Skisesongen nærmer seg. Mange mosjonister skal igjen spenne på seg skiene og legge ut på tøffe treningsturer. Trening er vel og bra, men det kan bli for mye av det gode.

De fleste er enige om at trening og fysisk aktivitet er positivt. Men det finnes også den treningen som kan være helseskadelig, den som fører til rabdomyolyse.

— Vi har sett en firedobling i årene fra 2011 til 2014. I 2008 så vi ikke dette i det hele tatt, forklarer Christian Aalborg, lege ved nyremedisinsk avdeling på Akershus Universitetssykehus.

Mens det var null tilfeller av sykdommen i 2008, var det 22 i 2014. I tillegg regner Aalborg med at det finnes flere tilfeller enn dette.

Vet ikke grunnen

Sykdommen er en akutt muskelsykdom. Sykdommen oppstår ved at innholdet i muskelcellene renner ut i blodet. Det kan blant annet føre til en akutt nyresvikt.

Christian Aalborg forteller om stor økning i tilfeller av sykdommen rabdomyolyse. Foto: Privat

Aalborg og tre kolleger har nettopp publisert en forskningsartikkel i Tidsskriftet om firedoblingen av antall rabdomyolysetilfeller de siste årene. Hva den enorme økningen skyldes, vet han ikke.— Vi har ikke sett noe på hvorfor. Vi har tenkt at det er en kombinasjon i endring av folks treningsvaner og økt fokus i media. Det skrives mer om det. Folk kjenner igjen symptomene på noe de har lest, sier han og utdyper:

- Det er en økt andel som trener styrke, økt bruk av personlige treninger, i tillegg til at det er blitt populært med høyintensitetstrening. Crossfit er muligens den største synderen, mener han.

Ifølge Truls Raastad, professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, er sannsynligheten størst for å få skaden i overkroppen.

— Når man har en lav belastning på muskulaturen så får man en beskyttelse for slike ødeleggelser. Det handler om at beina brukes mer i dagliglivet, forklarer han.

— Idiotitrening

Rabdomyolyse kommer først og fremst av for tøff eksentrisk styrketrening. Eksentrisk styrketrening er når muskulaturen skal holde igjen, for eksempel når kroppen er på vei ned når man tar armhevinger.

Det er når styrketreningen blir for tøff, for eksempel for mange armhevinger på for kort tid, at sykdommen oppstår.

— Det kan skje hvem som helst. Men det er mindre sannsynlig med en godt trent kontra en dårlig trent. Det mest typiske er personer som har vært godt trent, men som ikke har trent på en stund, så kjører de på maks i første økta, forklarer Truls Raastad,

Raastad har blant annet skrevet et innlegg hvor han omtaler treningen som fører til denne sykdommen som "idiotitrening".

— Grunnen til det er at det er når man gjør alt for hard trening uten å ha grunnlaget for det at dette oppstår. Spesielt når det skjer under veiledning fra fagpersonell er det hvertfall idioti. De burde vite bedre, mener han.

Aalborg mener det også kan skje under trening med lavere intensitet.

Det kan forekomme ved alle treningsformer. Risikofaktorene for å utvikle dette er et dårlig treningsgrunnlag, ulike medisiner, varmt vær også videre. Men enkelt kan man si at det gjerne er veldig intensiv trening som gir høyest risiko, sier han.

(for abonnenter)

Enkelt å unngå

Sykdommen oppstår nesten utelukkende når man bedriver hard styrketrening. Det er mulig å trene feil når man driver med utholdenhetstrening, men at denne tilstanden skal oppstå av årets første skitur er lite sannsynlig, mener Raastad.

— På ski er det nesten umulig, Det muskelen tåler dårlig er eksentrisk arbeid, mener han.

Aalborg har heller ikke sett noen økning i antall tilfeller i vintersesongen. Han mener det ikke er noen fare så lenge man bruker sunn fornuft i treningen.

— Det er viktig å begynne forsiktig, lytte til kroppens signaler. Man bør ta kontakt med lege om man får kjøttfarget urin, unormal muskelsvakhet eller hevelser, sier han.

- Er det noen fare ved ikke å ta kontakt?

— Ja, det er det. Vi understreker at treningspåført radomyolyse er godartet i forhold til andre årsaker til denne sykdommen. Det kan føre til nyresvikt, og deretter hjerteproblemer. Det er potensielt en farlig tilstand, mener han.