Johhny Haugland, Victoria Hille og Hilde Melhus på vei ned til togstasjonen med leker samlet inn på Sørlandet. Foto: Jarle R. Martinsen
Kaotisk på togstasjonen i Budapest også tirsdag. Hundrevis av flyktninger prøver å komme seg med toget mens politiet står som en sperre. Foto: Jarle R. Martinsen
Dette havet av klær ligger på togstasjonen. Flyktningene går fram og henter det de trenger, klær som er gitt av privatpersoner. Foto: Jarle R. Martinsen
Hilde Melhus og Victoria Hille deler ut leker til Abd Alah Saloom og Shanind Saloom på togstasjonen i Budapest. Barna stråler av glede, det er et lysglimt i en usikker hverdag. Foto: Jarle R. Martinsen
Flyktninger fra en rekke land bor i disse dager på togstasjonen i Budapest. Mannen bak på bildet legger noe mat mellom de sovende flyktningene. Foto: Jarle R. Martinsen
Hilde Melhus gir Smira Hossini fra Afganistan en bæremeis, en gjenstand noen fra Sørlandet har gitt. Hossini har en to måneder gammel baby og trenger sårt noe slikt. Foto: Jarle R. Martinsen
Dette er Amir Hosein (8) fra Iran. Han ble utsatt for en ulykke, derfor er han så forbrent. Han og hans far er på jakt etter et nytt land å bo i. Foto: Jarle R. Martinsen
De tre fra Mandal ved bilen full av ulike leker, medisiner og annet. De gjør seg klare til å gå ned til togstasjonen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er vanskelig å finne ord for dette, sier Hilde Melhus og Victoria Hille fra Mandal.

Se vår billedserie over

Sammen med Johnny Haugland møtte de sterke inntrykk da de ankom togstasjonen Keleti midt i sentrum av Budapest tirsdag formiddag. I tre ulike biler med tilhengere hadde mandalittene kjørt gjennom halve Europa ned til Ungarn med til sammen tre tonn utstyr.

Se video fra Budapest over

Her var klær, bleier, medisiner, soveposer, liggeunderlag, telt og mye annet. Alt samlet inn på noen få dager i Mandal og Kristiansand. Folk har komme fra hele Sørlandet med ting.

Fra hele Europa

Mandag kveld kom de fram. Hille, som studerer i byen for å bli veterinær, hadde i forkant alliert seg med noen musikere som har leid et lager der nødhjelp fra hele Europa kommer inn.

Vi kan ikke alle storme på togstasjonen og begynne å dele ut

— Vi kan ikke alle storme på togstasjonen og begynne å dele ut. Det blir bare kaos og flyktningene får kanskje ikke det de trenger, forklarer Hille mens gjengen pakker ut flere poser med babymat.

Hjelpeorganisasjoner

Der vi står i undergrunnen til togstasjonen er det satt opp ulike telt som flere hjelpeorganisasjoner har satt opp. I et telt er vann, annet telt er det mat, atter andre er det medisiner.

Mandalittene gir alt de har med fra seg slik at disse fordeles på en mest effektiv måte til de kanskje 500 flyktningene som bor på stasjonen når vi er der.

Deler ut leker

Det eneste de beholder er leker. I noen esker og plastposer går de rundt til de ulike familiene som sitter på dette som nærmest ligner en campingplass.

Abd Alah på sju år og Shanid på sju år kommer fra nord i Syria. De stråler opp når Hille og Melhus gir dem ulike leker. Mammaen Thouria Al Saloom smiler takknemlig.

- Dere er snille, sier hun.

Uutholdelig

Hun forteller at hun var lærer i Syria, men at krigen til slutt ble helt uutholdelig for dem.

— Vi tenkte at det snart måtte ta slutt, men det gjorde det jo aldri. Så til slutt måtte vi rømme. Det ble for vanskelig å leve i landet. Lite mat, alltid usikkerhet, alltid krig. Så fikk vi plass i en båt og dro, forteller hun.

De har kommer via Hellas.

Vet du hvor vi bør dra?

— Vet du hvor vi bør dra? Kanskje Tyskland? Kanskje Frankrike eller England? spør hun oss.

Vi nøler med å svare, vil ikke si noe galt. Men vi sier at vi tror Tyskland kanskje er mest mottakelig for flyktninger.

- Tyskland, ja. Det har jeg også hørt. Ja, dit drar vi, sier mammaen bestemt.

Ulike rykter

Vi tilbringer noen timer på togstasjonen. Det svirrer ulike rykter, og Hille sier at det er mulig det er mer behov for hjelp på en annen togstasjon i byen. De skal kanskje dra dit med sine ting.

— Vi hører også at det er enda mer behov for mer hjelp på grensa mot Serbia. Der trenger flyktningene hjelp i stor stil, det kommer flere hundre over grensa om dagen. Kanskje vi skal kjøre dit i kveld, sier Hille.

Det er i så fall snakk om 17 mil.

Vil nordover

Inne på selve togstasjonen står et par tusen flyktninger og presser på mot sperringene politiet har satt opp. Det er rolig, ikke i nærheten av de scenene vi så på tv for en uke siden. Men flyktningene er tydelig stresset, de vil nordover til Østerrike eller Tyskland.

Mandalittene blir i en dag til, så reiser de hjem.

Vi har så mye å være takknemlig for vi som bor i Norge

— Jeg gleder meg til å komme hjem til egne barn, vi har så mye å være takknemlig for vi som bor i Norge, sier Hilde Melhus.