Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Første gang jeg så ham på skjermen var i Bond-filmen «Licence to Kill» i 1989. Han er den yngste noensinne til å ha spilt Bond-skurk, og det var ikke bare jeg som la merke til ham etter den prestasjonen. Hele verden la merke til ham, og mange nye dører åpnet seg for den puertoricanske skuespilleren. Del Toro har en helt spesiell tilstedeværelse i kameralinsen, så selv om han ikke sier et eneneste ord, stjeler han ofte scenen. Uansett hvem han spiller mot. I 2000 fikk han sitt virkelige store gjennombrudd og den anerkjennelsen han fortjener etter å ha spilt i Steven Soderberghs «Traffic», som han blant annet vant Oscar for. Del Toro spiller rollen som den meksikanske politimannen Javier Rodriguez, som ikke akkurat har rent mel i posen.

Men før han kom inn i Oscar-vinnernes rekker, hadde han spilt i flere gode filmer som «The Fan» (1996), «Snatch» (2000) og «Fear and Loathing in Las Vegas» (1998). Sistnevnte er en psykedelisk fest av en film med Johnny Depp og del Toro i skjønn og dopet harmoni. Filmen er basert på Hunter S. Thompsons bok med samme navn, og er lettere å forstå hvis du har kjennskap til Hunters liv og virke, men har likevel etter hvert oppnådd den kultstatusen den fortjener.

I 2003 kom han med ytterlige to filmer. «The Hunted» og «21 Grams». I førstnevnte spiller han mot Tommy Lee Jones. Filmen er en katt og mus-lek mellom en snikmorder som har mistet forstanden etter alt det fæle han har sett og gjort i arbeidet for USA, og FBI-agenten som trente ham. Filmen fikk ikke den beste mottakelsen, men skuespillerprestasjonen til del Toro er det ikke noe å si på — skremmende troverdig.

For «21 Grams» ble det ny hyllest og Oscar-nominasjon. Filmen er regissert av Alejandro G. Iñárritu («Birdman», «The Revenant»,) og er den andre av Iñárritus og manusforfatter Guillermo Arriagas trilogi om døden. Sterk film med enda sterkere skuespillerprestasjoner rundt konsekvensene av en tragisk bilulykke.

Siden da har han gitt ut en rekke både underholdende og sterke filmer som «Che: Part One (The Argentine) i 2008, og «Escobar: Paradise Lost» i 2014. Men en av mine store del Toro-favoritter kom i fjor. «Sicario» handler om narkotikatrafikken mellom Mexico og USA, men historien byr på så mange overraskende tvister og vendinger at den ikke likner på noen andre filmer. Og Benicio del Toro er som vanlig mørk, mystisk og helt perfekt.