De to mest brukte søkeordene på eiendomssidene til Finn var i fjor «småbruk» og «gårdsbruk». Men en egen liten gård, med høns og noen sauer, syltetøyproduksjon eller pølsemaking er ikke fullt så enkelt når det kommer til stykket.

— I tråd med urbaniseringen, tror jeg dette bare vil forsterke seg i årene som kommer.

En kortreist og eksotisk gårdsferie, derimot, er null stress. Et godt tilbud innen gårdsturisme har vokst frem over hele landet, og trend-pendelen svinger tilbake mot de tidene da det var vanlig at byfamilier leide seg inn på gårdsbruk i sommerferien.

79543533.jpg Foto: Microstock

— I tråd med urbaniseringen, tror jeg dette bare vil forsterke seg i årene som kommer. For et par generasjoner siden var de fleste bønder og fiskere. Nå bor stadig flere i by. Mange er gjerne oppvokst på bygden, men har distansert seg fra det som før var helt naturlig. De får et ønske om å vise ungene sine hva de opplevde som barn, forklarer trendanalytiker Ståle Økland.

Småbarnsfamilier i byene reiser ut i distriktet, så ungene kan klappe kaniner og se at kuen er større enn sauen. Sånt lærer en ikke i billedbøker. Komforten og nettdekningen har blitt bedre. Moderne mennesker med høye skuldre finner skogens ro under epletreet, mens vertskapet koker etter gamle familieoppskrifter på kjøkkenet.

— Nå som kronekursen er svak, vil nok flere legge ferien til Norge. Så dette kan bli veldig aktuelt i sommer, hvis trenden som allerede finnes blir forsterket, mener Økland.

Norsk senter for bygdeforskning opplyser at andelen nordmenn som besøker turistgårder er doblet fra 1991 til 2009. De har ikke nyere tall, men seniorforsker ved senteret og professor II ved NTNU, Marit S. Haugen, sier at flere og bedre tilbud har kommet til - og at folk har mer ferie og fritid slik at de kan ta seg kortere turer.

  • Det nye nå er at gjestene spør etter lokal mat.

73839933.jpg Foto: Microstock

— Generelt viser trenden at ferierende ønsker opplevelser og aktiviteter knyttet til norsk natur og friluftsliv. Lokal mat, kultur og tradisjoner inngår også i dette bildet. Interessen for gårdsturisme skulle derfor bare være økende, sier Haugen.

I fjor gjennomførte nordmenn rekordmange innenlandsreiser, nesten 16 millioner reiser med overnatting, en økning på tre prosent fra året før. (Vi foretok bare ni millioner utenlandsreiser, én prosent mindre enn året før).

— Det nye nå er at gjestene spør etter lokal mat. Før hadde de mest fokus på overnatting og pris. Dessuten er de opptatt av aktiviteter, gjerne noe som hører til i det aktuelle området. Tilbudet er bedre enn mange tror, og standarden er hevet jevnt over, sier Ole Jonny Trangsrud.

75333532.jpg Foto: Microstock

Han har jobbet over 40 år i reiselivet, og er markeds— og mediesjef i Hanen, næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innenlandsfiske i Norge. De har 450 medlemmer over hele landet.

Bygdeturisme er en bygdebasert næring, gjerne med nærhet til tradisjoner og historien, og nærheten til et vertskap. Aktiviteten kan ikke flyttes til et annet sted, men hører til i det aktuelle området. Trangsrud tror mange vil ha dette nå, fordi de føler at alt går så fort, mye er blitt internasjonalt og likt overalt.

— Moderne mennesker er på jakt etter særpreg, det autentiske, noe de ikke får overalt. Skal du poste feriebilder på Facebook, kan det være kult å vise noe annet enn en strand på Gran Canaria, der «alle» har vært. For mange kan det være stas å vise frem noe uventet, at de opplever noe annerledes - og kan fortelle andre hvorfor dette er spesielt, mener Trangsrud.

84479366.jpg Foto: Microstock

Han forteller at gårdsbesøk er en stor trend i næringslivet. I stedet for et kjønnsløst møterom 314 på Gardermoen, der alle har vært før, legges styremøter, kick-off og ledersamlinger til et sted de kanskje får for seg selv, der de kan oppleve noe nytt og spise lokal mat.

— Du får en annen ro ute i naturen, og på mindre overnattings- og serveringssteder med historie og kultur i veggene, enn på kjedebedriftene som ofte er ganske like over alt i verden. For vennegjenger er det også populært å dra til et nytt sted og gjøre ting sammen som ikke er dagligdagse.

Her er ti tips for gårdsferie.

Husfrua Gårdshotell, Nord-Trøndelag

Like ved minnesmerket til Aasmund Olavsson Vinje kan du overnatte i en trønderlån, der seks ulike kvinner har levd sine liv i forskjellige historiske epoker. Her er det stille og fredelig, med kulturstier og lekeområde. Gårdsbutikk med interiør, antikviteter og gårdsmat, og barna kan hilse på kaniner, minigris, mohairgeiter og høner. Husfrua ligger langs Den Gyldne Omvei rundt Inderøy, hvis du skulle få smaken på mer gårdsmat, kunst og håndverk.

Mosvik Brygge, Nord-Trøndelag

Mosvik brygge, Nord-Trøndelag.

Innerst i Trondheimsfjorden har det gamle handelsstedet fra 1700-tallet blitt til bryggerestaurant med overnatting og historiske retter med råvarer fra sjøen og fra nisjeprodusenter langs Den Gyldne Omvei. I den gamle eventyrskogen noen åretak fra bryggen, kan du ta med familien på ekornsafari. Andre aktiviteter er elgsafari, båtutleie og bryggedans.

Patrusli Gaard, Sør-Trøndelag

I Stugudal, 13 mil fra Trondheim, ligger gården omgitt av bjørkekledde lier, vann og fjellterreng. Om sommeren kan du ri, lære å padle kajakk, fiske, gå turer, grille, hoppe på trampoline, bade, kose med dyrene eller stresse ned i solveggen. Gården har 30 hester, 20 høner, to kaninen og to ender, og ellers yrende dyreliv i det fri. Når det lir på kveld, kan du nattbade i et utendørs massasjebad.

Sigmundstovo Gjestehus, Hordaland

Ved Samnangerfjorden, midt mellom Bergen og Hardanger, kan du finne roen og spise mat fra et kjøkken som kombinerer tradisjonelle, lokale råvarer med nye smaker fra alle kontinenter. Kokken ønsker å skape noe nytt, med respekt for det gamle. Her kan du dra på sykkeltur, kajakktur, gårdsbesøk, gå fotturer i fjellet og besøke gårdsbutikk.

Skjerping Gård, Hordaland

På Osterøy, omgitt av fjord og fjell, kan du sove i kårhus, gjestehus eller leilighet i gamle eller nye hovedhus. Her er hester, geiter, sauer, høns, ender, kaniner, hunder og katter, barna kan være med på stell av dyr og hente egne egg til frokost. Du kan nyte vestlandsnaturen til fots eller i kano, bestille guidet fjelltur eller fisketur.

Energihotellet, Rogaland

Energihotellet, Rogaland.

Alle rommene har utsikt over Suldalsvatnet på et lite designhotell i bygden Nesflaten i Suldal. Det minimalistiske hotellet ble tegnet av Geir Grung på 60-tallet, og den anerkjente arkitekturen omfatter også bolighus og kraftstasjon. Energihotellet ligger midt mellom Trolltunga og Preikestolen og mellom Bergen og Stavanger. Gjestene er ofte interessert i vandring, fiske, design, arkitektur og lokal mat.

Nesheimtunet, Rogaland

Omtrent fire mil fra Haugesund, langs Storavatnet i Vats, ligger gården som har vært eid av samme familie siden 1400-tallet. Den består av Oldemors hus, Gamla løå og to lavvoer oppe i utmarken. Her er flere turløyper, du kan fiske i sjø, vann og fjellvann eller gå på småviltjakt. Du kan dra på dagsturer til Hardanger, Trolltunga og Prekestolen, og det er festivaler og konserter i nærområdet i sommer.

Sirdal Huskyfarm, Vest-Agde r

Sirdal Huskyfarm, Vest-Agder.

En annerledes og familievennlig opplevelse, der du kommer tett på 40 polarhunder og blir inkludert i foring og stell av dyr på gården, der det også bor hester, sauer og geiter. Gjestene kan bli med på hundekjøring også om sommeren, og aktiviteter som kano, bading, fiske og organiserte overnattingsturer inn i Norges nest største vernede fjellområde.

Heddan Gard, Vest-Agder

40 kilometer fra den sørlandske kyststripen, ligger den kulturhistoriske gjestegården omgitt av daler og lier, fjell og knauser, bekker og tjern. Garden har vært i familiens eie siden 1851, og den nåværende eieren er den 21. i rekken i nyere tid. De lever av sauehold og reiseliv. Du kan oppleve landskapet langs 25 kilometer med stier, til fots eller på sykkel — og du kan teste ørretlykken.

Lerkekåsa Vingård og Galleri, Telemark

Lerkekåsa, Telemark.

I fruktbygden Sauherad midt i Telemark lages vin på druer, bær, frukt og ville vekster. Dette er en av Nordens nordligste vingårder, og låven og et tidligere hønsehus er forvandlet til kunstgalleri. Du kan velge å sove i en stor, gammel vintønne før du spiser nylagte egg til frokost under det gamle epletreet.

Kilder: Statistisk sentralbyrås reiseundersøkelse og www.hanen.no