Se for deg en aktivitet der du kan holde på med noe som gir et fysisk resultat, som kanskje er direkte vakkert å se på. Det inneholder de fargene du liker aller best, som du har plukket ut og satt sammen.

Sjansen er stor for at du får ros for arbeidsstykket. Har du teknisk innsikt, har du fått utfordret deg selv — samtidig er dette også gjennomførbart for folk som er lite teknisk anlagt. Mens du holder på, forsvinner alle andre tanker. Veving krever hele konsentrasjonen din og gir deg et pusterom.

Anne Djupvik Andersen

Etter noen år i glemselens dal, er veving og vevde tekstiler blitt hypermoderne.

— Veving er virkelig en kommende trend. Jeg ser stadig mer av det i interiørbladene, og jeg får god respons på mine egne vevinger gjennom Instagram, forteller Anne Djupvik Andersen, interiørdesigner og grafisk designer, som står bak bloggen WeaveMeAway.

Her viser hun frem hva hun har laget og inspirerer andre til å lage sine egne kunstverk. Andersen sier at det er enkelt å komme i gang og at det ikke krever for mye plass i en liten leilighet. At du kan veve med nesten hva som helst, ulike typer garn og tråd, ståltråd og wire i gull og kobber, ulike typer fjær, perler og silkebånd.

Selv ble hun bitt av vevebasillen etter å ha sett kunstverkene til New York-baserte Maryanne Moodie fra Australia, og peker på at håndarbeid blir stadig mer verdsatt. Andersen tror dette er en motvekt til masseproduksjon og bruk- og kast-mentalitet, at vi vil roe ned og komme vekk fra alt stress, mas og forventninger om et superaktivt liv.

  • Veving er virkelig en kommende trend.
IMG_4854.jpg

— Vi vil være til stede i nuet, spise økologisk, være miljøvennlige og dyrke grønnsaker i vinduskarmen. Gjenbruk har lenge vært en økende trend, og vi setter mer pris på godt håndverk. Veving er en avslappende og nesten meditativ aktivitet som kan appellere til mange, og veggtepper er utrolig dekorativt i interiøret, sier interiørdesigneren.

Hun peker på at interiørmoten ofte følger klesmoten, og at det nå handler om 70-tallet, slengbukser og bohemsk stil. Vevde veggtepper hører også 70-tallet til. Andersen mener veggtepper myker opp og gir personlighet til hjemmet, og er et godt avbrekk eller alternativ til for eksempel bilder og speil.

Vil du lære å veve eller friske opp i gamle kunnskaper, er det mest effektivt å melde seg på et kurs. Folkeuniversitetet holder vevkurs, der Ingebjørg Monsen er hovedlærer. Hun forteller at kursene alltid er fulle og at interessen øker.

— Tekstilopplæringen forsvant gradvis gjennom reformene i den videregående skolen, håndverk var ikke godt nok lenger. Men når noe blir borte, savner vi det og synes noe mangler, så nå har det snudd. TV-serier som «Farmen» og «Anno» kan ha bidratt til fokus på tekstilkompetanse. Det samme gjelder rollespill og vikingfascinasjon, fordi mange får lyst til å produsere egne drakter etter gamle teknikker. Jeg tror folk trenger å lage noe med hendene, som de kan få ros for. Det er tilfredsstillende, sier Monsen.

Selv utdannet hun seg til elektroingeniør, da hun innså at hun ikke kunne leve av å være vever. Etter mange år i yrkeslivet, bestemte hun seg for å gå tilbake til sin opprinnelige plan.

— Mange kommer på kurs og er så utålmodige! Veving er langsom tid. Du lærer å finne roen, sier Monsen.

Hun påpeker at vi har et kraftig fokus på tekstiler nå, og at folk som har lært å veve gjerne setter større pris på ting andre har vevet.

  • Veving er langsom tid. Du lærer å finne roen.
FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Det merker folk som Solveig Orstad Teigen. Hun har drevet med veving store deler av livet, er utdannet vevlærer og formidler nå kunnskap og erfaring gjennom kurs og nettbutikken Strikketeigen. Mange ringer henne, eller stiller spørsmål gjennom e-post og sms.

Hun forteller om stor interesse for å komme i gang og sier at du kan veve for å glede deg selv. At det er helsebringende så lenge du er nøye med arbeidsstillingen.

— Det går faktisk fortere å veve tekstil enn å strikke det, derfor kan det være mer lønnsomt å selge vevde produkter, sier hun som selv selger mange skjerf og sjal.

Hun ser at flere er interessert i å kjøpe originale produkter som ikke er masseproduserte. Håndlagede saker og ting lages i et begrenset antall eksemplarer.

— Etter at vevutdanningen forsvant, har husflidslagene holdt liv i tradisjonen. Flere har gode vevstuer der de lager skikkelige ting, og mange holder kurs. I dag har Norges Husflidslag og Studieforbundet kultur og tradisjon en modulrekke som er et godt tilbud til de som vil lære seg grunnleggende veving, sier Teigen.

Hun mener veving er så grunnleggende at det aldri vil forsvinne.

  • Håndarbeid er fascinerende å drive med, og moderne utstyr er enkelt å bruke og tar lite plass.
IMG_4860.jpg

Vevlærer Marta Kløve Juuhl holder kurs i oppstadvev ved Osterøy museum året rundt. Dette er det samme redskapet som vikingene brukte.

— Interessen er stor for håndarbeid, spesielt for de eldste teknikkene - som veving. Også billedveven er på full fart inn igjen, og da brukes de eldste formene for redskap, forteller Juuhl.

Siden 1989 har hun hatt vevstuen Spindelvev, der hun har spesialisert seg på bunadstilbehør og kirketekstiler, og vever på oppdrag. Om to år pensjonerer Juuhl seg fra museet. De har i den forbindelse tatt inn to unge lærlinger som skal bære tradisjonen med bruk av oppstadvev videre. Mange kvalifiserte søkere ønsket seg stillingen, etter å ha fulgt et vevkurs gjennom hele 2014. Tekstilkunstner Eirik Bruvik, som har drevet nettbutikken Spinnvilt i ti år, ser at interessen for tekstilt håndverk øker generelt, og at spesielt vevingen er på vei tilbake.

Rokker og kardemaskiner utgjør største del av omsetningen, fordi svært mange ønsker å lage garnet sitt selv. De arrangerer årlige spinnefester og har hatt flere hundre barn, unge, voksne og eldre på spinnekurs. Håndspunnet garn egner seg godt for veving.

IMG_4842.jpg

Bruvik forteller at enkle, moderne redskaper gjør det lettere å veve hjemme, du trenger ikke lenger ha et eget rom. Mange av kundene hans har erfaring med veving fra husflidsskole for 20— 30 år siden. En del av disse kommer nå tilbake og vil ta hobbyen opp igjen.

— Håndarbeid er fascinerende å drive med, og moderne utstyr er enkelt å bruke og tar lite plass. Jeg tror mange ønsker å gjøre noe hendene kan ta tak i, der du også får bruk for teori, fantasi og andre egenskaper. Mennesket har utviklet seg gjennom å drive med ting, vi er ikke skapt for å sitte stille og ikke gjøre noe, sier Bruvik.