— Jeg har lest Jan Thomas sine tips, sier feltets klart bruneste, Petter Northug, mens sola fortsatt skinner i Holmenkollen.

— Det var nok sola i Sognefjellet som hjalp. Jeg har aldri før vært der mens det var 20 grader og så fine forhold, så vi koste oss, legger han til.

Tapte spurt mot kompisen

Men etter å ha tapt spurtduellen mot treningskompisen Niklas Dyrhaug i nasjonalanlegget lørdag kveld, markerte det starten på en periode som inneholder betraktelig mindre kos og mer trening.

— Jeg må nok håpe at brunfargen blekner mot høsten og vinteren mens formen blir bedre, sier Northug.

Langrennsesset føler likevel at han er på rett vei sammenlignet med fjoråret hvor han ikke var i form i det hele tatt på denne tiden av året.

— Jeg har kommet godt i gang. Men mai er en komme i gang-måned. Jeg føler man trenger et par måneder på å bryte isen og få en ordentlig god treningsform. Der er jeg ikke ennå.

Reiser til høyden

Derfor reiste trønderen og teamet hans til høyden i Livigno søndag, før turen går videre til italienske Stelvio for å «samle det siste kruttet.»

— Det er min første treukersperiode i høyden, så det skal jeg høste godt av i juli for å få en skikkelig god treningsmåned her hjemme.

— Skal du gjøre noe annerledes i år enn tidligere?

— Nei, det er god gammeldags oppskrift. Det er mengde, volum og kontrollerte I3-økter (treningsøkter i intensitetssone tre) her i vår og sommer, før det er innslag av tøffere trening til høsten, sier Northug til NTB.

Og når man vet at den oppskriften ga fire VM i Falun i 2015, er det grunn til å frykte medaljegrossisten fra Mosvik også under Lahti-VM februar neste år.

— Han gjorde en fantastisk jobb fra våren 2014 til Falun-VM i 2015, og han har et opplegg som han vet fungerer for seg. Men han må gjøre den harde jobben. Da kan han bli skummel, evaluerer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn ovenfor NTB.

— Oslo Skishow var en god treningsøkt, så jeg er på god vei, sier Petter Northug, som i hvert fall ikke skal tape for kameraten Niklas Dyrhaug når kalenderen viser februar.

— Nei, svarer Northug kontant. (©NTB)