Har du planer om å følge Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand i Sotsji i november? Det kommer i så fall til å koste deg dyrt.

Nå har arrangøren av VM-kampene lagt ut prisene for å følge partiene på sine hjemmesider.

Der kommer det frem at det koster hele 35.000 rubler (rundt 5.500 kroner) for et turneringspass, som gir deg muligheten til å følge alle de 12 partiene. Det er også en mulighet for at VM-kampen blir avgjort tidligere. I fjor avgjorde Magnus Carlsen etter ti spilte partier.

Dersom man ønsker å følge ett parti, koster et dagspass 3.500 rubler (rundt 550 kroner).

Carlsens manager Espen Agdestein ønsker ikke å kommentere prisen, men sier på generelt grunnlag at det ikke pleier å være så stor «rift om å være fysisk til stede» på sjakkpartier.

— Det er arrangøren som styrer med det, men partiene er jo tilgjengelig digitalt og på tv. Sjakkopplevelsen er jo som skapt for internett, sier Agdestein.

Turneringen finner sted i mediesenteret fra Sotsji-OL. Det er det internasjonale sjakkforbundet FIDE som arrangerer VM-kampen. På arrangørens hjemmeside står det at alle billettinntekter går til «Chess inSchools»-programmet, som skal hjelpe nasjonale forbund med å bidra til innføring av sjakk i skolesystemet.

Aftenposten er ikke kjent med akkurat hvor mange billetter som er gjort tilgjengelig foran VM-kampen, men Agdestein opplyser at det er relativt få.

Mye billigere i Norge

I få land er sjakkinteressen større enn i Russland, noe som trolig betyr at billettene til VM-kampen er attraktive, selv om det er en inder og en nordmann som skal gjøre opp om tittelen.

Ifølge det føderale statistikkbyrået i Russland er gjennomsnittslønnen i landet rundt 31.000 rubler (ca. 4.800 kroner) i brutto. Dermed må man ut med mer enn en gjennomsnittlig russisk lønn for å sikre seg et turneringspass til VM-kampen.

Til sammenligning kostet et turneringspass til Norway Chess 2014 1.140 for voksne og 580 for barn. Det er naturligvis knyttet mer prestisje til VM-kampen, men også i Norway Chess var verdens beste spillere i aksjon.

Det er riktignok knyttet langt mer prestisje til VM-kampen enn Norway Chess, selv om turneringen, som ble arrangert i Stavanger,

- Anand hyllet det russiske publikummet

Selv om valget av Sotsji som VM-arena var omstridt, har Vishy Anand pekt på de positive sidene ved å arrangere turneringen i OL-byen.

— Jeg liker å spille i alle land. Russland fører med seg en viss stolthet, for publikumet der er soleklart mest kunnskapsrikt. I 2011 spilte jeg mot Tkachiev, og tilskuerne brøt ut i applaus under partiet. Såpass er kunnskapen, sa Anand i et intervju med New Indian Express tidligere i oktober.

Carlsen-manager Espen Agdestein har troen på at Sotsji-VM blir en suksess.

— Russland er jo på en måte sjakkens mekka. Det er stor interesse der.

— De er flinke til å arrangere sjakkturneringer, og de har lang erfaring, sier Agdestein.

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand spilles fra 7. november til 28. november. De to møttes også til VM-kamp i Chennai i 2013. Da gikk Carlsen seirende ut, noe som betyr at nordmannen er regjerende verdensmester.