Det hersker fortsatt usikkerhet om hvorvidt Magnus Carlsen kommer til å spille VM-kampen mot Viswanathan Anand i november. Carlsen har uttrykt bekymringer om at kampen skal spilles i Sotsji, og det internasjonale sjakkforbundet krever at Carlsen skriver under kontrakten søndag.

Dersom Carlsen velger å boikotte VM-kampen, og dermed sier fra seg verdensmestertittelen, vil det være en handling med få presedenser i sjakkhistorien.

Det er imidlertid langt fra første gang det oppstår disputter om organiseringen av VM-kamper. Og dersom Carlsen sier fra seg FIDE-tittelen, går han inn i en eksklusiv gruppe som består av to av sjakkens aller største legender: Bobby Fischer og Garry Kasparov.

— Det er et problem hvis spillerne har så stor innflytelse, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Fischers ultimatum

Bobby Fischer var den geniale amerikaneren som plutselig vokste frem som en utfordrer til den sovjetiske sjakkdominansen, som hadde vært total etter andre verdenskrig.

Bobby Fischer stoppet den sovjetiske sjakkdominansen ved å beseire Boris Spassky i Reykjavik i 1972. Fischer forsvarte imidlertid aldri tittelen. Foto: NTB SCANPIX

Fischer hadde vunnet VM-kampen mot Boris Spassky i 1972, etter at en disputt om pengepremier først hadde forsinket oppstarten av kampen. I 1975 skulle Fischer etter planen spille mot Anatoly Karpov, men på ny ble forhandlingene om kampens gjennomføring vanskelige.Fischer krevde at kampen skulle spilles i et «først til ti seire»-format, mens FIDE hadde foreslått et «best av 24 partier»-format. FIDE foreslo kompromisser, men Fischer nektet å spille, og forsvant med det fra elitesjakken.

— Mange mener at Fischer ikke hadde spilt uansett hva FIDE hadde tilbudt. Han hadde jo ikke spilt noe mer etter VM-seieren i 1972, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

- Kan Fischer ha vært redd for å tape?

— Noen har sagt det. Karpov kunne være en ubehagelig motstander for ham og det er ikke sikker at Fischer hadde vunnet. Men i utgangspunktet hadde Fischer veldig stor selvtillit, og jeg har vanskelig for å tro at han var redd for å tape, sier Bae.

Da Kasparov brøt ut

Frem til Fischer gjorde comeback med en «omkamp» mot Boris Spassky i 1992, hadde amerikaneren trukket seg tilbake fra offentligheten, med noen få unntak.

Men mens Fischer valgte å slutte å spille etter sin disputt med FIDE, valgte Kasparov å starte et konkurrerende forbund etter sin krangel med FIDE i 1993. Kasparov hadde vunnet fire strake VM-kamper og var verdens suverent beste sjakkspiller. Hans konkurrenter hadde som regel vært tidligere sovjetere, men i 1993 var det engelskmannen Nigel Short som vant retten til å utfordrere Kasparov om VM-tittelen, etter at han hadde kommet seg gjennom en knalltøff kandidatturnering.

Sponsorkrangel

Short og Kasparov uttrykte imidlertid misnøye med sponsorene FIDE hadde fått på plass for kampen, og duoen valgte å bryte ut av FIDE, og spille i regi av sitt eget apparat.

Garry Kasparov er en av sjakkhistoriens aller største. Her fra et parti mot Vasily Ivanchuk i Las Palmas i 1996. Foto: NTB SCANPIX

Med det hadde det altså oppstått to forskjellige VM-titler. For mens Kasparovs seier over Short startet en egen verdensmestersyklus, som fortsatte ved at Kasparov beseiret utfordrer Anand to år etterpå, fortsatte FIDE å arrangere sine egne VM-kamper uten Kasparov, der den første i rekken ble Antoly Karpovs seier over nederlenderen Jan Timman.— Det ble et kaos det tok mange år å ordne opp i, sier Torstein Bae.

Garry Kasparov innrømmet i 2007 at det var uheldig at han brøt ut og skapte to VM-titler.

