PORT-AU-PRINCE: Det er fortsatt ikke strøm eller lys i byen, slik at haugene av lik som ligger stablet langs gatene i byens sentrum, slumområder og mer velstående strøk var skjult av mørket.

I timene før det ble mørkt, gravde utslitte redningsarbeidere og vanlige mennesker desperat etter overlevende, stort sett med sine bare hender.

Selv om en enorm internasjonal hjelpeinnsats er i ferd med å dras i gang, var det onsdag fortsatt få tegn på noe som helst organisert redningsarbeid, og ingen tunge maskiner til å rydde ruiner, eller sykebiler eller brannbiler var å se.

Noe av det første som må gjøres, er å rydde gater som er blokkert av ruiner. Det trengs helikoptre til å løfte sementblokker.

Traumatiserte haitiere forberedte seg på enda en natt i friluft i selskap med de døde, enten fordi husene deres er ødelagt, eller fordi de ikke tør å være inne.

Og mens svimeslåtte mennesker vandret hvileløst rundt i gatene, fortsatte etterskjelvene hele onsdag.

Hundre tusen døde

Statsminister Jean-Max Belrive, som har reist gjennom de ødelagte områdene både tirsdag og onsdag, mener at så mange som 100.000 mennesker kan ha mistet livet.

Mesteparten av sentrum av byen er så godt som jevnet med jorda. CNN og andre TV-selskaper har fått folk på bakken og viser verden sjokkerende scener med folk som vinker fra inne i ruinene, rader med laken— og pappdekkede lik og traumatiserte og skadde mennesker.

Alle haitiske sykehus er helt eller delvis ødelagt, men både de og Leger uten grenser gjør likevel sitt beste for å hanskes med flommen av skadde, selv uten strøm og med minkende vannforsyninger. Det eneste operative sykehuset er det argentinske FN-sykehuset.

Fulle likhus

Mange lik er bare etterlatt i ruinene og langs gatene siden likhusene allerede er overfylt. Mange frykter at sykdommer kan spre seg om likene blir liggende.

En talsmann for Leger uten grenser, Paul McPhun, sier at situasjonen er overveldende. Overalt er det et massivt krav fra folk om hjelp til å finne savnede familiemedlemmer eller til å lege gapende sår.

Sikkerhetssituasjonen kan også bli vanskelig, og det er allerede meldt om tilfeller av plyndring. Så mange som 3.900 til dels farlige fanger rømte da byens overfylte fengsel kollapset i skjelvet.

To millioner mennesker bor i Port-au-Prince, en stor del av dem i enorme slumbyer som Cité Soleil, som ligger spredt utover en enorm flat slette mot havet, eller i spinkle skur og betonghus oppover bratte åssider og kløfter.

Til sammen tre millioner haitiere er berørt av jordskjelvet, som ikke bare rammet hovedstaden, men også hele halvøya vest og sør for byen, med folkerike byer som Jacmel, Carrefour og Les Cayes.

Hjemløs president

President Rene Preval, som selv er hjemløs etter at både presidentpalasset og hans privathjem kollapset, sa til CNN at han ikke visste hvor han skulle tilbringe natten.

Han kalte situasjonen ufattelig og sa han måtte tråkke over lik og hørte rop om hjelp fra ruinene av nasjonalforsamlingen, der senatspresidenten lå fastklemt under ruinene. Haitis romersk-katolske erkebiskop, Serge Miot, ble funnet død i ruinene av katedralen.

Den amerikanske ambassaden er blant de få bygningene som står, og deler av den er omgjort til lasarett for amerikanere og naboer. En rekke amerikanere er evakuert til Guantanamo-basen på Cuba.

I ruinene av luksushotellet Montana er nærmere 200 franske turister savnet.

FN hardt rammet

FNs fredsbevarende styrker, som skulle ledet redningsoperasjonen, har sitt å stri med etter at deres fem etasjer høye hovedkvarter raste sammen.

Mellom 50 og 100 FN-ansatte, inkludert soldater og politi fra mange land og styrkenes sivile leder, Hedi Annabi, og nestlederen Luiz Carlos da Costa er fortsatt savnet mens soldater febrilsk graver i ruinene av bygningen.

Det er bekreftet at minst 19 soldater er døde, blant dem elleve fra Brasil, tre fra Jordan, fire fra Filippinene og en fra Tsjad.

Også en kinesisk delegasjon som var i møte med Annabi da skjelvet rammet, er savnet, ifølge den kinesiske presidenten for FNs sikkerhetsråd.