AGDER: UDI legger ned 7000 mottaksplasser i Norge fordi det så langt i år har kommet langt færre asylsøkere enn antatt.

— Det har både kommet færre enn antatt og mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i Utlendingsdirektoratet.

Kort varsel

Blant mottakene som legges ned ligger fem ordinære og to mottak for enslige mindreårige i Agder-fylkene. Mottaksplasser forsvinner nå fra Flekkefjord (150), Arendal (200), Evje (150), Kristiansand (185), Bygland (130) og Farsund (30). På Sørlandet legges det ned sju asylmottak, men et par av dem drives reelt sett sammen med andre mottak.

Av operatørene i landsdelen er det MD Solutions som rammes hardest. De mister 150 plasser i Evje og Hornnes og 150 i Flekkefjord, samtidig mister Tokla med samme eiere 130 plasser i Bygland og 30 i Farsund.

Mottaksveteranen Torrey Nørsett mister dermed 460 plasser, og må si opp en rekke ansatte.

— Jeg fikk beskjed torsdag kveld klokken 16.30. Innen tre måneder må vi kvitte oss med 25-30 ansatte, sier Nørsett.

Han sier at de har opplevd dette før.

lista asylmottak00022-1.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har vært gjennom mange ganger før. Så lenge UDI har kontrakter med tre måneders oppsigelse må vi være forberedt på dette. Det ligger hele tiden i bakhodet. En dag må man redusere, sier Nørsett.

Han legger til at det er veldig beklagelig for dem som mister jobben.

— Men jeg må spørre om hvor er de blitt av alle de som kommet til Europa. Jeg blir overrasket om det ikke kommer mange nye asylsøkere etterhvert, sier Nørsett.

Leit å legge ned

Før sommeren varslet UDI at det ville bli aktuelt å legge ned et stort antall asylmottak denne høsten hvis antallet asylsøkere fortsatte å holde seg på et lavt nivå. UDI avlyste den gangen en del planlagte nyetableringer og avviklet flere tilleggs- og opsjonsplasser ved eksisterende mottak.

— Det er alltid leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn. Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Wilberg. Hun takker vertskommuner og driftsoperatører for jobben de har gjort.

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned. De aller fleste kontraktene som sies opp nå, har tre måneders oppsigelse, og da er sluttdatoen 1. desember.