Therese Johaug gjennomgikk sin siste dopingtest den 10. mai før hun leverte den positive prøven 16. september. Det bekrefter Johaugs advokat, Christian Hjort, til Aftenposten.

Hjort har fått opplysningene fra Antidoping Norge i forbindelse med at han representerer Johaug i den pågående dopingsaken mot Norges skidronning.

— En opptelling viser at hun er testet 20 ganger i løpet av det siste året. Seks av disse testene var uanmeldte. Siste gang var 10. mai i år, sier Hjort til Aftenposten.

— Som du skjønner blir hun testet hyppig, legger Hjort til.

Verken Antidoping Norge, Det internasjonale skiforbundet (FIS) eller Det internasjonale dopingbyrået (WADA) har testet siden den gang, bekrefter Hjort.

Les vår oppsummering:

— Kan være i kroppen i 25 dager

En forskningsartikkel skrevet blant annet av representanter fra det spanske og kinesiske antidopingforbundet har forsket på hvor lenge clostebol kan gi utslag i en eventuell dopingtest.

Svaret er at clostebol kan spores i inntil 25 dager ved oral tilførsel med én testmetode og 14 dager med en annen.

Madsen er litt usikker på om dette gjelder en dose hvor hver av de to tablettene som er brukt i forsøket inneholder 20 mg clostebol, eller om det er 20mg clostebol totalt.

Aftenposten sendte forskningsrtikkelen til Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk. Han svarer følgende i en epost:

— Ja, denne artikkelen virker troverdig. Den viser at nedbrytningsprodukter fra clostebol kan finnes i urinen etter lang tid. Det tyder på at kortvarig bruk av selv små mengder vil kunne spores i opptil et par uker dersom man bruker svært fintfølende analyseinstrumenter, skriver Madsen.

Bevisbyrden ligger på Johaug

Clostebol er kategorisert som et svakt anabolt steroid. Om en utøver tester positivt på anabole steroider, er bevisbyrden lagt på utøveren. A— og B-pøven er allerede bevist positiv, nå er det opp til teamet rundt Johaug å finne formildende omstendigheter.

At det er 129 dager siden sist hun ble testet gjør det dermed mer utfordrende å bevise at det er den mye omtalte leppesalven som er skyld i de positive prøvene.

- Det hadde vært bedre om hun hadde en dopingtest to uker før. Da hadde det vært hevet over enhver tvil at dette utslaget har sammenheng med salven, sier idrettsadvokat Sølve Herdal.

På spørsmål om hvordan de har tenkt til å bevise at Johaug ikke har gjort dette med viten og vilje svarer Hjort følgende:

— Det skal vi forklare til Antidoping Norge og domsutvalget.

På samme spøsmål svarer advokat Herdal litt mer konkret.

— På grunn av mengden påvist, er det sannsynlig, nærmest 100 prosent sikkert, slik jeg ser det, at utslaget på prøven skyldes salven, gitt at opplysninger om mengde i prøven stemmer. Og det er ikke opp til Johaug å bevise uskyld før siste prøve. Rettslig sett er hun ren før hun brukte kremen, sier Herdal.

Lave verdier

Antidoping Norge ønsker ikke å bekrefte at dette var siste gang Johaug gjennomgikk en dopingtest.

Det de imidlertid har bekreftet er at clostebol-verdiene Johaug hadde i kroppen var lave den 16. september. Heller ikke Johaugs advokat ønsker å si noe om verdiene.

— Prøveresultatet ligger i saksdokumentet. Det ønsker jeg ikke å gå ut med. De funnene som er gjort er forenelige med at testen kan skyldes denne kremen, sier Hjort til Aftenposten.

De lave verdiene er med på å styrke Johaugs sak, mener advokat Herdal.

- Jeg forutsetter at utslagene faktisk stammer fra denne salven. Hvis det stemmer, er jo dette en storm i et vannglass. Hun er likevel ansvarlig for at det er kommet et positivt utslag, men her må man likevel vokte seg for å ikke skyte spurv med kanon. Sånn jeg skjønner det handler det ikke om straff, eller ikke straff. Hun vil bli straffet, men gitt at vi er hundre prosent sikre på at prøven stammer fra salven, og at det ikke har gitt prestasjonssøkning, mener jeg at man skal være være varsomme med å komme med en utestenging av noen lengde, sier Herdal.

Også FIS og andre antidopingbyråer har mulighet til å gjennomføre tester på internasjonale utøvere. For eksempel kan det italienske dopingbyrået teste en nosk utøver som befinner seg i Italia.

— Tilfeldigheter

Aftenposten har fått oversikt over hvor mange tester FIS gjennomfører utenfor sesong hvert år. Mellom 1. mai og 24. november 2015 hadde FIS en utøvergruppe på 323 utøvere. Disse ble i snitt testet 1,35 ganger på de snaut syv månedene.

Av disse 323 utøverne var 22 norske langrennsutøvere.

Inggard Lereim har vært en sentral skikkelse i det internasjonale antidoping-arbeidet i en årrekke. Han har i dag verv i både FIS og WADA. Han sier at det ikke er uvanlig å gå fire måneder uten å bli testet utenfor sesong.

- Det hender jo at det kan bli så lenge utenfor sesong. Det beror på hvor man er. Det er mye tilfeldigheter inne i bildet. Det er en viss testplan som følges, men det er også uregelmessig fra anti-doping-organene, sier Lereim til Aftenposten.

Han sier imidlertid at eliteutøvere som Therese Johaug blir testet langt hyppigere i konkurranseperioden.

— De fire beste blir jo alltid testet etter en konkurranse. De har konkurranser flere ganger i uken, og da blir jo testfrekvensen høy. De beste utøverne kan bli testet opp mot 50 ganger i løpet av sesongen.

Hør den nyeste utgaven av Aftenpodden Sport: