Birgit Andreassen stiller opp frivillig og er med å sortere det de får inn. Foto: Torgeir Strandberg
En av initiativtakerne bak Refugees Welcome to Agder, Monica Strandmyr, er overveldet over givergleden, men ber folk som gir om å merke posene godt. Foto: Torgeir Strandberg
Leker har allerede blitt bestilt til et mottak, som får en leveranse i løpet av kvelden, ifølge Strandmyr. Foto: Torgeir Strandberg

— Nei, nei, jeg gjør ikke dette for å komme i Fædrelandsvennen.

Hun har nettopp leverte dukkesamlingen til «Refugees Welcome to Agders» innsamlingssted i Ægirs vei. Hun går med på et bilde, men sier hun ikke ønsker å ha navnet i avisen for det vesle bidraget.

— Det er i tilfelle det er noen jenter på mottaket, sier hun mens hun gir en eske med dukker sammen med en stor pose klær.

Giverglede

Ved ellevetiden mandag formiddag var det allerede 15- 20 personer som hadde levert tøy, leker og lopper til nystartede «Refugees welcome to Agder», som jobber for å bidra i det flere omtaler som den verste flyktningekrisen siden andre verdenskrig. En av initiativtakerne, Monica Strandmyr, er overveldet over givergleden.

— Vi begynte å samle inn i dag morges. Da vi kom her kvart på ni i dag morges, sto flere allerede klare til å levere. De satt og ventet på oss, sier Strandmyr.

Mange engasjert

Hun startet prosjektet sammen med Kjersti Forus og Kristine Løite. Etter å ha startet Facebook- gruppa den 31. august, har de nå rundt 6600 medlemmer.

— Givergleden er helt fantastisk. Folk ønsker virkelig å hjelpe til, og dette er jo på mange måter hvordan de fleste kan hjelpe til, sier Strandmyr.

Hun sier flere også ønsker å bidra til sosiale tiltak. Givergleden er rørende for initiativtakerne.

— Dette varmer. Jeg har blitt rørt til tårer opp til flere ganger den siste uka. Flere har spurt etter et kontonummer og vil gi på en månedlig basis så vi har noe å rutte med fremover, sier Strandmyr.

Fylles opp

Det nedslitte loftet på huset de låner begynner allerede å fylles opp av esker og sekker.

Birgit Andreassen stiller opp frivillig og er med å sortere det de får inn. Foto: Torgeir Strandberg

— Vi skal ha åpent til ni i kveld, og de fleste slutter vel ikke på jobb før halv fire- fire. Lokalet her var tomt klokka ni, så du ser hvor fullt det er. Det er mulig jeg må skrive stopp på Facebook- gruppen i løpet av dagen. Jeg har noen kontakter som kanskje kan låne oss mer lagringsplass, så jeg håper å slippe det. Egentlig tenkte jeg ikke vi ville få plassproblemer før utover i uka, men jeg ser jo at det haster allerede nå, sier Strandmyr.Hun sier de får inn en lang rekke forskjellige artikler. Kvaliteten på det som har blitt levert foreløpig, er bra.

— Jeg har til gode å se at noen leverer inn søppel. Vi får inn mye klær, sko, sanitærutstyr og leker. Sanitærartiklene som leveres er nytt. Idrettsetaten i kommunen var her nettopp og leverte inn gjenglemt tøy og utstyr. Mye av det er visstnok så å si nytt, sier hun.

En av initiativtakerne bak Refugees Welcome to Agder, Monica Strandmyr, er overveldet over givergleden, men ber folk som gir om å merke posene godt. Foto: Torgeir Strandberg

Åpent også til lørdagDe holder også åpent for innlevering lørdag 12. september. Noe av det de får inn skal selges på loppemarkedet, men brorparten blir distribuert til mottakene som har behov og sendes hvor behovene er størst via hjelpesendinger.

— Videre skal vi sortere. Noe skal av gårde til et mottak allerede i dag. De har sendt oss en ønskeliste på barneting. Så fort jeg ser det de ønsker seg, plukker jeg det bort. De har masse barn og ønsker seg blant annet leker. Primært går det vi får inn til mottakene i Norge og til de hjelpesendingene som går ned mot de forskjellige områdene.