Magnus Carlsen drøyet lenge med å signere kontrakten som forplikter han til å spille VM-kamp mot Viswanathan Anand i november. Det ble spekulert om årsaken til Carlsens drøying var misnøye med at Sotsji i Russland ble valgt som vertsby.

På kremls hjemmeside ble møtet mellom Vladimir Putin og Kiran Iljumzjinov omtalt. Foto: Faksimile: Den russiske regjeringens offisielle hjemmeside.

Det var kanskje ikke et spesielt overraskende valg av det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Det har nemlig vært skrevet mye om det gode forholdet mellom FIDE-president Kirsan Iljumzjinov og Russlands president Vladimir Putin, som har blitt enda mer omstridt etter Russlands annektering av Krim-halvøya i februar.Torsdag kveld kalte Putin Iljumzjinov inn på teppet, ifølge russiske myndigheters offisielle nettside.

Myndighetenes kommunikasjonsavdeling har transkribert en samtale mellom Putin og Iljumzjinov, som naturligvis blir fremstilt som hyggelig. Artikkelen har også blitt oversatt til engelsk.

Et bilde der Putin og Iljumzjinov sitter på hver sin side av et lite bord, med det russiske flagget i bakgrunnen, står over artikkelen.

Samtaleemne er forberedelsene foran Sotsji-VM, som begynner 7. november.

— God kveld, herr Iljumzjinov, innleder Putin med.

— Først og fremst vil jeg gratulerere deg med gjenvalget som FIDE-president. Hvordan vurderer du hvor vi står? Er det noen spørsmål til arrangøren, noen ekstra ønsker?, fortsetter Russlands president.

- Det 21. århundrets Bobby Fischer

Iljumzjinov brukte noe av tiden med Putin til å snakke om de to VM-deltagerne: Viswanathan Anand fra India og Magnus Carlsen fra Norge.

— Den norske stormesteren er ung, kun 23 år: han blir kalt for det 21. århundrets Bobby Fischer, sier Iljumzjinov.

Magnus Carlsen sammenlignes med den legendariske sjakkspilleren Bobby Fischer. Her avbildes Fischer i 1971. Foto: AP

Sjakkfaglig er denne sammenligningen vært positiv for Carlsen, da amerikaneren Fischer, som ble verdensmester i 1972, regnes som en av tidenes mest nyskapende og geniale sjakkspillere. Fischers ettermæle ble imidlertid noe overskygget av hans kontroversielle uttalelser i senere år, som blant annet inneholdt jødehat og harselering med 11. september-tragedien.Slik beskriver Iljumzjinov Carlsens motstander Anand:

— Den andre spilleren er Vishy Anand, fem ganger verdensmester fra India, sjakkens fødeland.

— Russland har en kraftig sjakktradisjon

Etter noen innledende høflighetsfraser begynte Iljumzjinov å forklare hvorfor det ble «enstemmig vedtatt» av FIDE-styret at Sotsji skulle arrangere VM-kampen.

— For det første er Russland en stor atletisk makt, med en kraftig sjakktradisjon, og mange FIDE-mestere var studenter av den russiske og sovjetiske sjakkskolen, sier Iljumzjinov, før han ramser opp navn som Alexander Alekhine, Mikhail Botvinnik og Boris Spassky.

Iljumzjinov nevner imidlertid ikke Garry Kasparov. NRKs sjakkekspert Atle Grønn synes utelatelsen av Kasparov er til å le av.

— Det er faktisk ganske komisk. Du må ha en god sans for humor for å ikke ta med Kasparov. Han er ikke bare Russlands beste spiller gjennom tidene, men også tidenes største sjakkspiller, sier Grønn til Aftenposten.

Han tror Kasparov ble utelatt fordi han er en profilert Putin-kritiker.

— Iljumzjinov er som en kameleon som tilpasser seg omgivelsene. Derfor skjønner nok Iljumzjinov at det ikke er lurt å nevne Kasparov i møte med Putin, sier Grønn.

