PORT-AU-PRINCE: En gruppe fra Norges Røde Kors reiser til Haiti torsdag ettermiddag. Teamet bestående av kirurger, anestesileger og sykepleiere skal bemanne et unikt, mobilt feltsykehus som gjør det mulig å sette i gang med bistand raskere enn normalt, skriver Aftenposten.no.

Generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge skal selv lede delegasjonen.

— Det spesielle i denne situasjonen er at hjelpeapparatet på Haiti er rammet i nesten like stor grad som andre. Det er akutt behov for lege- og helsehjelp, sa utviklingsminister Erik Solheim da han møtte pressen og syv av de norske delegatene i Røde Kors' operasjonssentral i Hausmannsgate i Oslo.

- Vet ikke hva som venter oss

Totalt 12 eller 13 nordmenn er med i flyet som setter kurs mot Haiti torsdag, blant dem ansestesilege Arthur Halvorsen ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Onsdag ettermiddag fikk han spørsmål om han ville reise. Få timer senere var turen avklart med jobb og familie.

- Jeg har jobbet i Pakistan og Tyrkia etter jordskjelv der før. Men jeg aner ikke hva som venter oss nå, jeg har ikke fått tid til å følge med på nyhetene en gang. Men det er uinteressant hvor mange som er omkommet, det er helt jævlig uansett, sier Halvorsen til Aftenposten.no.

Han regner med å være borte i 3-4 uker.

— Det blir stort sett jobbing døgnet rundt der nede, så vi er nødt til å bli avløst etter en tid, sier Halvorsen.

Arthur Halvorsen er til daglig anestesilege ved Kristiansand sykehus. På et døgns varsel reiser han torsdag til Haiti for å jobbe ved Røde Kors' feltsykehuset. FOTO: CHRISTIAN THORKILDSEN Foto: Christian Thorkildsen, Aftenposten

Håpløst i 2004, verre nå

Teamleder Brynjulf Ystgaad er også med på turen. Han har vært i Haiti før, og forventer at arbeidet blir vanskelig.

— Den interne kommunikasjonen var helt håpløs i 2004, og nå regner vi med at den er enda dårligere. Denne gangen er vi ute i god tid, og det er mye å gjøre. Men dette er et rutinert team som har vært ute mange ganger før, sier Ystgaad.

Erfaringsmessig vet man at der er viktig å få ryddet opp raskt etter slike katastrofer. Faren for epidemier er stor.

Aftenpostens korrespondent Alf Ole Ask rapporterer fra hovedstaden Port-au-Prince at folk graver med bare hendene i ruinene etter sine kjære. Haitierne mangler alt.

Også Røde Kors-delegasjonen blir nødt til å operere med svært enkle hjelpemidler. I tillegg til legeutstyr har de med utstyr for å rense vann, desinfisere medisinsk utstyr, og sette i gang aggregater.

Det finnes for øyeblikket ikke elektrisitet, og infrastrukturen er elendig.

Norge gir 40 millioner

Norge bidrar med 40 millioner kroner til hjelpearbeid på Haiti. Dette inkluderer støtte til Røde Kors-delegasjonen som nå reiser ned, samt Kirkens Nødhjelp, Flyktningehjelpen og Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap.

Også FNs nødhjelpsfond er betydelig finansiert av den norske staten.

Erik Solheim var imidlertid mest opptatt av å takke helsepersonellet som skal utføre hjelpen.

Dere reiser fra familie og jobb med umiddelbar virkning for å gjøre dette. Den erfaringen vi har fra tidligere katastrofer er at samordning er helt avgjørende. Den norske hjelpen må inngå i en større helhet, sa Solheim.

Det er usikkert hvor feltsykehuset vil bli plassert, men mest sannsynlig blir det i umiddelbar nærhet til flyplassen i Port-au-Prince.

— Infrastrukturen er så dårlig at det vil ikke være mulig å frakte utstyret videre derfra, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.