Mange bruker turgåing som alibi for at de trener. Men hvor stor effekt har man egentlig av å gå?

— Det er jo så vakkert å være her. Som regel er vi ute en times tid hver dag, og da går ofte turen hit til Baneheia. Det å gå tur med hunden er herlig. Hun elsker å bade, og her er det flere plasser der det er fint for henne å plaske uti.

Ole Martin Topstad er ikke i tvil. Sammen med hunden Mira får de begge god mosjon av å gå seg en tur.

Nordmenn går mye på tur

Mange nordmenn foretrekker å gå tur når de skal trene. Tall fra Statistisk sentralbyrå slår fast at veldig mange nordmenn er glad i å bruke beina når de skal trene.

I 2007 hadde 82 prosent av det norske folk gått tur i løpet av den siste måneden, og selv om den ferskeste statistikken fra 2013 har konkrete tall innenfor kategorien, mener SSB det er sikkert å si at det fotturer er blant de mest populære treningsformene i landet.

Men hvor god treningseffekt har det egentlig?

Svein Tjemsland og Elisabeth Fredriksen på tur i Baneheia i Kristiansand, her i lett jogg Foto: Nicolai Gaustad Olsen

Helsedirektoratet har på sine nettsider kommet med eksempler på hvordan man på en uke kan få nok fysisk aktivitet. Noen eksempler er:

  • 30 minutters gåtur alle hverdager — husk at du må bli litt andpusten.

  • Rask gange i 20 minutter til og fra jobb hver dag og en helgetur på 50 minutter.

Effektivt i forhold til å sitte i ro

Helsedirektoratet mener tydelig at en uke hvor å gå tur er den eneste fysiske aktiviteten du får, kan være nok for å få nok trening. Ifølge direktoratets anbefalinger bør voksne og eldre ha 150 minutter med moderat, fysisk aktivitet hver uke.

Jan Hoff er professor i medisin og idrettsfysiolog. Foto: Terje Trobe

— Å gå tur er veldig effektivt det, i forhold til å sitte i ro, sier Jan Hoff.Han er norsk idrettsfysiolog og professor i medisin.

Sammen med Jan Helgerud har han jobbet med flere store idrettsutøvere, og i 2001 lanserte de et treningskonsept for prestasjonsutvikling.

Hoff er klar på at det å gå er bedre enn ingenting, men ønsker du å komme i bedre form er det ikke nok.

— Høy intensitet øker effekten uendelig mange ganger

— Gjennom å gå tur kan man bremse forfallet. Men er du i dårlig form og ønsker å bli i bedre form, må det kraftigere lut til, sier Hoff.

Han har i alle år vært forkjemper for 4x4 intervaller. Fire minutters arbeidsperioder med høy intensitet, uten at du kjenner ubehag. Professoren mener effekten er så mye større da enn ved en rolig gåtur.

— Det ville vært glitrende om folk trente 150 minutter med moderat trening i uka, men de fleste gjør ikke det. Helsedirektoratet mener at hvis man øker intensiteten, så kan man halvere tiden. Men det er jo så mye mer effektivt enn det. Med fire minutters arbeidsperioder, hvor du er ordentlig andpusten, så øker effekten uendelig mange ganger, sier Hoff.

Som mener at man med fire minutters intervaller to ganger i uka, kan holde seg 20 år gammel fysiologisk til man er 80. Men om du ikke er glad i å løpe, trenger ikke det å være en bekymring, mener Jan Hoff.

— Gange i motbakke er det vi anbefaler for folk flest. Du trenger ikke å løpe, men du må tørre å svette. Samtidig er det viktig å si at for å få styrketrening, er det ikke tilstrekkelig med en gåtur.

Kan ikke gå deg slank

Du bør opp i intensitet om du vil gå ned i vekt.

Den som veier 80 kilo og vil gå ned en kilo i uka gjennom lavintensitetstrening, som for eksempel å gå tur, må gå ti timer daglig. Velger man å løpe trengs det bare 2,5 timer.

Det skriver den svenske professoren Stephan Rössner i et innlegg i Aftonbladet. Han er klar på at man ikke kan gå seg slank, og at det må høyintensitetstrening til for å forbrenne nok.

Han får støtte fra Jan Hoff.

— Du forbrenner jo energi ved å gå, så det er jo i og for seg greit. Men du øker ikke kapasiteten din, og da får du ikke økt energiforbrenning. Øker du oksygenopptaket, får du høyere kapasitet. Da gjør du mer i løpet av en dag, det er vel dokumentert, og da forbrenner du også mer. Det er mye lurere enn å gå tur, mener Hoff.

De fleste eksperter virker å være samstemte om at det er kostholdet som er det viktigste å fokusere på om man skal ned i vekt. Ifølge Rössner trenger ikke det å legge om kosten å være dramatisk, og at de fleste slankeprogram anbefaler å bremse energiinntaket med 600 kalorier.