— Vi begynner på et nullpunkt, som nordmennene i 1965. Men havområdet er lovende, og vi vil lære av Norge, sier tidligere statsminister Geir Haarde.

Samtidig som norske myndigheter vil åpne for oljeleting utenfor Jan Mayen, har Island allerede gitt lisenser på sin kontinentalsokkel i dette havområdet.

Det statlige, norske oljeselskapet Petoro har benyttet sin rett til å delta i to av disse utvinningstillatelsene. Retten skriver seg fra en avtale som Norge og Island gjorde i 1981 om blant annet samarbeid om petroleumsvirksomhet i et grenseområde mellom Island og Jan Mayen. Det er første gang den norske stat, gjennom Petoro, skal lete etter olje utenlands.

Norske selskaper meldte seg også på banen da Island utlyste sin første konsesjonsrunde rett før finanskrisen. Krisen medvirket til at de to norske selskapene leverte tilbake lisensene. Da stoppet altså et mulig oljeeventyr før det var begynt.

- Fremad og oppad

— Då det tidspunkt var skatte- og rammevilkårene heller ikke gode nok for oljeindustrien. Dette er nå forbedret, sier Haarde. Han er nå rådgiver for et islandsk advokatfirma. En av hans oppgaver er å skaffe norske investeringer til hjemlandet.

— Nå går det fremad og oppad på Island, med økonomisk vekst og nedgang i arbeidsledigheten, understreker han. Haarde skulle imidlertid gjerne sett større internasjonal interesse for oljeleting på Island.

— Vi savner Statoil og de andre store, internasjonale oljeselskapene som deltagere i denne konsesjonsrunden, og det kan nok hende at rammevilkårene fortsatt ikke er gode nok, eller at de anser risikoen for stor i dette lite utforskede området.

Kineserne ser muligheter

Men én stor utenlandsk aktør har meldt seg, nemlig det kinesiske statsoljeselskapet Cnooc. Sammen med det islandske selskapet Eykon Energy forhandler de med myndighetene på Island om en utvinningstillatelse ved Jan Mayen.

Kina vil skaffe seg tilgang til nye oljeressurser, og har sett Islands økende strategiske betydning når nordlige skipsruter åpnes som følge av issmelting. Nylig inngikk kineserne en frihandelsavtale med Island, den første med et europeisk land.

Kopierer Norge

Haarde er realistisk nok til å se at det er stor usikkerhet og langt frem før Island får en oljeindustri av betydning.

— Vi forsøker å kopiere det norske systemet, blant annet er det planer om å opprette et statlig oljeselskap. Det er fortsatt en stor jobb som må gjøres.