Akmal Ali er en av tre imamer i moskeen i Posebyen og styreleder i Muslimsk union i Agder. Foto: Kjartan Bjelland
Ordfører Harald Furre ønsker en dialog med det muslimske trossamfunnet i byen etter imam Abdikadir Mahamed Yussuf sine uttalelser til Fædrelandsvennen. Foto: EVA MYKLEBUST
Imam Abdikadir Mahamed Yussuf som her er avbildet i moskeen i Posebyen, sier han bare er en tolk for religionen. Foto: Kjartan Bjelland

Lokalt og nasjonalt har reaksjonene har vært store etter at den øverste imamen i Kristiansand ble intervjuet av Fædrelandsvennen. I tillegg til å si at muslimske barn ikke bør gå i bursdager, gratulere noen med dagen eller ønske god jul, sa Abdikadir Mahamed Yussuf at han ikke hilser på kvinner som han ikke er i familie med.

— Hele byen er i mot meg. Til og med ordføreren, som vil kalle meg inn til et møte. Jeg ville ikke at folk skulle reagere slik. Jeg ville bare si det som står i min religion, men samtidig si at vi vil respektere andre og leve i fred og harmoni, sier Abdikadir Mahamed Yussuf.

Det er som om vi har krig i moskeen vår. Jeg vil ikke si mer i avisen før vi muslimene er enige om hva vi skal si til pressen.

- Ikke stor synd

- Mener du at du er misforstått?

— Du skulle ha skrevet på førstesiden av avisen at hver person har sitt valg og at det er ikke så stor synd at man går til bursdag. Folk leser ikke inni avisen, men ser bare på forsiden av avisen.

- Har du fått mange reaksjoner?

- Nå snakker Akmal Ali i mot meg i avisene fordi han har sett hvor mye folk reagerer. Det er som om vi har krig i moskeen vår. Jeg vil ikke si mer i avisen før vi muslimene er enige om hva vi skal si til pressen. Vi må snakke mellom oss først og forstå hverandre, sier Abdikadir.

Vil prate sammen

Akmal Ali er imam og styreleder i Muslimsk union i Agder, som sammen med Al-Rahma Islamic Center driver moskeen i Posebyen.

Akmal Ali er en av tre imamer i moskeen i Posebyen og styreleder i Muslimsk union i Agder. Foto: Kjartan Bjelland

— Er det krig i moskeen nå? - Nei, det er det ikke. I slike saker hvor det er uenighet, må folk i styret komme sammen og prate, sier Ali.

Han tok i Fædrelandsvennen avstand fra uttalelsene til imam-kollega Abdikadir og sier barn tvert i mot bør gå i bursdag.

— Jeg sier ingen ting mot Abdikadir. Det jeg har sagt er at det han sier er hans egne ord og mening og ikke det offisielle synet til moskeen, sier Ali.

Til Dagbladet sier han det er for tidlig å si om utspillet vil få noen konsekvenser for imam Abdikadir.

Ordfører: - Svært uheldig

I samme avis sier Høyre-ordfører Harald Furre at han vil vurdere å innkalle imamen til et møte.

Ordfører Harald Furre ønsker en dialog med det muslimske trossamfunnet i byen etter imam Abdikadir Mahamed Yussuf sine uttalelser til Fædrelandsvennen. Foto: EVA MYKLEBUST

— Jeg har selvfølgelig ikke myndighet til å kalle en imam inn på teppet, men jeg ønsker et møte med det muslimske trossamfunnet for å diskutere integrering. Det er svært uheldig at en av imamene har spredd holdninger som kolliderer fullstendig med norske tradisjoner. Jeg er imidlertid glad for at styreleder i Muslimsk Union Agder, imam Akmal Ali, ikke deler disse synspunktene, sier Furre til Fædrelandsvennen. - Jeg var ikke klar over at et slikt syn forekom i det muslimske miljøet i Kristiansand. Vi skal respektere hverandres religioner, men samtidig skal muslimer på lik linje med andre norske borgere innrette seg etter norsk kultur og tradisjon, sier Furre.

Ordføreren mener imamen med sine uttalelser har gjort det muslimske miljøet i landsdelen en stor bjørnetjeneste. Han viser til at de som er kritiske til muslimer og deres tro nå bare vil bli enda mer skeptiske og fremmedfrykten kan øke og gjøre integrering vanskelig.