Tenk så heldige vi er at vi har en egen internasjonal barnefilmfestival rett her i vår lille by. For 19. gang presenterer festivalen håndplukkede filmer fra mange land rundt om i verden. Mange av disse filmene vil aldri få distribusjon i Norge, og dette kan derfor være eneste sjansen til å få sett dem. Jeg har i skrivende stund sett fire av filmene fra konkurranseprogrammet (10 filmer deltar i festivalens konkurranseprogram som både publikum og to fagjuryer kan stemme på), og jeg er dypt imponert og inspirert.

For det lages veldig mye bra film. Og det lages mange fine filmer for barn og unge som reflekterer samtiden, og som tar barn på alvor. Som for eksempel den franske og kjempeaktuelle filmen «The New Kid» som blant annet skildrer mobbing på skolen, men som klarer å gjøre det med glimt i øyet og med en forfriskende positivitet.

Foruten NRK her hjemme, lages det altfor sjeldent film og tv-program som tar for seg barn og unges liv i dag. Kanskje er det derfor NRK-serien «Skam» har fått så mange fans og positive tilbakemeldinger. For det er vel og bra å mimre og sole seg i fordums glans og nostalgi, og det er mange sterke historier fra fortiden som fortjener å bli fortalt i dag, men vi trenger virkelig fortellinger som tar tempen på samtiden også.

Gjennom Barnefilmfestivalens program kan du se flere filmer med samtidstemaer, som for eksempel hvordan det er å leve med en psykisk syk mor i «Flickan, mamman och demonerna», hvordan det er å bli mobbet på skolen i «The New Kid», «Hördur» og «Før det er for sent», hvordan det er å vokse opp med to mammaer i «Jack bestiller en lillebror», og hvordan det er å være foreldreløs i Manila i «Blanka».

I tillegg presenterer festivalen et sterkt dokumentarprogram under tittelen «Sport Kids». Gjennom de tre filmene «Ruth», «Varicella» og «Dans for livet» får vi et gripende og inspirerende innblikk i tre tøffe jenters liv. Tre jenter som følger sine drømmer, som jobber hardt, som må tåle mye press, og som må kjempe for det de tror på. Som vanlig har festivalen også et bra og omfattende kortfilmprogram.

I år er det også Roald Dahls 100-årsjubileum og festivalen viser «Matilda», «Charlie og sjokoladefabrikken» og «Danny og den store fasanjakten». Et gledelig gjensyn for noen, og en ny og spennene opplevelse for de som ennå ikke har stiftet bekjentskap med Roald Dahls fantastiske historier.