Ørnulf Hasla og Grete Fossen og datteren deres, Anne Hasla, står utenfor den tradisjonsrike håndverksbedriften deres. Det er her, midt i Valle sentrum, at sølvsmykkene og bunadssølvet både designes og lages. Foto: Børre Eskedahl

— Jeg husker at min søster og jeg gikk innom matbutikken og kjøpte rundstykker etter skolen. Så satt vi på respatexbordet i verkstedet og skar dem opp med sølvsaga, ler Anne Hasla.32-åringen er andre generasjon i familiebedriften. Foreldrene bygde eget verksted og butikk i Valle sentrum omtrent da Anne ble født, og fikk en gullavtale på sølvsmykker fra selveste Epcot-senteret i Florida bare noen år senere. Så da er det kanskje ikke så rart at søstrene omtrent vokste opp i sølvsmia.

— Huff, ja. Men det har jo gått greit, sier Grete Fossen og smiler til sin datter.

Anne Hasle er designeren bak alle kolleksjonene til Hasla. Hun forteller om en spennende og utfordrende jobb, hvor det hele tiden gjelder å følge med i tiden for å treffe på det kunden vil ha. Foto: Børre Eskedahl

Ekteparet Grete Fossen og Ørnulf Hasla og datteren Anne Hasla har tatt seg en sjelden pause rundt bordet — som ikke lenger er respatex - for å snakke om bedriften.

Eli Straume Føreland jobber med stødige fingrer og bruker et forstørrelsesglass for å få enda ber kontroll over arbeidet. Foto: Børre Eskedahl

Og om livet. For det er en livsstil, dette her. Men vi tar det fra begynnelsen.

Begynte i kjellerstua

Året er 1982 og Ørnulf Hasla er ferdig med læretiden som sølvsmed. I huset på Helle, noen mil syd for Valle, gjør han kjellerstua om til verksted. Svigermor hjelper til med å lage smådeler. Når den første kolleksjonen med bunadssølv er ferdig, reiser han rundt og prøver å selge den.

Fra 1925 og fram til 1960-tallet drev over 40 familier i Valle kommune med sølvsmiing, gjerne kombinert med gårdsdrift. Da Ørnulf Hasla startet, var det ikke så mange igjen. I dag er det til sammen cirka 700 gullsmeder, filigranssølvsmeder og sølvsmeder i Norge. De har litt ulike spesialområder innen yrket.

På Hasla i Valle lages det i hovedsak bunadssølv og smykker. Nå selges håndverket i både inn— og utland, men veien fra kjellerstua til dit Hasla er i dag, har vært lang.

Fikk du med deg saken vår om vakre, konfliktfylte Valle i november? Les den her:

Oppmerksomhet fra USA

I 1984 bygde Ørnulf verksted og butikk i Valle sentrum. To år senere fikk han tilbud om å levere sølvsmykker til selveste Disneys Epcot-senter i Florida.

Vi var en liten bedrift i Setesdal, og plutselig kom et av verdens største firmaer og banket på døra.

— Vi var en liten bedrift i Setesdal, og plutselig kom et av verdens største firmaer og banket på døra. Jeg skjønte jo at vi måtte gripe sjansen. Vi ble invitert til åpningen av den norske paviljongen i 1988, og der kom den første ordren.

Dermed måtte den lille familiebedriften sko seg for den store verden. Grete sluttet i jobben som sykepleier og tok seg av økonomien i Hasla. I dag er det ti årsverk i Setesdal. I 2008, som 23-åring, startet yngstedatter Gunnhild Hasla egen butikk på Grünerløkka. Nå er det to ansatte der.

Alle smykkene pakkes ned i små esker for hånd, og det er hele tiden god kontroll på bestillinger og utsendelser. Foto: Børre Eskedahl

— Butikken på Grünerløkka er et viktig utstillingsvindu. Det er jo i Oslo de fleste journalistene og de største mediene er, sier Ørnulf.

Tom Ståle Moseid jobber konsentrert med en prototype i sølv. Den lager han etter tegningen fra designer Anne Hasle. Foto: Børre Eskedahl

Men Hasla er uansett en rendyrket setesdalsbedrift. Og trendy smykker som henger rundt halsen på både kunder på Epocot-senteret i Orlando og på en rekke kjendiser i Norge, er designet og laget i Valle.

Håndverk i alle ledd

Ingebjørg Alfsen i Norges Gullsmedforbund forteller at det Hasla gjør, betyr mye for utviklingen av norsk sølvhåndverk.

— De kombinerer gamle håndverkstradisjoner med å produsere moderne og tidsriktige smykker. Det er viktig at vi tar vare på norske håndverkstradisjoner og at vi har en norsk produsent som satser på å konkurrere med masseproduksjon i utlandet, sier Alfsen.

Det er Anne Hasla som designer alle smykkene til Hasla.

Gravørstikkene brukes for å gravere inn i sølvtøyet. Et gammelt redskap, men som er like aktuelt den dag i dag. Foto: Børre Eskedahl

— Vi har to kolleksjoner i året, og jeg designer alt. Det er utfordrende og spennende å jobbe med design, og det gjelder å treffe på trender og det folk vil ha, forklarer 32-åringen, som er utdannet innen kunst og design.

Når Anne har tegnet et smykke, lager sølvsmeden en prototyp i sølv.

Den snødekte kirka i Valle sentrum er omkranset av gamle bygninger med gress på taket og høye fjell. Foto: Børre Eskedahl

— Deretter tas det en avstøpning i voks, som er utgangspunktet for det videre arbeidet med å lage smykkene i sølv, forklarer Anne.

Både bunadssølv og smykker håndlages i Valle, men når kapasiteten er sprengt hender det de får litt hjelp til å lage noen smådeler i Bangkok. Men alt ferdigstilles i Valle, og det er også en viktig del av strategien.

Gullsmed er et yrke som går nedover. Men noen satser. I fjor skrev vi om 26 år gamle Stian Myrlund som trosset markedskreftene med eget verksted. Les reportasjen her.

Familiebedrift som tar ansvar

— Vi er stolte over å være en setesdalsbedrift og at vi sysselsetter såpass mange mennesker. Det er hardt arbeid, men samtidig givende å holde liv en gammel håndverkstradisjon, sier Ørnulf Hasla.

Familien er takknemlig for god støtte i lokalmiljøet, og forteller hvor moro det er når turistbussene på vei opp Setesdal stopper for å besøke dem.

Etter at prototypen på et nytt smykke er laget i sølv, avstøpes det i voks. Her står voksformene på rad og rekke. Foto: Børre Eskedahl

Men de er også opptatte av å gjøre en innsats som kommer andre til gode. I samarbeid med Ilda design har Anne Hasla nylig designet et smykke til inntekt for Flyktninghjelpen.

— Flykningkatastrofen er forferdelig, og jeg hadde behov for å gjøre noe. Så dukket ideen om disse smykkene opp. Vi selger dem for 750 kroner og gir 500 kroner til Flykninghjelpen. Vi har et mål om å selge flykningsmykker for 50.000 kroner før jul, og nærmer oss veldig, forteller Anne Hasle.