— Fantastisk moro. Dette kan bli stort. Potensialet er enormt, sier ordfører Leiv Rygg (Sp) i en gledeskommentar.

Olga lar seg villig portrettere.

For få år siden vedtok kommunestyret å rive Landeskogen i Grendi. Da satte Helga Arntsen i Aktive Fredsreiser foten i bakken og sa stopp. Hun kjøpte Landeskogen og satte i gang å renovere. Senere kjøpte hun likegodt Refsnes Hotell også.En av knoppene som har skutt opp av satsingen er Elgtun, Sørlandets første elgpark, som altså åpner mandag.

På ELgtun kan du komme helt bort til elgene, slik Jarle Thorkildsen er her.
Jarle Thorkildsen og Per Johansson foran hovedbygget på Elgtun. Her blir kafé med 40 sitteplasser.
Elgtun har eget grillområde hvor du kan se levende elg mens du spiser elgburger.. Jarle Thorkildsen sier elg er et dyr mange ønsker å oppleve på nært holdt.
På Elgtun har elgene 130 dekar å boltre seg på, mest skog. De kommer med en gang Per Johansson roter i kraftforbøtta.

— Helga har gjort en enorm innsats, og nå er Landeskogen så godt som nyoppusset. Vi holder til i to av verkstedene. Elgene går i en innhegning på 130 dekar, sier Per Johansson, selve elgmannen.

Naturexpo

Han eier Elgtun sammen med Helga Arntsen. For åtte uker siden overtok Naturexpo i Kristiansand halvparten av eierskapet. Jarle Thorkildsen i Naturexpo har erfaring med utstopping, utstilling og attraksjonsutvikling

— Nå begynner vi i det små, men mulighetene er store. I Sverige er slike parker besøkt av opp mot 20.000 i året, og det uten å ligge ved en turistvei som riksvei 9. Per Johansson har drevet mye med turisme og naturaktiviteter på Hovden. Det var han som hadde ideen til Elgtun og som har trent Olga og Orvar siden de kom til Setesdal fra Sverige i september i fjor. Da var Fædrelandsvennen der med videokamera.

— Vi skal ikke bli dyrepark. Vi skal bare satse på elg og utvikle masse rundt elgen, som er et fantastisk vennlig og artig dyr. Vi har store områder. Jeg jogger ofte en tur sammen med elgene. Det kan turistene også få lov til, sier han.

Elgost

I Sverige selges elgost for 3.000 kroner kiloet. Elgmelk skal være godt for fordøyelsen. Elghår selges for store beløp til fluefiskere.

— Olga får kalv neste vår. Da skal jeg begynne å melke. Om få år satser vi på å ha åtte elg her, sier Johansson.

Dyrene kommer nesten løpende når han dunker i spannet med oppkuttede bananer og kraftfor. Kraftforet er spesialutviklet for ville hjortedyr ved Uglands hjortepark i Grimstad.

— Hos oss skal barna kunne sitte på ryggen av elgene, når de blir store nok. Elgene altså. Olga og Orvar er bare året. De må bli litt kraftigere først, sier Johansson.

— En olm elg er farlig. Er det ingen risiko?

— Om sommeren er elg særdeles greie og rolige dyr. Oksen har hud på hornene og er forsiktig med alle bevegelser. Når høsten kommer og oksen går i brunst, kan vi ikke ha folk inn her. Det er to forskjellige verdener, sier Jarle Thorkildsen.

Par millioner

Eierne har investert et par millioner i parken foreløpig. (De vil ikke si eksakt).

I Landeskogens gamle snekkerverksted blir det kafe og ekspedisjon. Ute på tunet er det laget grillområde. På menyen står selvsagt elgburger.

I et annet verksted skal alt stå ferdig til fellesferien. Her blir det utstilling av alt som har med elg å gjøre. Det skal også vises elgfilm.

Olga og Orvar slafser i seg kraftforet - uvitende om at ordfører og mange andre prominente kommer på åpningsfest til mandag. Og deretter unge og gamle i tusenvis.

— Elg er noe folk ønsker å bli kjent med. Dette skal bli knallbra, sier Per Johansson.

  • Hos oss skal barna kunne sitte på ryggen av elgene, når de blir store nok. Elgene altså.