KRISTIANSAND: — Skulpturen ble plassert akkurat samme dag som de holdt på med å rigge til Palmesus. Det kan være at den har vært litt skjult da festivalen pågikk. Det kan tyde på at folk først oppdager hunden nå som den er mer synlig, sier Unni Mesel, administrerende direktør i Aquarama.

Utenfor vinduene til idrettsanlegget stirrer en stor, rosa hundeskulptur inn på de besøkende.

Torbjørg Helene Bornøy fra Kristiansand benytter hver ledige fredag til å svømme hos Aquarama. Foto: Anette Larsen

Gris eller hund?Én av dem som har oppdaget kunsten på utsiden av bassenget, er Torbjørg Helene Bornøy fra Kristiansand. Hun benytter hver fredag hun har ledig til å svømme hos Aquarama.

— Jeg så hunden den dagen de satt den ut, og jeg syntes den var litt artig. Da måtte jeg bare ta et par bilder og legge de ut på Facebook, forteller Bornøy.

Bornøy skjønte det måtte være kunst, men hva det skulle forestille, var hun i tvil om.

Det er delte meninger om kunstverket utenfor Aquarama. Skjermbildet viser kommentarfeltet til innlegget Aquarama selv delte på Facebook da skulpturen ble avduket. Foto: Skjermdump Facebook

— Forstå det den som kan. Er det en gris eller er det en hund? For meg ligner det på en blanding, for den har så stor skinke, ler hun. Aquarama sin Facebook-side er det delte meninger om kunstverket.

Bodybuilder

Mesel forklarer hunden, type dobermann, er et kunstverk laget av den anerkjente og lokale kunstneren Erik Pirolt fra Kristiansand.

En rosa hund utenfor Aquarama vekker oppsikt. Svømmer Torbjørg Helene Bornøy var i tvil om det var en hund eller en gris. -Den har så stor skinke, sier Bornøy. Foto: Anette Larsen

Les også:

— Han fikk i oppdrag å lage et kunstverk som kunne pryde våre uteområder, men som også kunne vekke oppsikt for besøkende i anlegget. Da fikk vi en rosa bodybuilderhund, sier direktøren.

Den rosa hunden er en del av Aquaramas temporære kunstprosjekter, og skulpturen er den fjerde i rekken. Temporær betyr at kunsten ikke er permanent, og planen er at hunden etter hvert skal flyttes.

— Planen er at den skal stå der utenfor ut sommeren 2017. Den blir værende i nesten ett og et halvt år før den fjernes. Da vet jeg ikke hvor den skal, forteller Mesel.

Den rosa hunden stirrer inn vinduet til idrettsanlegget til Aquarama. Foto: Anette Larsen

SymbolikkKunstneren selv har kalt skulpturen for «Rosa testosteron». Det synes Bornøy er et passende navn.

— Den er jo stor og rosa, og det er vanskelig å la være å legge merke til den. Jeg ser på den når jeg svømmer her, sier Bornøy.

Direktøren i badeanlegget sier navnet og utseende på hunden er med på å skape en form for symbolikk.

— Hvis du ser nærmere på hunden, legger du merke til at den er veldig muskuløs, med tydelige blodårer. Den stirrer inn på de som benytter seg av idrettsanlegget vårt. På den måten skapes det litt symbolikk i det hele, sier Mesel.

Hun legger likevel til at det er ønskelig at folk danner sine egne oppfatninger av hunden.

Den rosa hunden utenfor Aquarama ble avduket 27. juni. Unni Mesel, administrerende direktør i anlegget, tror hunden kan ha vært litt skjult. Foto: Anette Larsen

— Vi synes det er morsomt når folk kommer og danner sine egne oppfatninger av hvorfor hunden er der. Så vidt jeg vet har ikke vi i Aquarama fått mange spørsmål om hunden, så den har nok stått litt skjult, sier hun.