6.november 2009 er datoen da Sarpsborg 08 sendte Fredrikstad ned i 1.divisjon. 26. september 2011 fikk Fredrikstad sin hevn.

Start og Sogndal skremte begge Fredrikstad med å ta tre poeng i går. For supporterne med rødt og hvitt hjerte er det ikke noe nytt med spennende høstinnspurter. Med unntak av 2007— sesongen har Fredrikstad kjempet i toppen (2008) eller i bunnen (2004, 2005, 2006 og 2009). Med tap i dagens kamp ville Sarpsborg kun vært fire poeng bak Fredrikstad på tabellen. Slik skulle det ikke gå.

Viktig med det første målet

Etter kampen som Fredrikstad vant 3-1, var det mer snakk om at laget fra Plankebyen hadde sendt Sarpsborg 08 ned i 1.divisjon. Med ti poeng opp til sikker plass, ser det stygt ut med tanke på videre eliteseriespill for Roar Johansens menn.

Fredrikstads trener Tom Freddy Aune uttalte før kampen at han gjerne skulle sett at hans lag fikk det første målet. I lokaloppgjørene mot Sarpsborg 08 har Fredrikstad hatt en tendens til å komme under, for så å måtte jage utligning.

Til dagens oppgjør valgte Aune å starte med Tarik Elyounoussi som makker til Celso Borges. Også Etzaz Hussain var tilbake i startoppstillingen etter benketilværelsen de siste kampene. Elyounoussi og Hussain trengte bare 41 sekunder på å bevise at Aune hadde gjort en god prioritering.

Tarik trengte 43 sekunder

Med en presis pasning i bakrommet fant Hussain Elyounoussi. Alene med Joacim Heier i Sarpsborg 08s mål var Fredrikstads nummer ti sikker, og dermed sto det 1-0 til gjestene.

Fredrikstad så solide ut, og våget å stå høyt med laget. Litt om litt kom Sarpsborg 08 inn i kampen, og mannen som alltid scorer mot Fredrikstad, Martin Wiig fikk sine muligheter. Typisk for et lag i motgang klarte ikke Wiig å utnytte sjansene.

Borges økte

Borges og Elyounoussi har måttet tåle kritikk etter Fredrikstads svake periode. Særlig på fremmed gress har Fredrikstads nøkkelspillere underprestert. Gjennomgangsmelodien har vært at laget har skapt lite sjanser og manglende effektivitet har ført til at laget har havnet i nedrykkstriden. I dag lykkes de begge med å svare kritikerene.

Borges så ut til og trives på Sarpsborg stadion. Da midtstopper Jørgen Horn fikk lagt inn ballen foran mål etter 35 minutter viste costaricaneren ingen nåde. Fra kloss hold banket Borges inn 2-0 til gjestene.

Selvmål

Den andre omgangen fortsatte i det samme sporet, men i en jevn kamp var det Fredrikstad som var mest effektive. Etter 63 minutter måtte en uheldig Stanley Ihugba konstatere at han hadde satt ballen i eget mål. Med 3-0 virket kampen avgjort, men Sarpsborg 08s Tom Erik Breive ville det annerledes. Fra distanse lurte den tidligere Skeid-spilleren inn et frispark bak en ikke sjanseløs Jon Maslin i Fredrikstads mål.

Etter scoringen stormet hjemmelaget i angrep, men evnet ikke å skape de store sjansene. Faktisk var det Fredrikstad som fikk utelling. På overtid satt Amin Askar inn Fredrikstads fjerde scoring for kvelden. Dermed endte kampen 4-1 til gjestene, et resultat som sendte Sarpsborg 08 nærmere nedrykk til 1.divisjon.