— Vi merker ikke så mye ennå, men slik situasjonen er i Europa nå, er vi forberedt på at det kan komme flere.

Det sa regiondirektør Thorleif Andreassen i Tollregion Sør-Norge til justisminister Anders Anundsen (Frp) som tirsdag besøkte Tollboden i Kristiansand.

En 13-åring fra Syria kom eksempelvis i forrige uke alene til Kristiansand med danskebåten, og på Torp flyplass landet et følge på 14 som hadde reist fra Kroatia. Men de aller, aller fleste tar seg over landegrensen ved Svinesund som er innenfor Schengen.

— Vi må sørge for å ha ressurser til å kontrollere våre yttergrenser skikkelig. Da blir det enklere å kreve det samme av andre, sier justisminister Anders Anundsen til Fædrelandsvennen.

Prosjekt «Nye Toll» skal fra 2016 gi utvidete oppgaver til tollvesenet, også innreisekontroll.

— Det er viktig å samle ressursene slik at vi ikke bruker for mye politikraft til grensekontroller, sier statsråden.

Ministermøte

Mandag drar han til Brussel der Europas innenriks- og justisministre skal drøfte løsninger i den pågående flyktningkrisen:

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker ikke å kommentere piggtråden som rulles ut langs Ungarns grense. Situasjonen ved Schengens yttergrense i Kristiansand er langt fredeligere. Til v.: stortingsrepresentant Åse Michaelsen, til h.: Frps andrekandidat i Vest-Agder Anju C. Manneråk. Foto: Kjartan Bjelland

— For det første må vi håndtere de som allerede har kommet til Europa, for det andre må vi drøfte hvordan vi skal hindre at flere strømmer over grensene, sier han. - Hva synes du om at Ungarn ruller ut piggtråd for å hindre flyktninger i å ta seg inn?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Din partifelle Carl I. Hagen vil returnere de som kommer i båt til Hellas og Italia?

— En av løsningene som diskuteres er å etablere såkalte «safe havens» i nærområdene for å sikre at alle får samme behandling når de søker asyl.

Frp-statsråden har ikke tall på hvor mange asylsøkere som nå strømmer over grensen til Norge:

— Det endrer seg hele tiden. Men det er uker man registrerer over 500 ankomster i et apparat som er dimensjonert for 70, sier han.

Dramatisk økning

- Hvor mange flere asylsøkere er du som Frp-minister forberedt på vil komme over norskegrensen?

— Det er umulig å svare på i dagens situasjon. Vi skal føre en streng, men rettferdig asylpolitikk. Jeg registrerer at det var en nedgang i første halvår i år, men at tilstrømningen økte dramatisk etter vedtaket om å ta imot 8000 flere flyktninger fra Syria, sier han.

Hvorvidt det kommer påplusninger i statsbudsjettet vil han ikke si noe om, men poengterer at politiet allerede har fått fem millioner kroner ekstra for å håndtere registreringen av de som kommer nå.

De færreste av dem hit kommer via yttergrensene, som for eksempel Kristiansand, og her blir de ikke stanset verken med piggtråd eller andre midler:

— Vi sluser dem videre til politiet. Mange har familie i Norge, og her er det apparat og ressurser til å ta i mot dem, sier avdelingssjef for grensekontroll Per Wikøren.