Carlsen har vært i sveitsiske Zermatt den siste tiden. Når det gjelder høydetrening og sjakkspillere er det på langt nær samme intensitet som det andre toppidrettsutøvere er igjennom. Det har gått mer på å samle energi og gode inntrykk.

— Å spille en VM-match over så mange dager er en kraftanstrengelse. Det gjelder å være frisk og opplagt. Så oppholdet i Sveits har handlet mye om å gå turer i trivelige omgivelser og få med seg gode opplevelser. Det blir en lang og krevende match, sier manager Espen Agdestein til NTB.

En VM-kamp spilles best av tolv partier. Hvis det står uavgjort 6-6 skal det spilles omspill - først med hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk.

Carlsen og hans hoff reiser til Sotsji 4. november, mens det første VM-partiet mot utfordreren indiske Viswanathan Anand spilles 8. november.

Hemmelige sekundanter

Carlsens VM-team er for øvrig de samme personene som var med i Chennai i fjor, men med ett unntak. Med seg som sekundant har Carlsen denne gangen valgt sin danske venn Petter Heine Nielsen.

Nordmannen Jon Ludvig Hammer blir også denne gangen en viktig støttespiller i analysedelen, men skal trolig være hjemme i Norge og følge VM-matchen derfra. Det er også flere i analyseteamet rundt Carlsen, men de blir holdt hemmelige.

— Vi har bestemt å gå ut med disse to, mens hvem andre av sekundanter han har, vil vi ikke gå ut med, sier Agdestein.

VM-modus

— Nå gjelder det å finpusse formen og komme i rett modus. Det er viktig å ha andre ting å tenke på. Han har tross sine 23 år fått en god del erfaring i slike forberedelser, sier manageren.

Med høydeoppholdet han har vært igjennom håper Carlsen at han skal bli litt mer skarpere i spillet sitt innledningsvis.

Carlsen åpnet relativt forsiktig i den forrige VM-kampen mot Anand. De fire første partiene gikk til remis før den første seieren til nordmannen kom. Carlsen vant ytterligere to av partiene, men resten gikk til remis slik at VM-tittelen ble sikret 6,5-3,5. (©NTB)