeker at saken er i en innledende fase.

— Vi må få alle opplysninger på bordet slik at vi kan treffe et vedtak det er grunnlag for. Vi mener at hun ikke er uten skyld, så vi mener det er grunnlag for en eller annen reaksjon på dette tidspunkt, sier Gjengedal.

- Har du noen gang vært borti en større sak?

— Nei. Det er kanskje Norges mest profilerte idrettsutøver, som har fått i seg et forbudt stoff. Det vekker stor oppsikt, også internasjonalt.

Saken fortsatt under behandling

Nils Kiær er advokat for Antidoping Norge og prosessfullmektig i Påtalenemnden. Han forteller at Johaugs utestengelse da er på minst to måneder.

— Hun har testet positivt for et anabolt steroid. Da skal man suspendere etter innledende saksbehandling. Reglene sier at hun skal suspenderes dersom hun ikke kan bevise at hun ikke har noen skyld i det hele tatt. Etter den innledende saksbehandlingen har vi kommet frem til at hun har vist grad av skyld. Hun vil få en utelukkelse som er på minst to måneder, sier Kiær til Aftenposten.

Antidoping Norge jobber videre med saken, og en endelig domsavsigelse er ventet å komme i november.

— Vurderingen om hvor lang tid den totale dommen blir jobber vi videre med. Det blir en vurdering av alle bevisene, sier Kiær.

Han fortsetter:

— Det er en bestemmelse om at man skal foreta en innledende saksbehandling. Det er avholdt samtaler og det er en stor sak. Her har alle krav på at alt gjøres forsvarlig.

- Når får vi et endelig svar?

— Nå skal man jobbe videre med å vurdere alle bevisene i saken. Man må vurdere alle sidene av saken. Jeg har noen tanker om det. Det er en stor og lei sak. Vi skylder alle å gjøre en forsvarlig innsats, forklarer han.

Hjemme fra høydesamling

Sist torsdag ble det kjent at Therese Johaug hadde testet positivt for det anabole steroidet clostebol. Hennes forklaring er at hun skal ha fått det i seg gjennom kremen Trofodermin, som hun skal ha brukt på en solforbrent leppe.

Siden har reaksjonene vært mange, og Johaug valgte blant annet selv å bli hjemme fra langrennslandslagets høydesamling i Val Senales, selv om hun avslo muligheten til å begynne soningen med en gang.

Den hadde hun nå altså uansett ikke fått deltatt på. Som en del av suspensjonen får hun heller ikke trene sammen med landslaget.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Johaug-saken, mysteriet rundt kremen i Livigno og et hatoppgjør uten futt.