KRISTIANSAND: — Dette er asylsøkere som på ett tidspunkt ble hentet av politiet for å sendes tilbake til Russland via Storskog. Så ble ikke dette noe av, og siden har tiden gått. Nå er de fordelt til mottak lenger sør, sier Christian Wisløff som leder UDIs ankomstsenterenhet.

Asylsøkerne han snakker om utgjør størstedelen av en gruppe på 103 som sent torsdag kveld landet i et chartret fly på Kristiansand lufthavn Kjevik.

Disse kommer hovedsakelig fra Afghanistan og Syria, og det er flere barnefamilier blant dem, ifølge Wisløff.

Tormod Stavenes er leder for UDI region Sør. Foto: Anette Os

Asylsøkerne ble torsdag kveld sendt videre med buss og bil til asylmottak i Mandal, Kristiansand, Vennesla og Bygland. Dette opplyser Tormod Stavenes i UDI region sør.Det har i vinter vært stor medieoppmerksomhet om det overfylte asylmottaket i Vestleiren ved Kirkenes.

Allerede i november slo Bufetat alarm om forholdene barna i leiren levde under, og skandalen var et faktum da rapporten først ble kjent for offentligheten i slutten av februar.

Det skjedde like etter at statsminister Erna Solberg hadde skrytt av forholdene i leiren.

«Mentalt sammenbrudd »

Om gruppa som nå har kommet til Sørlandet 3. mars, skrev Sør-Varanger avis følgende:

tab5fddb.jpg Foto: NTB scanpix

«De har allerede fått vedtak om at de må forlate Norge, men har ventet i Vestleiren i rundt seks uker. De inkluderer flere barnefamilier, og det har kommet bekymringsmeldinger fra flere hold om at flere av dem er i ferd med å få mentalt sammenbrudd. Ifølge en rapport fra Røde Kors skal en ha blitt stoppet fra selvmordsforsøk». Gruppa det gjelder består av 74 personer, og alle er altså vedtatt kastet ut til Russland fordi de ikke blir vurdert å ha beskyttelsesbehov.

Christian Wisløff i UDI forteller at asylsøkerne har utvisningsvedtak på seg. Foto: Privat

— Det er riktig at hele gruppa på 74 ble sendt med dette flyet, og i tillegg dro også en del andre som ikke inngår i denne gruppa. Noen få er sendt til Oslo, mens resten altså kom til Kjevik, sier Wisløff i UDI

- Ikke uvanlig

I vinter møtte de planlagte utsendelsene sterke protester, særlig på grunn av den strenge kulda og uvissheten om hvordan asylsøkerne ville bli mottatt når de kom tilbake på russisk side av grensa.

Og torsdag ble de altså sendt til den regionen i Norge som ligger lengst unna Russland.

Ifølge Tormod Stavenes i UDI region sør, var det 103 asylsøkere som kom med fly klokka 22 torsdag kveld.

— Det er ikke noe uvanlig i dette, for vi mottar flyktninger hele tida, sier Stavenes.

Han kan ikke si noe om hvor lenge det er meningen at asylsøkerne skal bli værende på mottak i Agder-regionen. Det kan heller ikke Christian Wisløff i UDIs ankomstsenterenhet.

— Men vi vurderte det slik at seks uker i Vestleiren var nok. Selv om det har skjedd mange forbedringer der etter at denne gruppa kom dit, er de nå sendt til mottak hvor vi fant plass og som vi mener er bedre egnet til å ta seg av dem, sier Wisløff.