— Jeg hadde ventet at Lofoten ble liggende, men jeg hadde ikke sett for meg at Jan Mayen ble liggende, sier Terje Hagevang, styremedlem i det islandske oljeselskapet Eykon Energy til Aftenbladet.

Ett av punktene i samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og Krf var at ingen nye områder skal åpnes for petroleumsvirksomhet i løpet av den neste stortingsperioden. Dette inkluderer områdene utenfor Jan Mayen, på grensen til Island.

Island har allerede åpnet sektoren på sin side av grensen. I januar ble det norske statseide oljeselskapet Petoro partner i de to lisensene på Island med en 25 prosents andel.

Mye tyder på at det kan finnes store mengder olje og gass i havet utenfor Island. Norge vil være med på festen, men islendingene selv er ikke helt klare for å skåle med champagne ennå.

Det var som følge av en avtale mellom de to landene fra 1981 om at dersom det åpnes for petroleumsvirksomhet skal Norge få en 25 prosents andel i Islandsk sokkel. Island har også rett til 25 prosent av petroleumsvirksomheten på norsk sokkel i dette samarbeidsområdet (se fakta til høyre).

— Ganske dårlig gjort

Oljedirektoratets forløpige anslag viser at det kan finnes så mye som 2893 millioner fat olje og gass i dette området, men det kan også vise seg at det ikke finnes noe. Det vet man ikke før man borer. OD mener det er 44 prosents sannsynlighet for at det blir gjort funn.

Hvis det blir gjort et funn, vil usikkerheten reduseres, og de forventede ressursene i området vil øke betydelig, til så mye som 4088 millioner fat olje og gass. Til sammenligning ligger ressursanslagene for elefantfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen på mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje og gass.

Det betyr at Island, dersom den norske delen av dette området ikke åpnes, vil gå glipp av potensielle inntekter på flere hundre milliarder kroner i inntekter.

Miljøbevegelsen jubler over at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal konsekvensutredes, og at Jan Mayen, Iskanten og Mørefeltene ikke skal åpnes for oljevirksomhet.

Hagevang tror at en utsettelse av åpningsprosessen på norsk side vil være en stor skuffelse for Island.— På det utenrikspolitiske aspektet er dette ganske dårlig gjort. Island er et land som i høyeste grad kan trenge å få et bein å stå på. De har også behov for noe tilsvarende som oss og beundrer hva vi har fått til gjennom 40 års oljevirksomhet her i landet. De ser dette som sin mulighet til å få til noe tilsvarende. På Island har de bygget opp to oljeselskaper, og de prøver å etablere virksomhet knyttet til oljevirksomhet, sier han.

Hagevang sier at når du jobber i et slikt fjerntliggende områder, er det også ofte slik at du samarbeider over landegrensene mellom alle som er involvert i området om å samle og koordinereaktivitetene for å få ned kostnadene på for eksempel seismikk, boring.

— Videre er samarbeid viktig med tanke på sikkerhet og beredskap.

Mange millioner fra den norske stat

Olje- og energiminister Ola Borten Moes plan var egentlig å åpne denne delen av norsk sokkel samtidig med Barentshavet sørøst, men før påske i år førte det som sannsynligvis var politisk press fra SV til en utsettelse av denne prosessen.

Bellona mener beslutningen om å utsette åpningen av disse områdene for oljeboring er politisk motivert. - Ola Borten Moes analyse har vært fullstendig over mål, sier fagrådgiver Sigurd Enge.

På norsk side av sokkelen har Stortinget til nå bevilget 100 millioner kroner til innsamling av seismikk og en vurdering av potensialet for olje og gass i havområdene ved Jan Mayen, ifølge olje- og energidepartementet.

Dette arbeidet er utført av Oljedirektoratet.

Stortinget har i tillegg over flere år i sum bevilget anslagsvis 19 millioner kroner til arbeidet med konsekvensutredningen for Jan Mayen. Det har også påløpt arbeidstid i departementet og i underliggende etater som har utarbeidet fagrapporter til konsekvensutredningen for havområdene ved Jan Mayen som i alt er anslått til om lag fire årsverk.

— Hvis man mener at man ikke skal åpne dette området, er det bare fordi man er prinsipielt motstander av oljevirksomhet.

På islandsk side har den norske stat opprettet et underselskap av det statseide oljeselskapet Petoro – Petoro Iceland AS. For 2013 har regjeringen bevilget 2,5 millioner kroner til dette selskapet.

Ifølge Olje- og energidepartementet kan departementet i tillegg pådra staten forpliktelser innenfor en total økonomisk ramme på inntil 20 millioner kroner til blant annet kjøp av geologiske data og utgifter som påløper i utvinningstillatelsene.

- Ingen miljøproblemer

I konsekvensutredningen kom det fram at Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), nå Miljødirektoratet mente petroleumsvirksomheten rundt Jan Mayen er for risikabelt.

Men direktoratet la til at dersom det åpnes, bør aktivitetene begrenses til samarbeidsområdet med Island.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) mener petroleumsvirksomheten rundt Jan Mayen er for risikabelt. Dersom det åpnes, bør aktivitene begrenses til samarbeidsområdet med Island. WWF sier at norske myndigheter i forbindelse med olje og gass overser klare miljøfaglige råd fra egne etater.

Hagevang mener at konsekvensutredningen viser at det ikke er noen miljøproblemer i dette samarbeidsområdet med Island.

— Hvis man mener at man ikke skal åpne dette området, er det bare fordi man er prinsipielt motstander av oljevirksomhet. Det er langt fra land, og strømmene går nordover. Hvis det mot formodning skulle komme et utslipp, vil ikke dette komme til land. Det er ikke is i området, og det er et «snillere» område enn både området mellom Shetland og Færøyene og Barentshavet.

— I tillegg finnes det ikke noe fiskeri der. Det er heller ikke noe sted hvor hval og pattedyr oppholder seg, og du har ikke noe sjøfuglproblematikk. For meg blir dette derfor bare symbolpolitikk.

Olje på grensen

Hagevang forteller videre at seismiske undersøkelser som er blitt gjort viser at det mest sannsynlig er hydrokarboner i området.

— Det er også samlet inn mange prøver av havbunnen, og sandstener med reservoarkvalitet er funnet og noen har også olje i seg.

— Vi har kartlagt et prospekt som er 50:50 på norsk og islandsk side. Den norske stat har gått inn i de to lisensene som er tildelt på islandsk side. Enda en ny lisens blir tildelt om en måneds tid, og der overveier den norske stat om de også skal gå inn i den siste, sier Hagevang.

— Vi har funnet olje der vi trodde vi skulle finne gass, sier oljedirektør Bente Nyland. Derfor har Oljedirektoratet (OD) snudd i troen på framtiden og mener at vi har mer olje og mindre gass på norsk sokkel.

Sissel Eriksen, letedirektør i Oljedirektoratet, sier at etter at arbeidet med Jan Mayen ble utsatt i vår, har olje- og energidepartementet bedt om en ny evaluering neste år.

— Vår oppgave er å samle inn informasjon om petroleumsressursene på norsk sokkel. Dette er et veldig ukjent område, og det er mye lava og basalt i området som gjør det vanskelig å bryte ned ressursene i området.

— Det er en politisk beslutning å ikke åpne disse områdene for petroleumsvirksomhet de neste fire årene, men så lenge vi ikke hører noe annet så fortsetter vi å jobbe med dette, sier Eriksen.