— Min beslutning i 1993 om å bryte ut av FIDE sammen med Nigel Short var den største tabben i min karriere. Det var en stor feilkalkulering av meg.

— Jeg trodde at vi kunne starte en profesjonell organisasjon, men det var lite støtte blant spillerne. Det førte til fremgang i sponsingen av sjakk på kort sikt, men på lang sikt skadet det spillet, sa Kasparov.

- Spillerne har for stor innflytelse

Kirsan Iljumzjinov har sittet som FIDE-president siden 1995, og vant et kontroversielt presidentvalg mot nettopp Garry Kasparov under Tromsø-olympiaden i sommer. En av Iljumzjinovs største prestasjoner som FIDE-president var å forene VM-titlene, og siden 2006 har det kun vært en verdensmester.

Kirsan Iljumzjinov vant presidentvalget i FIDE i august. Foto: NTB SCANPIX

Det har vært spekulert om Carlsen vil starte opp sin egen VM-syklus dersom han ikke skriver under avtalen med FIDE. Torstein Bae håper sjakkverden unngår en slik situasjon.

— Det blir et problem hvis spillerne har for stor innflytelse, selv om jeg skjønner at man kan mislike hvordan FIDE opererer, sier Bae. - Så du mener det er feil av Carlsen å protestere?

— Det er vanskelig å si. Det er forståelig hvis han ikke ønsker å støtte opp om Putin-regimet, og rent sikkerhetsmessig kan det føles farlig å spille i Sotsji, siden konflikten mellom Russland og Ukraina plutselig kan eskalere, sier Bae.

Mener FIDE kan klare seg uten Carlsen

I andre idretter er det som regel mindre protester fra spillerne mot forbundets organisering av verdensmesterskapene. Bae mener Kasparovs brudd med FIDE i 1993 har svekket forbundets autoritet når det kommer til organisering av VM-kamper.

— Dette spisses når det er én spiller som er suveren, sånn som Carlsen har vært. Det kan hende det ikke er så farlig for FIDE at én spiller trekker seg dersom det er veldig jevnt i toppen. Da kan FIDE arrangere en annen match med stor troverdighet. Når Kasparov brøt ut visste alle at han var best, og da ble det andre opplegget uinteressant, sier Bae.

Fabiano Caruana (til høyre) sjokkerte sjakkverden med å vinne sine syv første partier i Singuefield Cup. Her spiller Caruana mot Carlsen i runde åtte, der Carlsen stoppet Caruanas seiersrekke med remis. Foto: NTB SCANPIX

Derfor mener NRK-eksperten at Fabiano Caruanas seiersrekke i Sinquefield Cup, som arrangeres i St. Louis, Missouri, er uheldig for Carlsen.— Det som skjer i USA svekker Magnus' posisjon. Når han ikke er så suveren, vil det være vanskeligere å diktere kravene, for FIDE har jo Caruana, sier Bae.

Atle Grønn, også han ekspert i NRKs sjakksendinger, mener styrkeforholdet mellom Carlsen og Caruana er interessant sett i lys av en eventuell VM-boitkott.— Det er noe helt annet å gi fra seg VM-tittelen når man likevel er anerkjent som verdens klart beste. Da har du en pondus å leve på. Det er ikke like lett å si at han er best dersom han taper mot Caruana, sa Grønntil aftenposten tidligere denne uken.

I forhandlinger

Carlsens manager Espen Agdestein bekreftet fredag kveld at verdensmesterens støtteapparat har innledet forhandlinger med FIDE om VM-kampen. Torstein Bae har fortsatt troen på at partene finner en løsning, og at sjakkverden unngår kaoset splitting av VM-tittelen vil medføre.

— Selv om Magnus er nummer én på rankingen, har han mer å vinne enn å tape på å spille i Sotsji. Jeg synes at det er veldig positivt at de har gått inn i forhandlinger, sier Bae.

Carlsen spiller sin siste kamp i Sinquefield Cup lørdag kveld norsk tid, mot bulgareren Veselin Topalov. Så ventes altså nyheten om hvorvidt han stiller til VM-kamp dagen etter.