Sesongen er halvspilt. Men allerede nå erkjenner tradisjonsrike HamKam at toppsatsingen er over for denne gang. Underskudd på 3,5 millioner holdt på å knekke 1. divisjonsklubben.

— Finanskrisen kom til Hamar samtidig som resten av verden. Og på en tid da man bygget et nytt stadion ble det en dårlig kombinasjon. Det var der alt startet, sier Ståle Solbakken.

Tirsdag fortalte Aftenposten om norske fotballklubbers enorme millionunderskudd. På seks år har klubbene i de to øverste divisjonene gått 460 millioner kroner i minus. Uten salg av spillere og eiendom hadde tallet vært over en milliard. «Overoptimistiske», «naive» og «følelsesstyrte» norske fotballedere har ført til at klubbene blør. HamKam er eksempelet på hvor galt det kan gå.

Spøkelseshus

Ved Vangsveien, en av innfartsårene til Hamar sentrum, ligger stadionkroppen til Briskeby nesten uti veien. Som et bilde på en ny tid i norsk fotball – og for HamKam. Problemet er bare at den nye stadion som åpnet i 2008 kun er halvferdig. Prosjektet til 200 millioner kroner stoppet opp da én langside og én kortside var klar. Den gamle hovedtribunen står der fortsatt, det samme gjør det gamle klubbhuset, som i dag ser ut som et spøkelseshus.

HamKam debuterte på øverste nivå i 1970, og ble nummer tre i serien i debutsesongen. 70-årene regnes som klubbens storhetstid med spillere som Finn Thorsen, Tore Antonsen og Pål og Tom Jacobsen. Men det gikk opp og ned mellom de to øverste divisjonene. Det har liksom vært HamKam, det. Heislaget HamKam.

Utover på 1980-tallet vokste det frem talenter som preget klubben i mange år. Terje Kojedal, Cato Erstad og Vegard Skogheim slo alle gjennom sportslig. Men økonomisk var det krise. Et lån på to millioner kroner i 1984 (for å bygge ny sittetribune), med påfølgende renteoppgang, holdt på å slå klubben konkurs. Faktisk helt frem til Hamar kommune i 1994 kjøpte Briskeby og berget klubben.

Fire år senere måtte det en ny redningsaksjon til. En skakkjørt økonomi gjorde at næringslivet bidro til å holde liv i satsingen. Sesongen endte med nedrykk til 2. divisjon.

Alle oppsagt

Ståle Solbakkens hjerteproblemer i København, gjorde at den tidligere midtbaneyndlingen overtok som trener før 2003-sesongen. Med seg hadde han sportsdirektør Truls Haakonsen og styreformann Erik Stensrud. Klubben rykket opp igjen til eliteserien, og i 2004 avsluttet «Kamma» sesongen med en 5. plass. Under Solbakkens ledelse lå publikumssnittet på over 5500, noe som var høyere enn på flere tiår.

Da meldte også behovet seg for et nytt stadion, noe som var i takt med de nye kravene fra Norges Fotballforbund. Man bestemte seg for å bygge ut Briskeby.

Nå har klubben kastet kortene og gir opp satsingen i 1. divisjon. Alternativet, slik klubbledelsen vurderer det, er konkurs og en ny start i 5. divisjon.

— Stemningen i HamKam er fattet, sier Remo Sjonfjell, kommunikasjonsansvarlig på oppsigelse.

For i slutten av juni ble hele administrasjonen sagt opp med virkning fra 1. juli. Peter Sørensen, som ble hentet som ny hovedtrener da Vegard Skogheim tidligere i vår trakk seg, holdt halvannen måned. Spillerne er fristilte, og flere har allerede takket for seg. De som blir igjen må belage seg på å halvere lønnen.HamKam leier banen de trener og spiller på, samt garderobeplass, av Hamar kommune, som eier arenaen. Klubbkontorene er i et bygg på en parkeringsplass bak stadion. HamKam Fotball, som er navnet på toppsatsingen på seniornivå, har ikke råd til å bo i eget hus. Og når administrasjonen om tre måneder er borte, må breddeklubben hjelpe toppfotballen med det mest nødvendige av papirarbeid. For da er det kun hovedtrener og hans støtteapparat igjen, i tillegg til spillerne. Og styret.

Rød tråd

Hva har gått galt?

— Mange ting. Dette er veldig sammensatt. Mange mener vi burde vært mer edruelige når det gjelder økonomi. Men vi har budsjettert med det samme som i fjor. Da holdt vi på å rykke opp til eliteserien. Men i år er vi blitt veldig hardt rammet sportslig. Og vi har nok vært for optimistiske når det gjelder sponsorinntekter. Totalt mangler vi rundt 3,5 millioner kroner for å drifte klubben ut året, derfor er det blitt tatt grep nå, sier Remo Sjonfjell. Han uttaler seg på vegne av HamKam Fotball. Styreleder Morten Kristiansen er på ferie og ønsket ikke å snakke med Aftenposten.

