Debatten om hvor en ny byarena i Bergen kan bygges og hvordan den skal finansieres går høyt om dagen. Nå melder Idrettsrådet i Bergen seg på i debatten. Idrettsrådet, som organiserer Bergens idrettsklubber og deres mer enn 100.000 medlemmer, er i utgangspunktet svært positive til at ny byarena blir bygget, men advarer mot at det i verste fall kan ende opp som et sted der det nesten ikke skjer idrett.

— Telenor Arena er et eksempel på hvor galt det kan gå, sier Terje Valen, styreleder for Bergen Idrettsråd.

Oslo Horse Show

Fotballarenaen på Fornebu skulle bli Stabæks nye hjemmebane, men klubben flyttet tilbake til Nadderud etter 2011-sesongen etter store økonomiske vanskeligheter. Nå er Telenor Arena "Norges største og ledende innendørs multifunksjonsarena for konserter, events, messer, sport og familie", ifølge egen hjemmeside. I praksis skjer det lite sport her.

Oslo Spektrum er et tilsvarende tilfelle. Spektrum har is, og skulle være hjemmebanen for hockeylaget Spektrum Flyers, men det varte bare noen år på 1990-tallet. Nå er Disney on Ice det nærmeste man kommer skøytesport i Oslo Spektrum, og idrettsaktiviteten begrenser seg stort sett til cupfinalene i håndball. I stedet fungerer Oslo Spektrum først og fremst som en konsertarena.

— Prosjektet må utredes og planlegges slik at idretten har livets rett. Spektrum har Oslo Horse Show og noen håndballkamper. Vi må ikke ende opp slik, sier Roar Andersen, daglig leder i Bergen idrettsråd.

Han sier gode og langsiktige leieavtaler mellom kommune og den nye byarenaen er avgjørende for at idretten skal holde på sin plass.

— Jeg håper virkelig at vi får dette til, for det er viktig for en by som Bergen at man har en byarena der vi kan huse festlige anledninger, både innenfor idrett og kultur, sier Andersen.

- Må lære av Spektrum

Idrettsbyråd i Bergen, Helge Stormoen (Frp), var i Stavanger forrige uke for å se på DNB Arena som først og fremst er hjemmebanen til ishockeylaget Stavanger Oilers, men som også huser konserter og annet.

— Det var utrolig nyttig. Jeg ble enda mer sikker på at det er en slik type arena vi må prioritere. Hockeysporten trenger en ny arena, sier Stormoen, som har plassert bygging av byarena i Bergen høyt på sin politiske dagsorden.

Hvor en byarena kan komme, er fortsatt uavklart. Stormoen mener det er viktig at det offentlig kan legge til rette for tomt og infrastruktur, mens private investorer må være driverne når det gjelder bygging av selve arenaen. Byråden er enig i at det betyr mye at kommunen i etterkant av bygging er villig til å bidra med inntekter.

— Kommunen være en god leietaker i den nye arenaen, sier Stormoen. Han deler Idrettsrådets syn når det gjelder å lære av Telenor Arena og Oslo Spektrum.

— Spektrum skulle være en kombinasjonsarena mellom idrett og kultur, og det gikk bra i begynnelsen, men så ble leien for dyr. Vi skal være veldig bevisste på at dette ikke skjer i Bergen, og at vi ikke ender opp med nesten ingen idrett i en ny byarena.

Varmere enn Brann Stadion

En innendørs arena som kan by på ishockey, annen innendørsidrett, konserter og arrangementer, trengs i Bergen, mener Stormoen.

— Jeg ønsker virkelig at vi skal få dette til. Folk kan få en storstue der de kan være tilskuere i behagelig temperatur, og bli underholdt med lys, musikk og et bra arrangement. På Brann Stadion er det kaldt, men det er det ikke i en slik hall, sier Stormoen.

Idrettsråd-leder Valen advarer mot at idretten blir bondefanget i en ny byarena, og ber politikerne se til de prosjektene som har lyktes.

— Ullevaal stadion har funnet en formel som fungerer, og det samme har DNB Arena i Stavanger, sier Valen.