— Elgkua Olga storkoste seg. Maken til kos i en spreder har jeg aldri sett. Hun skvatt litt når vannet kom nedenfra av og til, men det så ut som hun nøt å kjøle seg ned skikkelig, sier Tor Vidar Køhler Hammer til Fædrelandsvennen.

Tor Vidar Køhler Hammer filmet elgkua Olga da hun koste seg i vannsprederen i Elgtun på Bygland. Foto: Privat

Han bor like ved tamelgsenteret Elgtun på Landeskogen i Bygland, som åpnet for en måned siden. Søndag filmet han den unike videoen.— Jeg hadde vært på tur med hundene i rundt fire timer, og la turen innom Elgtun på vei hjem. Da jeg så hvordan elgkua oppførte seg ved sprederen måtte jeg jo filme den, forteller han.

Køhler Hammer besøker elgene Olga og Orvar i Elgtun jevnlig.

— Jeg har filmet elgene flere ganger, men denne videoen ble jo en fulltreffer, ler han.

Fikk strålen mellom bakbeina

Deleier Per Johansson i Elgtun lo da han fikk se videoen.

— Hun står der og koser seg. Det er en utrolig flott video. Hvis noen trenger å vaske en elg kan de bare komme og kjøpe polett, ler han.

Han forteller at elgkua Olga ofte kjøler seg ned i sprederen.

— Hun har pleid å kjøle seg ned i en bekk, men vi ville gi henne et alternativ og satte inn en spreder. Hun er så nysgjerrig, og løp bort for å undersøke den med en gang. Første gangen hun fikk vannstrålen opp mellom bakbena, skvatt hun og skjøt rygg som en katt. Da lo vi godt, forteller han.

800 besøkende

Den andre elgen, oksen Orvar, er derimot mer skeptisk til nye ting.

— Alle får klappe Orvar også, men han er skeptisk til nye ting. Olga er mye mer nysgjerrig, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

Per Johansson deleier av Elgtun, sammen med de to elgene Olga og Orvar. Sistnevnte er mest opptatt av mat på dette bildet, som ble tatt like før elgparken åpnet 1. juni.

Siden parken åpnet mandag 1. juni, har rundt 800 mennesker besøkt de to elgene.— Vi er godt fornøyde med det. Det er helt på skjema, sier Johansson.

To nye elgkalver

I august kommer det to nye elger til det 130 mål store elghegnet på Grendi.

— Vi skal hente to elgkalver fra Sverige. Begge er hokjønn, så neste år har Orvar tre babes å holde styr på her inne, ler deleieren.

Allerede neste vår håper de Olga kan føde en kalv.