Granskerne har hatt sitt første møte. Det er bare seks uker til sesongstart.

Statsadvokat (for tiden i permisjon) Katharina Rise leder granskningen av medisinbruken i norsk langrenn. Langrennslederne sier de ikke har noe å skjule. Samtidig har Sundby-saken og flere avsløringer i mediene kastet mistanken på alle norske langrennsløpere.

Derfor gikk langrennskomiteen i Norges Skiforbund til det skritt å opprette en egen uavhengig granskingskommisjon. De hadde et lite håp om at de skulle være ferdig gransket og muligens renvasket til sesongstart.

Slik blir det ikke.

— Ikke en grei situasjon

Det kommer neppe noen rapport på denne siden av nyttår. Kanskje drøyer det til ut på ettervinteren før fasit blir levert.

— Jeg synes ikke det er en grei situasjon, sier Torbjørn Skogstad, leder av langrennskomiteen i skiforbundet.

Skipresident Erik Røste (til venstre) og Martin Johnsrud Sundby da dommen i CAS ble gjort kjent 20. juli. Den saken ble på mange måter starten på det som senere er blitt kalt astmasaken. Foto: NTB Scanpix

Han vet ikke når det katten skal slippes ut av sekken. Komitélederen er klar på at skiforbundet ikke skal legge seg opp i granskernes arbeid.— Det er såpass omfattende og grundige undersøkelser som skal gjennomføres, at det vil ta sin tid, sier Skogstad.

Dermed henger det en skygge av mistanke om at det har foregått ting som ikke er helt som det skal være over norsk langrenn. Den mistanken blir hengende i hvert fall til utvalget har levert sin rapport. Dermed vil norske langrennsløpere ha en helt annen ramme rundt sine starter i verdenscupen denne sesongen enn tidligere. Det kommer til å handle om astma uansett om de vil eller ikke.

LES OGSÅ:

Saken preger landslagene

Eirik Myhr Nossum er nyansatt landslagstrener for menn. Han hadde helst sett at granskernes jobb hadde vært ferdig allerede i går. Stemningen i lagene er ikke helt som de har vært tidligere.

— Det blir en del prat om dette, og det går litt mer tid til å tenke på det enn det åpenbart har gjort tidligere, sier Nossum til Aftenposten.

Samtidig slår han fast at løperne er flinke til å skyve dette til side og konsentrere seg om jobben – treningen.

— De er flinke til å ha fokus. Det er derfor de er toppidrettsutøvere, forteller han.

Helst ikke foran VM

Det som også kan komme til å forsinke granskernes arbeid er at løpere og ledere blir spredt for alle vinder når sesongen nå står for døren. Det vil ta tid å få gjort alle nødvendige intervjuer for Katharina Rise og hennes utvalgsmedlemmer.

— La oss bare håpe at ikke denne rapporten kommer rett foran Lahti-VM, sier Hans Christer Holund.

Han er inne i sitt andre år på landslaget, har ikke astma og har aldri brukt astmamedisin.

— Vi skulle selvfølgelig ha hatt dette ute av verden for lenge siden. Det er veldig bra at vi får en rapport og får alt opp i lyset. Jeg tror at når rapporten kommer, så vil den vise at det ikke har vært så galt som det er blitt fremstilt i mediene, sier Holund.

Endrer ikke praksis

Langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad, slår fast at det ikke kommer til å bli gjort endringer i praksisen for hvordan norske topputøvere i langrenn bruker medisin.

— Det ville vært unaturlig dersom vi gjør endringer med mindre det kommer frem ting underveis som gjør at vi må revurdere.

- Dermed vil altså praksis være lik denne sesongen som den har vært tidligere sesonger?

— Ja.

Det er ikke bare norske medier som har vært opptatt av astmadebatten i Norge. En rekke utenlandske eksperter, nordiske medier og en del utøvere fra andre land har uttrykt sin skepsis til norsk praksis for behandling av luftveiene hos sine utøvere.

Det er blitt meldt at friske utøvere har fått astmamedisin. Det er også klart at norske utøvere uten astma har fått astmamedisin når de har vært syke. Det skal legges til at dette er snakk om astmamedisin som ikke står på dopinglisten til WADA eller FIS.

KOMMENTAR:

Blir ikke opplært

De stadige drypp har ført til at det er en snikende mistanke både blant deler av det norske langrennspublikum og andre utøvere. Denne mistanken må norske landslagsløpere takle allerede på Beitostølen 18. november. Da går den nasjonale åpningen av stabelen.

Færre spørsmål om astma vil ikke norske langrennsløpere få når de reiser til åpningen av verdenscupen i Ruka. Noen av de mest kritiske stemmene til norsk medisinbruk har kommet fra Finland.

Likevel er det ikke satt i gang et opplæringsprogram for norske utøvere.

– Vi har bare sagt til løperne: Svar på spørsmål og vær ærlig, sier Myhr Nossum.

Aftenposten forsøkte å komme i kontakt med leder av granskingsutvalget, Katharina Rise, men hun har ikke besvart vår henvendelse.

Her er flere saker om samme tema:

Hør siste utgave av Aftenpodden sport: Tjærnås mener Skjelbred er uegnet som landslagskaptein.