Denne dagen er det nærmest perfekte forhold. 9,7 sekundmeter vind fra nordvest. Kalenderen sier sommer, men vannet holder bare 12 grader. Christopher Brons-Illing kombinerer studier i offshoreteknologi med å lære folk å kite. Solastranden, utenfor Stavanger, er Norges kite-paradis, og egner seg derfor perfekt til å lære bort teknikken.

GLAD I VANN: - For meg handler det om å leve i øyeblikket. I vannet får jeg noen timer der alt annet ikke betyr noe, sier Christopher Brons-Illing. Foto: Anders Minge

— Det er egentlig ikke vanskelig å lære dette, og jeg mener at alle kan klare det. Å kite er nesten som å kjøre bil, du må lære å gjøre flere enkle ting samtidig, sier han.

- Hva gjør man første gang?

— Man må lære seg hvordan kiten reagerer og hvordan den styres. Stå på bakken og fly den som en vanlig drage. Da får du også en følelse av vindens enorme kraft, sier Brons-Illing.

Neste skritt er å være i vannet med kiten. Brettet ligger fortsatt på land. Er du til havs og mister brettet, skal du kunne navigere deg til land ved at kiten drar deg mens du flyter på magen.

Vannmann

— Det er ikke en sport som du må være veldig sterk i. Armene skal bare brukes til å styre med. Kiten er festet til selen du har rundt livet, vinden fikser resten. Den eneste egenskapen du egentlig trenger, er å være glad i vann, sier han.

Skulle vannet by på problemer, kan du heller bruke kiten på vinterføre. Spenn på deg slalåmskiene eller snowboardet og la deg seile av gårde.

— Du kan bruke den samme kiten på snø som i vann, men de fleste bruker en enklere kite på snøen. Den ligner mer på en fallskjerm og tar mindre plass. Kiten som brukes på sjøen har luftkamre som holder den flytende når den faller i vannet. Når det skjer, er det en enkel sak å få den i lufta igjen. Men alt må øves på, poengterer Brons-Illing.

- Hvor mye vind trenger du?

— Det avhenger av kroppsvekten din. Morsomst er det når vinden er fra 7 sekundmeter og oppover. Nybegynnere tror ofte at lite vind er fint for å lære seg teknikken. Det er feil. Du blir da så travel med å holde kiten i lufta at du ikke får tenkt på annet. I god vind oppfører kiten seg forutsigbart og er enklere å navigere, sier han.

10.000 kroner

- Dyrt?

— Du kommer langt med 10.000 kroner. Våtdrakt og sele bør du kjøpe nytt, mens kite og brett kan du få pent brukt for en rimelig penge.

Som i alle andre idretter finnes det også her uendelig med utstyr. Etterhvert er det vanlig å ha flere kiter i forskjellige størrelser, alt etter hvilken vind du støter på. Kroppsvekt og brettstørrelsen har også betydning på størrelse. Lite brett krever større kite. Lett kropp krever mindre.

— For nybegynnere anbefaler jeg kite på 12 kvadratmeter. Da har du en som fungerer fint i 10 sekundmeter vind, som er optimalt for denne sporten, sier Brons-Illing.

Ikke så lett

PRØVER SEG: Nybegynnerne Joachim Sirevåg (28), Kjetil Gamst (27) og Atle Sør-Reime (29) puster ut etter noen timer i sjøen. Foto: Anders Minge

Kjetil Gamst (27) setter seg ned i sanden og fisker fram matpakken. Han har sin andre dag med kiting. Nå er han sliten. — Det er gøy, men vanskelig. Jeg hadde egentlig trodd det skulle være lettere å lære seg , sier han oppgitt.

Tidligere har han drevet med brettseiling og bølgesurfing. Foreløpig har ikke den erfaringen vært til stor hjelp.

— Det er utfordrende å styre kiten, samtidig som jeg skal opp på brettet. Jeg har ennå ikke klart det, men får jeg flere timer i vannet, må det vel gå, sier Kjetil Gamst.

Jevn vind

Christopher Brons-Illing bruker 20 minutter på å rigge seg klar. Da har han fått på seg våtdrakten og satt opp utstyret. Etterpå går det en liten time med vask og nedrigging.

— For meg handler det om å leve i øyeblikket. I vannet får jeg noen timer der alt annet ikke betyr noe. Jeg mister følelsen for tid. Det er meg, vinden og kiten. Etter noen timer har jeg fått en liten ferie og et stort smil, sier Brons-Illing.

- Hva er et bra sted for kiting?

— Det beste er jevn vind, og den finner du best langs kysten der det eneste du ser er horisonten. Det er også optimalt hvis det er sandstrand. Steingrunn kan fort ødelegge kiten din, advarer han.

Konflikter

Klemet Store er leder i Norges kiteforbund. Han gleder seg over den økende interessen for kiting. Samtidig skaper den utfordringer.

— Vinter-kiterne har enn så lenge god plass, men på strendene sommertid, er det fortetting som byr på problemer. På flere av de mest brukte kite-stedene har vi interessekonflikter. Vi jobber med kommuner, grunneiere og naturvernere for å finne gode løsninger slik at alle grupper kan ha glede av naturen. Det er derfor viktig at vi kitere respekterer gjeldende regler på de forskjellige stedene, sier han.