— Jeg håper dere nøt sola og de 26-27 gradene dere hadde forrige uke. Så fint vær kommer ikke igjen den neste måneden i alle fall, sier meteorolog Mariann Aabrekk ved Stormgeo til Fædrelandsvennen.

Forrige uke var ei skikkelig sommeruke. Flere dager med strålende sol og høy temperatur gjorde at sørlendinger for alvor inntok strendene og båtlivet.

Men nå er det slutt. Mandag startet regnbygene, og ifølge meteorologen vil det komme regnværsdager jevnlig hver uke den neste måneden.

Lavtrykksdominert

For da Aabrekk sjekket månedsvarselet for Agder-fylkene tirsdag formiddag var det ikke lystige nyheter for ferieklare sørlendinger.

— Generelt vil det være et fortsatt lavtrykksdominert vær over Norge de neste fire ukene. Lavtrykkene kommer jevnlig og vil gi en kjølig værtype, sier Aabrekk.

Søndag 28. juni stupte Rut Eli Jensen i sjøen i Bertesbukta. Været som var den påfølgende uka kan vi se langt etter den neste måneden. Foto: Kjetil Nygaard

Denne uka skal bli ganske våt og kjølig med temperaturer rundt 16-17 grader.— Neste uke ser det ut som det blir noen dager innimellom med sol og tørrere vær på grunn av et høytrykk sør i Europa. En og annen dag kan ha greie temperaturer, men en lang finværsperiode blir det ikke, forklarer meteorologen.

- Må til Syden

I uke 30 og 31, de to siste i juli, er det lavtrykkene som skal dominere.

— Mot slutten av juli får Vestlandet og Nord-Norge det verste regnet, så da kan Agder få perioder med greit vær, sier Aabrekk.

Selv holder hun seg i Norge når hun skal ha ferie.

— Det er ikke grunn til å svartmale helt, men man må dra til Syden om man skal ha lange perioder med fint vær. Om sommeren vil vi jo ha flere uker med strålende sol. Det er det ingenting som tyder på at vi får i Norge, sier hun.

Kjøligere enn normalt

Vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt er helt enig med Aabrekk og Stormgeos varsel for sommeren.

— Det blir kjøligere enn normalt helt fram til månedsskiftet, sier han.

Han varsler også at det kan bli litt tørrere mot slutten av juli, men også da vil ettermiddagsbygene ramme Sørlandet.

— Frem til 2. august har vi ingen forhåpninger om noen kjempevarme i det hele tatt, forklarer han.

Sett trenden lenge

- Hvor troverdig er et fire uker langt værvarsel?

— Jo lengre fram, jo mer upålitelig er det. Men den dårlige trenden for juli har vi sett i langtidsvarslene for hele landet lenge. Østlandet er nok den landsdelen som ser finest ut, sier Johnsen.

Meteorolog Tarjei Breiteig i Agder Energi. Foto: Vidar Udjus

Han forklarer at det i disse dager er nærmere 45 varmegrader flere steder i Spania og Frankrike.— Men det er jo altfor varmt, ingen vil jo være der. Vi får heller håpe på en glovarm august i Norge. Men det blir det sjelden...

Underestimert temperatur?

Tarjei Breiteig er Agder Energis meteorolog. Han mener også det kan se ut til at de neste ukene får en kjølig værtype.

— Lavtrykkene begynner å ta en sørligere bane. Det gir en forventning om mer nedbør. Men langtidsmodellene har en tendens til å underestimere temperaturen for kristiansandsområdet, så vi kan håpe det blir varmere enn modellene tilsier, forklarer han.