For mange er skrittelleren blitt fast inventar i bukselommen. Telleren måler antall skritt i løpet av en dag, på den måten kan man få en oversikt over hvor mye man er i aktivitet.

Landsforeningen for hjerte— og lungesyke (LHL) startet for noen år siden en kampanje hvor de oppfordret alle til å gå 10.000 skritt hver dag. Salget av skrittellere gikk varmt.

Nå viser det seg at skrittellerne kanskje ikke er så positive allikevel.

Mange har lest denne:

50 prosent mer uten skritteller

En studie publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA) viser nemlig at du ikke nødvendigvis går ned mer i vekt om du bruker skritteller.

Snaut 500 unge mennesker, som alle ønsket å gå ned i vekt, ble vervet til studient. Først fulgte alle en diett i et halvt år. Samtlige gikk ned i vekt. Deretter delte de inn i to grupper. Én gruppe skulle måle aktiviteten sin med skrittellere, den andre skulle måle aktiviteten sin manuelt og legge inn dataene i et rapporteringsskjema.

Det viste seg at gruppen uten skrittellere gikk ned over 50 prosent mer enn de som brukte skrittellere (henholdsvis 5,9 og 3,5 kilos nedgang i vekt).

Rusltatet kom overraskende på forskerne.

— Én teori er at de som brukte skrittellere ble så inspirert at de trente masse og ble sultne. Dermed spiste de for mye, sier Dr. John Jakicic, en av forskerne i studien, til New York Times.

Teorien viser seg ikke å stemme. Gruppen med skrittelere var faktisk mindre i aktivitet enn gruppen med. Da blir spørsmålet stående: hvorfor? Jakicic har flere teorier.

— Muligens gjorde skrittelerne det mindre motiverende å bevege på seg. Da man skjønte at man ikke nådde dagens mål ga man kanskje opp. Eventuelt kan det tenkes at deltakerne følte at teknologien fjernet ansvaret fra dem, sier Jakicic.

(for abonnenter)

Må kombineres med sunn fornuft

Kari H. Bugge svarer på spørsmål om vektreduksjon, trening og kosthold for Grete Roede. Hun er ikke like overrasket.

— Det å ensidig fokusere på aktivitet er ikke en god vei til vektreduskjon. Kroppen kompenserer med å gi økt sultfølelse, forklarerBugge.

Hun mener skrittelleren er et nyttig verktøy for noen, men ikke for alle, og forklarer:

— En aktivitetsmåler brukt på rett måte kan være veldig bra. Ved å bruke den i en periode kan du få kartlagt hvor aktiv du er. Det kan kanskje føre til at du legger inn litt ekstra aktivitet. Det kan for eksempel motivere til å gå en tur, sier hun og legger til:

- Dessverre er det motsatt for mange også. Om du ser at du er veldig inaktiv noen dager kan du bli mer resignert enn motivert, mener hun.

— Man skal selvfølgelig være bevisst på at man kan komme hjem fra jobb en dag og se at man kun har gått 4000 skritt. Da tenker man kanskje at man ikke får det til uansett.

Bugge oppfordrer til å bruke skrittelleren som en pekepinn, ikke en definitiv måling på hva som er bra eller dårlig.

— Slike verktøy må kombineres med sunn fornuft og kunnskap. Hvis det blir sånn at du dropper styrketreningen og heller går 10.000 skritt så har du bommet litt. Men hvis den får deg til å løpe for at du skal få unna skrittene kjappere så er det en stor gevinst, sier hun.

(for abonnenter)

— Blir for enkelt

Det er selvsagt bedre å komme seg opp av sofaen enn å bli sittende i den. Men om du er veldig motivert kan altså skrittelleren heller fungere som en begrensning enn en motivator.

— Skrittelleren er en lavterskel-tilnærming. For den gruppen som beveger seg ut av sofaen er det genialt. For de som allerede har et variert treningsopplegg med styrketrening så kan det å skaffe 10.000 skritt bli utfordrende og bruk av skritteller kan nesten bli demotiverende, forklarer Bugge.

LHL mener at skrittellerne uansett er viktige. Om du ikke går ned i vekt gir de uansett en helsemessig gevinst.

- Hvert skritt har en helsemessig effekt. Når det gjelder vekta må man gå grundigere til verks. Man må tenke flere alternativer. Det at man er ute og går vil uansett være positivt for helsen, sier Martin Steen, rådgiver for kommunikasjon og politikk i LHL.

Han håper skrittelleren kan fungere som starten på en mer aktiv tilværelse.

— Kanskje blir skrittene til mer aktivitet i hverdagen. En halvtimes aktivitet hver dag er gull verdt for helsa. Alt med måte, men at man holder seg form er viktig. Det blir for enkelt å tenke at man går ned i vekt, sier han.