En brasiliansk bananbonde som foreløpig er skånet for plantesykdommen som har rammet bananavlinger over store deler av verden. En ledende ekspert frykter det i verste fall kan bli mangel på den viktige frukten. Foto: PAULO WHITAKER

Verdens bananavlinger angripes nå av en aggressiv sopp som truer eksporten av den økonomisk og ernæringsmessige viktige frukten, skriver CNBC.

— Det er en meget alvorlig situasjon og det er for øyeblikket ingenting som hindrer soppen i å spre seg, sier Randy Ploetz, professor ved universitetet i Florida og ekspert på plantesykdommer .

FNs organisasjon for ernæring og landbruk har bedt bananproduserende land om å følge nøye med for å takle det de betegner som «en av verdens mest ødeleggende banansykdommer, som truer inntekten til millioner av mennesker».

Står for 95 prosent av eksporten

Det er såkalt Panamasyke som nå truer verdens bananavlinger. Sykdommen har allerede rammet produksjonen kraftig i Asia, Midtøsten og Afrika. Frykten er at den skal spre seg til avlinger i Sør-Amerika, som sammen med Karibien står for 81 prosent av verdens bananeksport.

Det skal finnes over 1000 forskjellige typer bananer, men den angrepne typen, Cavendish-bananen, utgjør 45 prosent av verdensmarkedet for bananer, og 95 prosent av verdens bananeksport.

Det ble tatt en strategisk beslutning om å satse på Cavendish-bananen på 1950-tallet, nettopp fordi den ble funnet å være motstandsdyktig mot en variant av Panamasyken som da angrep bananavlinger.

Kan måtte utvikle ny type

Bananindustrien omsetter årlig for over 50 milliarder kroner, og er en svært viktig inntektskilde for mange bønder, spesielt i fattige utviklingsland.

Professor Ploetz sier Panamasyken kan føre til at man må utvikle en ny type banan som er resistent mot den aktuelle soppen.

— Bananer vil ikke forsvinne helt og det finnes de som smaker bedre enn denne, sier han.

Lianne Zoeteweij, direktør i det ecuadorianske bananselskapet AsoGuabo, tror imidlertid eksportbananen Cavendish vil bestå soppangrepet.

— Vi er bekymret, men jeg tror advarslene om bananmangel er litt overdrevne, sier hun.

Spiser 17 kilo bananer hver

Det er ikke første gang verdens bananer står overfor en potensiell krise, og bransjen jobber derfor kontinuerlig med å krysse frem nye banantyper.

Én variant, som skal ha blitt populær i Australia, er den røde bananen. Aberet med denne er imidlertid at den skal ha en smak av eple.

For nordmenn kan en potensiell banankrise gjøre innhugg ved matbordet og i mellommåltidene: vi er trolig blant de landene som spiser mest bananer i hele verden, sett bort i fra de bananproduserende landene selv.

Det er den frukten vi spiser aller mest av, og nordmenn hiver innpå rundt 17 kilo bananer hver i snitt i året.

Bananen kom først til Norge i 1905, men forbruket økte markant fra 1960-tallet og utover.