Norges rolle i katastrofen har blitt en av de viktigste sakene i årets valgkamp. For Norsk Folkehjelp handler dette om anstendighet.

Det er ingen flyktningkrise i Europa. I Syrias naboland derimot, kan vi snakke om det. I følge FN er nesten 12 millioner syrere på flukt, enten internt i Syria eller i andre land. Mange av disse hjelpes nå i naboland, bare Libanon har tatt i mot godt over en million mennesker. I følge FN kan rundt 10 % av menneskene på flukt ikke få beskyttelse eller hjelp der de er. Det er dem Norge og andre land er bedt om å ta i mot. Blant disse menneskene finner vi for eksempel demokratiaktivister som risikerer politisk forfølgelse både i sitt hjemland og i nabolandene.

Begge deler

Vi trenger ikke å velge mellom å hjelpe flyktningene her i landet eller der de er — vi må gjøre begge deler. Norge må øke den humanitære støtten i nærområdene, men det finnes flyktninger som ikke kan få den hjelpen de trenger der. Som et av verdens rikeste land har vi en plikt til å ta vårt globale ansvar. Det handler om politisk vilje og politisk anstendighet.

I Norge går vi nå mot valg. Selv om dette er et lokalvalg, må vi ikke glemme verden der ute. De humanitære krisene som sender folk på flukt er internasjonale. Avgjørelsene om hvor mange flyktninger vi skal ta imot er nasjonale, og til sist kommer det til bosetting og integreringstiltak i kommunene. Det er lokalt.

Kommunene må vise vilje

Stortinget har allerede bestemt at Norge skal ta imot flere flyktninger fra Syria. Dette vedtaket er det viktig at vi følger opp, og da må kommunene vise vilje. På valgdagen 14. september har vi alle en sjanse til å gjøre noe for å hjelpe flyktningene fra Syria. Ditt valg betyr noe for mennesker på flukt. Du kan tenkte globalt og handle lokalt. Du kan velge å gi din stemme til partiene som ønsker flyktninger velkommen hit.

Godt valg!