Formelt sett er Nord-Korea fortsatt i krig med Sør-Korea. Men idrett kan bygge broer, noe vi fikk se da en nordkoreansk og en sørkoreansk turner i Rio-OL viste verden et glimt av samhold i form av en selfie.

Lee Eun-ju fra Sør-Korea og Hong Un-jong fra Nord-Korea tok en rask selfie der de to poserte smilende sammen på en trening.

— Grunnen til at vi har OL

Bildet av de to er blitt hyllet i sosiale medier for å gjenspeile samholdet som vises i OL. Mange har satt bildet som en motpol til hva som skjedde tidligere i OL da det libanesiske OL-laget nektet å ta samme buss som utøverne fra Israel.

– Dette er grunnen til at vi har OL, skrev statsviter Ian Bremmer på Twitter. Meldingen ble delt 18.000 ganger.

– Sport bringer mennesker sammen, skrev en annen.

Bilde med amerikansk turner

Men mange har også spurt seg om slike ting blir godkjent av ledelsen i Nord-Korea. Risikerer Hong Un-jong straff? Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea har lenge vært svært anspent etter flere rakettoppskytinger fra Pyongyang.

GLAD I SPORT: Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet på flyplassen i Pyongyang i fjor da han skulle ta imot Nord-Koreas fotballandslag for kvinner, etter at laget hadde vunnet den østasiatiske cupen. Foto: Reuters

Hun blir neppe straffet, sier Nord-Korea-analytikeren Michael Madden til BBC. Det er nemlig ikke første gangen at Hong Un-jong lar seg avbilde smilende sammen med en annen representant for Nord-Koreas store fiender. I 2014 kom det bilder av at Un-jong klemmet den amerikanske turneren Simone Biles. Men Un-jong fikk ingen straff, og hun fikk også lov til å delta i Rio.

Madden påpeker at Nord-Korea helt siden 1980-tallet har brukt idrett som diplomati. Idrett er en av svært få arenaer der det isolerte landet kan kommunisere med resten av verden. Landets leder Kim Jong-un har prioritert idrett helt siden han overtok makten i 2011. Som de fleste har fått med seg ble nordmannen Jørn Andersen tidligere i år ansatt som landets nye landslagssjef i fotball.

Offentlig refs etter fotball-VM

For idrettsutøverne fra Nord-Korea er de store mesterskapene en glimrende mulighet til å representere landet sitt foran et internasjonalt publikum. Gjør de det bra blir de en del av eliten: De får gjerne en fullt utstyrt og moderne leilighet i gave til seg og familien, og de hausses opp i mediene.

Hva så med utøverne som mislykkes? Etter at Nord-Korea tapte samtlige kamper i gruppespillet i fotball-VM i 2010 gikk det rykter om at hele landslaget ville bli sendt rett i arbeidsleir. Det som skjedde var at spillerne og ledelsen måtte svare for det ydmykende VM-sluttspillet i en offentlig høring. Landslagssjef Kim Jong-hun måtte dessuten jobbe som bygningsarbeider noen måneder, før han fikk en lavere stilling i fotballforbundet.

Ryktene om fengselsstraffer og henrettelser av idrettsutøvere er altså sterkt overdrevne, ifølge Michael Madden og BBC. Han legger til at det verste som vanligvis skjer med utøverne som feiler, er at de statlige mediene rett og slett unnlater å nevne dem. Sportslig fiasko passer ikke inn i det bildet Nord-Korea ønsker å skape av seg selv.

Jørn Andersen har ikke ønsket å la seg intervjue av norske medier etter at han tok på seg jobben som landslagssjef for Nord-Korea. Foto: Jørn Andersens blogg

Så langt har vi hørt svært lite fra Jørn Andersen etter at han fikk ansvaret for Nord-Koreas fotballandslag. Men som utenlandsk statsborger er det tvilsomt om han ender som bygningsarbeider dersom suksessen uteblir.

– Fotball kan bygge broer. Derfor gleder jeg meg allerede veldig til denne oppgaven og til det daglige arbeidet med det nye landslaget, uttalte Andersen på sin hjemmeside i mai.