Garry Kasparov tapte presidentvalgkampen i sjakkforbundet i august. Kasparov er en profilert Putin-motstander, og kanskje tidenes beste sjakkspiller. Foto: NTB SCANPIX

Det var også Kasparov som var motkandidaten til Iljumzjinov da FIDE-presidenten ble gjenvalgt i august.Iljumzjinov trekker også frem en årsak nummer to til at Sotsji ble valgt som VM-by,

— At kampen for VM-tittelen avholdes i Sotsji, i OL-byen er bra for FIDE, for det er et av forbundets hovedmål å slutte seg til den olympiske bevegelsen, sier Iljumzjinov.

- Takk, herr president

Artikkelen avslutter med følgende ordveksling:

Putin: Så generelt sett, går forberedelsene bra, og du har ikke sett noen problemer.

Iljumzjinov: Takk, herr president.

Putin: Bra.

Julie Wilhelmsen er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, og har Russland som sitt spesialfelt. Hun er ikke overrasket over Kremls dekning av Putins møte med Iljumzjinov.

— Alle stater og regimer forsøker å skape legitimitet rundt eget styre. Det gjør man også i Russland. De siste årene har det vært helt åpenbart at Putin-regimet driver en slags PR-virksomhet rundt seg selv, med veldig mange forskjellige, og til tider overraskende, dimensjoner, sier Wilhelmsen.

— Russland har blitt ekstremt isolert etter Ukrainia-krisen, og de prøver å synliggjøre andre sider av seg selv enn annektering og maktbruken i Ukrania. De sier på en måte «Hallo! Vi gjør også andre ting!».

Putin-venn

Sjakkekspert Atle Grønn er også førsteamanuensis i russisk ved Universitet i Oslo. Han forteller at Iljumzjinov har utmerket seg som en Putin-venn over lang tid.

— Da Putin ble den sterke mannen i Kreml, var Iljumzjinov rask med å melde seg inn partiet hans, sier Grønn.

Sjakkeksperten forteller imidlertid at Putin fjernet Iljumzjinov fra posten som president i den russiske republikken Kalmykia, men at han lot Iljumzjinov fortsette som sjakkpresident for å belønne ham for hans lojalitet. Putin har nemlig påvirkningsmakt når det gjelder hvem som skal sitte som FIDE-president, ifølge Grønn.

— Jeg vet ikke hvor viktig det er for Putin hvem som er FIDE-president. Men det er viktig for den poltiske eliten i Russland. Putin og makteliten kan påvirke hvem det russiske sjakkforbundet støtter, og det russiske forbundet er så viktig i FIDE, at det er vanskelig å vinne uten deres støtte, sier han.

Grønn påpeker også at den russiske regjeringen brukte sine ambassader rundt om i verden til å påvirke de forskjellige sjakkforbundene til å støtte Iljumzjinov i FIDE-valgkampen.

— Man vet at Russland brukte mye penger på å påvirke valgkampen. Grunnen til at de brukte så mye energi var nok at motkandidaten var Kasparov, sier Grønn.

- Putin vil gjøre sjakken til sin

Forsker Julie Wilhelmsen tror også at Putin ønsker å kontrollere sjakkverden.

— Sjakk er en prestisjesport i Russland, og i og med at vi forbinder sjakk med Kasparov, som er en av Putins argeste kritikere, ønsker Putin kontroll. Han vil gjøre sjakken til sin, og ikke Kasparovs. Det er ikke overraskende, sier Wilhelmsen.

— Det er veldig betegnende for hvordan Russland fungerer. Det er veldig mye som blir politisert. Det er en generell trend, hvor også sport blir politisert, sier Wilhelmsen.

Til tross for Russlands rike sjakktradisjoner har ikke en russisk mann hatt verdensmestertittelen siden 2007, da Vladimir Kramnik mistet den. Ifølge live-rankingen til 2700chess.com har Russland kun tre av verdens 15 beste sjakkspillere for øyeblikket.