«Gutter vil ha sko de kan leke i. Jenter vil ha pene og jentete sko.»

Disse to setningene står under henholdsvis et bilde av en gutt og en jente og er skokjeden Euroskos siste reklamestunt i Norge. Folk har reagert spontant både på Facebook, Instagram og Twitter og det er tilnærmet sosialemedier-storm mot skokjeden.

Mens gutten står smilende med hendene i lommen, står jenta i reklamen sidelengs med hendene på hofta med et alvorlig utrykk i ansiktet. Begge ser ut til å være 6-7 år gamle.

Reklamene benyttes internt i Euroskos egne butikker.

Trakk reklamen

Bare timer etter at de første meldingene ble lagt ut, melder Eurosko at de trekker reklamen og fjerner alle plakatene fra butikkene.

«Vi har i dag fjernet disse to plakatene fra butikkene våre, da vi ikke ønsker å fremme et slikt tenkende. Eurosko tror på frie roller for alle, og vil i fremtiden sørge for å granske tekstene våre mer inngående før produksjon. Vi beklager det inntrufne.», skriver kjeden på Instagram.Her ser det ut som de har forsøkt å besvare alle som har reagert med vantro på reklameplaktatene.

— Dette var tankeløst av oss. Vi burde sett det, men det gjorde vi ikke, sier salgssjef Nina Ekstrøm i Eurosko Norge.

Blant reaksjonene på Instagram, Facebook og Twitter er det kjønnsdiskrimineringen som går igjen. Mange lurer på om dette er en planlagt provokasjon fra skokjeden, mens andre sier at Eurosko nå har mistet dem som kunde.

Stoppet i Sverige

Reklamekampanjen ble også lansert i Sverige, men fikk et kort liv der også. I begynnelsen av mars ble den stoppet av Reklamombudsmannen.

Problemene rundt kjønnsdiskriminering var bare ett av punktene ombudsmannen påpekte. I tillegg mener de at man skal være særs varsomme med reklame som rettes mot barn.

Reklamombudsmannen konkluderer med at reklamen fremstiller barns interesse på en stereotypisk måte som ikke er forenelig med at barn i alminnelighet kan ha ulike interesser uavhengig av kjønn.

«Dette forsterkes av bildene av jenta og gutten som presenteres ved siden av hverandre. Denne måten å dele opp jenter og gutters interesse på ut fra stereotypiske kjønnsroller er nedverdigende både for jenter og gutter», heter det i Reklamombudsmannens uttalelse 4. mars.

Etter dette valgte også Eurosko i Norge å fjerne alt materiell.

- Unnskyld

— Det var veldig mye å gå gjennom, og dessverre ble disse to plakatene igjen etter gjennomgangen. Det var en glipp, sier Ekstrøm i Eurosko Norge.

- Det er ikke noe annet å si enn unnskyld, sier hun videre.

Nå har de intensivert arbeidet med å få fjernet plakatene og målet er å få alt bort før lørdagen er omme.

— Det tar litt tid, det er 230 butikker i hele Norge. Mange av dem har allerede fjernet plakatene, sier hun.

Adm.dir i blått og hjerteknuser i Rosa

Det er bare ett år siden barnekleskjeden NameIt fikk gjennomgå for sitt valg av trykk på bodyer til små barn. Den gangen solgte de klesplagget body med teksten «Adm.dir» i guttefargen blå, mens jentenes rosa ble merket «Hjerteknuser».

Den gangen reagerte likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik med bekymring på hvordan kleskjeden behandlet jenter og gutter ulikt:

— Dette sier noe om en forventning til hva gutter og jenter skal være, og den virkeligheten der jenter skal være hjerteknusere og gutter adm.dir, møter barna fra de er bittesmå. Det bekymrer meg når klær og leker gjennomgående oppfordrer til ulik adferd for jenter og gutter, sa Ørstavik.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!