I skrivende stund har det blitt laget over 40 filmer basert på Marvel-tegneserier, og nye 10 filmer er planlagt de neste tre årene. DC Comics-universet er ikke langt unna de heller. Superheltene melkes med andre ord for alt de er verdt, og publikum drikker hver dråpe. Men med så mange helter begynner det å bli litt forvirrende. Jeg har ikke plass til å ta for meg alle, men siden den nye filmen i X-Men-universet, «X-Men: Apocalypse», har premiere denne uken, vil jeg presentere dette universet. Det kan nemlig være forvirrende nok bare det.

I 2000 kom «X-Men». For første gang ble tegnseriekarakterer som Wolverine, Mystique, Magneto og Professor Xavier brakt til live på det store lerretet. Professor Xavier (Patrick Stewart) og Magneto (Ian McKellen) er erkefiender og kjemper mot hverandre, hvor Magneto fremstår som skurken. De andre mutantene er fordelt mellom dem. I 2003 kom oppfølgeren «X-Men 2: X-Men United» hvor heltene fra den første filmen må slåss mot det militære og en mutant leiemorder som er ute etter presidenten. I 2006 kom «X-Men: The Last Stand» hvor de igjen kjemper mot Magneto, men også mot trusler fra en av deres egne. I tillegg må de ta stilling til en mulig kur mot genetisk mutasjon.

I alle tre filmene har karakteren Wolverine/Logan (Hugh Jackman) vært en sentral rollefigur. I 2009 fikk han sin egen film, «X-Men Origins: Wolverine», hvor vi blant annet møter karakteren Deadpool (Ryan Reynolds), som jeg kommer tilbake til. Oppfølgeren kom i 2013 og het bare «The Wolverine», og en tredje film, foreløpig uten tittel, kommer i 2017. Mellom filmene om Wolverine, kom «X-Men: First Class» i 2011 , hvor handlingen plutselig hopper tilbake til 1962 under Cuba-krisen, og hvor vi får servert unge versjoner av mange av mutantene fra de første filmene. Denne blir oppfulgt av «X-Men: Days of Future Past» i 2014, hvor handlingen finner sted flere år etter handlingen i «The Wolverine», og både karakterene fra «X-Men»-trilogien og «First Class» medvirker. Så er vi kommet til den ferske «X-Men: Apocalypse», hvor handlingen foregår i 1983 og tar for seg mutantenes opprinnelse, og avslutter trilogien som startet med «First Class». Forvirret?

Og så tilbake til karakteren Deadpool. Han hadde premiere på sin helt egen film i februar, og med 761.7 millioner inntjente dollar, blir det helt sikkert ikke den siste. Lukter vi nok en trilogi?