— De vet at de kommer ut i ordinære mottak, men ikke når eller hvor. Det er den største utfordringen her, fortalte daglig leder Thomas Helland Homme fra Mirador Sør da han fredag ettermiddag viste sentrale KrF-politikere rundt i mottaket de driver i Budget Hotel.

Siden slutten av oktober, da strømmen av flyktninger til Norge toppet seg, har de stilt 88 senger til disposisjon for akuttinnkvartering på jernbanetomta i Kristiansand sentrum.

Her var planen at asylsøkerne skulle bo i tre til sju dager før de ble sendt videre til ordinære mottak.

— Vi skjønte fort at systemet ikke kunne håndtere presset, fortalte Mirador-sjefen.

- Ønsker å bli i byen

KrF har fylkesårsmøte i Kristiansand i helga, og de vil nå gi regjeringen et kraftig puff når det kommer til bosetting av asylsøkere.

Budget Hotel har vært brukt til akuttmottak med 88 plasser siden 28. oktober, og er foreløpig i drift ut mars med mulighet for forlengelse ut mai. Foto: Vegard Damsgaard

— Integreringen må starte så fort som mulig for de som skal bli i Norge, mens de som ikke har rett på beskyttelse må sendes ut. Å la folk sitte på mottak er dårlig samfunnsøkonomi, det utløser frustrasjon og traumer. Vi må få fart på saksbehandlingen, fastslår stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder, KrFs justispolitiske talsmann.

Situasjonen for de fleste her er at de ikke aner noe om fremtiden.

I dag bor det 60 personer på det enkle brakkehotellet i Kristiansand, for en stor del yngre enslige menn fra Syria, Afghanistan og Irak som nå har tilbrakt fire måneder i enkle fasiliteter.

— Situasjonen for de fleste her er at de ikke aner noe om fremtiden. De er bekymret for om de får bli i Norge, fortalte Ahmad M. Moghaddas til politikerne.

Han sier han opponerte mot myndighetene og ble tvunget på flukt. Nå ønsker iraneren å fortsette medisinstudiene sine og komme ut i jobb, gjerne i Kristiansand, noe han ikke er alene om.

- Jeg har fått mange venner her og ønsker å bli i denne byen, forteller Parwiz Rasuli fra Afghanistan til Fædrelandsvennen.

2015 ble det satt rekord da det kom 31.145 asylsøkere til Norge. I år anslår UDI mellom 10.000 og 60.000 nye asylsøkere.

Kjell Ingolf Ropstad fra Evje er KrFs justispolitiske talsmann på Stortinget. Her får han høre Parwiz Rasuli fra Afghanistan fortelle om sin situasjon på akuttmottaket. Foto: Vegard Damsgaard

— Mange skal nordoverI januar behandlet UDI kun 100 søknader om bosetting på landsbasis, og ved utgangen av året er det anslått at 36.000 asylsøknader kan ligge på vent.

- Hver dag nå kommer det 2000 flyktninger til Hellas. Når snøen forsvinner og våren kommer så skal veldig mange av disse nordover, påpeker Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen.

Han er opptatt av at de som skal bli værende får etablere seg i byen der de er blitt kjent og benytter seg av ulike aktivitetstilbud.

Om en uke reiser Kristiansen med en gruppe til Rostock i Tyskland for å møte delegasjoner fra åtte andre europeiske land og diskutere situasjonen.

Antall saksbehandlere i UDIs asylavdelingen økes fra 150 til 400 i år, men KrF mener regjeringen bryr seg for mye om utsendelse og for lite om bosetting. Samtidig rapporterer kommunene at de har flust av mottakskapasitet.

Foreløpig er akuttmottaket ved Budget Hotel i drift til 31. mars, men UDI har opsjon på forlengelse ut mai.