PORT-AU-PRINCE: Ingen vet med sikkerhet hvor mange som omkom i tirsdagens jordskjelv, men Haitis Røde Kors anslår tallet til et sted mellom 45.000 og 50.000. Ambulanser og små lastebiler fortsatte torsdag å frakte døde til likhuset i hovedstaden Port-au-Prince.

Rundt en tredel av fattige Haitis ni millioner innbyggere har mistet sine hjem. Nødhjelp er på vei inn, og mange land har lovet hjelp til å gjenreise hovedstaden Port-au-Prince og andre områder som ble hardt rammet av skjelvet med en styrke på 7,0. Situasjonen er desperat for hundretusenvis av mennesker som venter på hjelp. De mangler absolutt alt: vann og medisiner, strøm og maskiner til å rydde ruiner. Gatene er fulle av døde og skadde, og ingen vet hvor mange som ligger fastklemt i ruinene. De færreste får hjelp, siden alle sykehusene bortsett fra ett er ødelagt.

Kaos

Den norske hjelpearbeideren Cecilie Modvar forteller om store menneskemengder på flukt i Haiti. Det er kaos i hovedstaden, og hjelpearbeidet er bare så vidt kommet i gang, sier hun til NTB.

Modvar, som arbeider for UNICEF, befinner seg i hovedstaden Port-au-Prince. På en dårlig satelittelefonlinje kan hun berette om mange etterskjelv, desperate mennesker på flukt og et hjelpearbeid som bare så vidt er kommet i gang, to døgn etter jordskjelvet.

– Det er veldig mange organisasjoner som er til stede. Det viktigste er å samordne hjelpearbeidet slik at ikke de forskjellige aktørene går i beina på hverandre, sier hun.

USA-hjelp

USAs president Barack Obama har lovet 100 millioner dollar i nødhjelp til jordskjelvofrene i Haiti. Den amerikanske presidenten understreker at Haitis befolkning ikke er glemt, og at mer hjelp er underveis. Men det kan ta flere dager før hjelpen når de trengende.

Mange land sender nå omfattende nødhjelp til det katastroferammede landet, og Norge stiller med 40 millioner kroner til hjelpearbeidet. En mann i 60-årene fra Arendal er savnet etter jordskjelvkatastrofen.

Så mange som to millioner barn kan være berørt av jordskjelvet i Haiti, ifølge Redd Barna.

– Dette er en utrolig traumatisk opplevelse for barna i Haiti, sier organisasjonens nødhjelpsleder Gareth Owen.

Olivier Bernard i hjelpeorganisasjonen Leger i Verden understreker at det haster sterkt med å få fram hjelp. For å kunne redde liv er det viktig at kirurgiske inngrep blir gjort i løpet av de første 48 timene etter at skadene oppsto, forklarer han.

FNs tap

FN bekrefter at minst 36 av verdensorganisasjonens ansatte har mistet livet i jordskjelvet. Jordskjelvet i Haiti er dermed den verste tragedien som har rammet FN noensinne.

Men det finnes fortsatt lysglimt i mørket. Torsdag ble den estiske FN-livvakten Tarmo Joveer hentet ut fra det kollapsede hovedkvarteret, etter å ha ligget nesten to døgn i ruinene.

Norske Åse Midtveit og Siv Mika Engebretsen er glade for å ha kommet seg fra Haiti i live, men tenker på de mindre heldige.

– Det er jævlig å føle at man har latt noen i stikken, sier Midtveit til NTB på en sprakende telefonlinje fra et hotell i Den dominikanske republikk.