- Er du trygg på at dere berger dere ut året?

— Det er jeg 90 prosent sikker på.

Han forsvinner snart ut, og rådet på veien er at HamKam nå må definere hva klubben skal være i fremtiden. For å stå bedre rustet på alle måter.

— Det må være en rød tråd i alt klubben gjør. Det er ikke mye penger her, det kommer det nok aldri til å bli, derfor må man sette klubb foran alt annet og bygge opp et fundament for fremtiden. Tidligere har HamKam slitt med massiv gjeld, mens vi gikk inn i 2014 uten gjeld. De siste årene har jobben med å bygge en klubb blitt forsaket for å kunne berge klubben økonomisk. Omgivelsene er nok møkk lei av det. Derfor er dette et voksent valg av styret. Men nå må klubben stikke fingeren i jorden. Toget inn i fremtiden går nå. Og så må man svelge den stoltheten det koster å ta turen ned i 2.-divisjon.

- Bommet på alt

Rune Steen Hansen er sportsredaktør i Hamar Arbeiderblad, og kjenner forholdene i HamKam godt. Han mener det er vanskelig å kritisere styrets beslutning om å sende klubben til 2.-divisjon halvveis ut i sesongen.

— Det eneste jeg sliter med er at man gir opp før kampene er spilt. Å gi opp før det er helt kjørt sier noe om situasjonen i HamKam. Men å berge plassen i 1.-divisjon er helt urealistisk, så man kan på en måte ikke kritisere styret for det. Men det går jo mot idretten å skulle gå til kamper man skal spille og allerede ha gitt opp, sier Steen Hansen.

- Hvorfor gikk det galt med HamKam denne gangen?

Rune Steen Hansen er sportsredaktør Hamar Arbeiderblad. Han mener HamKam har bommet på det meste. Foto: ØRN E. BORGEN

— Først og fremst fordi man bommet på så å si alle spillerne man hentet før sesongen, og i tillegg fikk store skadeproblemer. Og det ene tar det andre. Bommer man på spillerne man henter, får man ikke resultater. Og når man går inn i en sesong uten å ha alle sponsoravtaler på plass, får man ikke noe mer inn der når resultatene uteblir. Og når resultatene uteblir kommer det heller ikke publikum på kampene. Og da taper man penger der også. Og i tillegg bommer man på budsjettert plassering i serien. Da har man altså bommet på alt. - Hva har gått galt i HamKam over tid?

— Det har med sportslige resultater og lokal entusiasme å gjøre. Det har ikke vært entusiasme nok i befolkningen i tilstrekkelig grad. Det gjelder næringslivet også. Og så er spørsmålet om det er HamKams feil eller om det er omgivelsenes feil. Men HamKam har hatt vanskelige arbeidsforhold, det er det ingen tvil om. Men de har heller ikke gjort det beste ut av situasjonen, sier Steen Hansen.Han mener starten på nedturen vi ser resultatet av i dag, kom da først Ståle Solbakken forsvant etter 2005-sesongen, og så da Truls Haakonsen noen år senere forsvant til Vålerenga.

Solbakken: Lys fremtid

Ståle Solbakken følger fortsatt godt med på det som skjer på Briskeby. Og han «svarer når dem ringer», som han sier. Han var med på å redde HamKam fra konkurs nå ved å kausjonere for et lån på 100.000 kroner som klubben tok opp. Det var det mange som gjorde.

  • Det har vært turbulent i lang tid. Men likevel viser denne situasjonen at det er mange som har hjerte for HamKam, og mange vil bidra. Varemerket HamKam er fortsatt sterkt, og nå handler det om å få et solid, sportslig fundament i 2. divisjon. For fremtiden til HamKam ser lys ut. Den er noen veldig spennende årganger med talenter på vei opp. Det har ikke klubben hatt før. Så med tider og stunder kan HamKam helt klart bli et topplag igjen, sier Solbakken.

Om fire år fyller HamKam 100 år.

Fakta

Ti siste år

Tabellplassering siste ti år (trener i parentes):

2004: 5. plass i eliteserien (Ståle Solbakken)

2005: 10. plass i eliteserien (Ståle Solbakken)

2006: 13. plass eliteserien* (Frode Grodås)

2007: 2. plass 1. divisjon ** (Arne Erlandsen)

2008: 14. plass eliteserien * (Arne Erlandsen)

2009: 13. plass i 1. divisjon* (Erlandsen/Vegard Skogheim)

2010: 1. plass 2. divisjon** (Vegard Skogheim)

2011: 6. plass 1. divisjon (Vegard Skogheim)

2012: 8. plass i 1. divisjon (Vegard Skogheim)

2013: 5. plass i 1. divisjon (Vegard Skogheim)

*) nedrykk

**) opprykk