Etter noen dramatiske dager i Oslo sentrum kunne Jon Ludvig Hammer (24) forrige fredag juble over seier i EnterCard Chess, en triumf som innebærer at han er kvalifisert til Norway Chess sammen med ni andre spillere som alle tilhører den aller ypperste verdenseliten.

Hammer deltok også i 2013-utgaven av storturneringen, og ble da nummer syv av ti spillere.

Denne gangen vil imidlertid Hammer, som er rangert som nummer to i Norge og 75 i verden, ankomme Norway Chess i sitt livs form.

Nå har nemlig 24-åringen spilt utrolige 49 langsjakkpartier uten å tape. Siste nederlag var i sjakk-OL i Tromsø i august 2014, da kroaten Hrvoje Stevic ble for sterk.

Det er en rekke Hammers tidligere klassekamerat Magnus Carlsen, som er suveren i verdenstoppen, aldri har klart å matche.

Jon Ludvig Hammers siste tap kom under sjakk-OL i Tromsø. Her snakker han med kulturminister Thorhild Widwey foran et parti i Tromsø. Foto: NTB SCANPIX

Ifølge det internasjonale sjakkforbundet FIDEs arkiv er Carlsens beste rekke 41 langsjakkpartier uten å tape, noe verdensmesteren oppnådde mellom tapene for Fabiano Caruana i oktober 2012 og Vasyl Ivantsjuk i april 2013.Carlsen spiller vel å merke som regel mot bedre spillere, noe Jon Ludvig Hammer også er rask med å understreke når konfrontert med tallene.

— Jeg spiller ikke på det høyeste nivået. I de turneringene jeg stiller opp i, er jeg som regel én av forhåndsfavorittene. 49 er uansett mange partier, og det er noe jeg er fornøyd med. Det betyr at jeg spiller på et stabilt høyt nivå, sier Hammer.

— VM-jobben har vært god trening

Den ubeseirede rekken fører også med seg en formidabel stigning på verdensrankingen for Hammer. 24-åringen har tatt et byks inn blant verdens 100 beste spillere, noe som også har vært hans målsetting.

På den offisielle verdensrankingen for mai var Hammer nummer 75 i verden, men ser man på sanntidsverdensrankingen til 2700chess.com, som også teller Hammers resultater i EnterCard Chess, er nordmannen for øyeblikket nummer 62 i verden, på plassen foran verdens beste kvinnelige sjakkspiller Hou Yifan.

Jon Ludvig Hammer har vært Magnus Carlsens sekundant i de to siste VM-kampene. Her har Hammer og Carlsen akkurat spilt basketball i Chennai i sammenheng med Carlsens første VM-seier over Viswanathan Anand i 2013. Foto: NTB SCANPIX

I rollen som sekundant har Jon Ludvig Hammer bidratt i begge Magnus Carlsens VM-triumfer, mot Viswanathan Anand i 2013 og 2014. Det har bidratt til å gjøre ham til en bedre spiller, ifølge Hammer selv.Dermed tror han også på å forbedre prestasjonen fra 2013, når han i juni tar fatt på en ny Norway Chess-turnering i Stavanger.

— Nå har jeg mer erfaring enn forrige gang jeg var med i Norway Chess. Jeg er i bedre form, og jeg tror jeg er en bedre spiller. Jeg har to VM-kamper bak meg, som ga meg et veldig godt treningsgrunnlag, og nå har jeg suksess. Det hjelper på selvtilliten, og gir meg troen på at jeg kan matche de aller beste, sier Hammer.

160.000 kroner rikere

24-åringen satser på sjakk uten private sponsorer. Det gjorde EnterCard Chess ekstra viktig. Med seieren der innkasserte han en pengepremie på hele 50.000 kroner.

Det kommer i tillegg til summene han vil tjene på Norway Chess-deltakelsen. Spillerne som gjør det dårligst i Norway Chess får 110.000 kroner hver, mens vinneren av turneringen får tre ganger så mye.

Dermed var EnterCard Chess den viktigste turneringen Hammer har spilt på lenge.

— Det var mye som sto på spill, ikke bare på grunn av Norway Chess-plassen, men også pengemessig. Pengene er viktig for å rettferdiggjøre at man bruke tiden sin på sjakk. Det er veldig fint å vite at man kan leve av å spille sjakk på fulltid, særlig når du sluttet på studiene, sier Hammer, som hadde påbegynt en bachelorgrad i journalistikk ved Høgskolen i Oslo før han sluttet.

— Inderlig lyst til å slå Carlsen

Hammer forberedet seg på turneringen ved å spille noen vennskapelige lynsjakkpartier mot verdensmester Carlsen.

— Vi spilte litt rett før turneringen. Det var nyttig for meg. Det var så viktig å være på hugget fra dag én. Da nytter det ikke å sette seg ned ved brettet for første gang på én måned når det førrste partiet kommer.

— Vi tar det ikke så seriøst når vi spiller mot hverandre på den måten, men hver gang jeg spiller mot Magnus har jeg så inderlig lyst til å slå ham. Sånn sett var det en god oppladning, sier Hammer.

Han har levd i skyggen av Magnus Carlsen i en periode der nordmenn flest har fått øyne opp for sjakken, men Hammer har også klart å beseire Carlsen ved noen få anledninger.

Hammer vant for eksempel over Carlsen under ungdoms-NM i Porsgrunn i 2000, da de begge var små barn. Ti år senere vant han over Carlsen igjen i en turnering i Kristiansund i 2010. ## — Nå skal jeg slå fra meg

De møttes også i Norway Chess i 2013. Da var det Carlsen som vant, selv om han spilte med de sorte brikkene.

Hammer legger ikke skjul på at Carlsen er den han aller helst vil slå i Norway Chess.

— Det hadde vært veldig gøy å slå ham. Man har jo alltid lyst til å ta verdensmesteren.

Det er imidlertid mange andre tøffe utfordringer som venter Norges nest beste sjakkspiller i Stavanger, blant andre veteranen Viswanathan Anand, og unge, fremadstormende spillere som Anish Giri og Fabiano Caruana.

Kan Hammer tukte dem?

— Jeg lærte mye forrige gang. Nå får jeg sjansen igjen. Jeg er ikke han læregutten som taper mye lenger. Nå skal jeg slå fra meg, sier Hammer bestemt.

Norway Chess begynner med en lynsjakkrunde mandag 15. juni. Turneringen er en del av Garry Kasparovs hjertebarn Grand Chess Tour, som også består av storturneringene i London og St. Louis, Missouri.