Trening og sunn livsstil er mer in enn noen gang. Personlige rekorder og treningsopplegg er lunsjtema på mange arbeidsplasser rundt omkring i Norge, og sportsbransjen setter nye salgsrekorder for hvert år som går.

Utstyr som tidligere var forbeholdt toppidrettsutøvere, finner du nå i skapet til kollegaen din eller hjemme hos nabodamen. Men fortsatt er det mer å hente for dem som selger diverse duppeditter. Mye mer.

Sensorsokker

Tim Bennett, president i organisasjonen Kondis, tester gjerne ut nye duppedingser under trening. Foto: KRISTINE LINDEBØ

Noe av det ferskeste på markedet, er den såkalte «Sensoria Fitness Smart Sock», som viser om du løper på en fornuftig måte. Tim Bennett, president i organisasjonen Kondis, har prøvd ut sokken, og mener at den kan ha noe for seg. — Ja, for dem som skal starte med løping kan det være noe. Sokken har en sensor som registrerer hvordan du tråkker ned på beinet, om du lander på forfot eller bakfot. Den er et nyttig verktøy for å få folk til å løpe mer riktig , forklarer Bennett.

Han er imidlertid ikke ubetinget begeistret.

— Du har en bøyle rundt ankelen når du bruker sokken, men jeg synes ikke det er noe problem. Ulempen for meg er at du må ha med deg mobilen når du løper for at det skal funke. Sokken må nok utvikles og gjøres enklere. Uansett tror jeg ikke dette blir en kjempeslager, men kan godt bli noe en del prøver ut, tror Bennett.

Vekttreningsbånd og golfbrikke

Sokken han snakker om, er selvsagt bare et illustrerende tilfelle. Det finnes utallige dingser der ute, her er noen andre eksempler:

I vektrommet: Med et slikt bånd rundt armen kan du ut fra dagsformen din få beskjed om hvor mange kilo det er hensiktsmessig å legge på vektstangen i styrkerommet.

For styrketrening er et såkalt «push band» blant de nyeste duppedittene. Båndet festes rundt armen og gir deg kontinuerlig tilbakemelding mens du gjør øvelsene i vektrommet. Når du gjennomfører ti repetisjoner i benkpress, registrerer båndet hastigheten på bevegelsene dine. Deretter gir det en anbefaling for hvor mange kilo du bør legge på vektstangen før neste sett repetisjoner, avhengig av dagsformen og hvilket mål du har med treningen. Det hele kan sammenlignes med en løper som er opptatt av å holde seg innenfor en bestemt intensitetssone.

Melder fra: Den nye Apple Watch kan brukes som pulsklokke, men gir også beskjed når du sitter for lenge på baken.

Også når det gjelder den viktige hverdagsaktiviteten kan teknologien være en medhjelper. I disse dager lanseres Apple Watch på det norske markedet. En av klokkens mange oppgaver er å gi beskjed når man har sittet stille i en time. Slik blir man minnet på at man bør reise seg og strekke litt på kroppen med jevne mellomrom.

I bassenget: En MP3-spiller til bruk mens du svømmer.

For dem som liker å svømme, kan det være aktuelt å benytte seg av undervanns-MP3-spilleren Neptune. Den bruker en teknologi som gjør at du uten å ha på øretelefoner kan lytte til favorittmusikken din mens du sliter deg fra den ene bassengkanten til den andre.

På golfbanen: Med denne chipen kan du sammenligne deg med proffene.

Det er langt fra bare til kondisjons— og styrketrening at det utvikles duppeditter. For golfentusiaster er kanskje en liten brikke kalt Zepp noe å teste ut. Brikken festes på golfhansken og samkjøres med mobilen. Etter et slag får du en analyse av utførelsen på mobilen, sammenlignet med hvordan de beste i verden utfører slaget. Tilsvarende brikke finnes også for tennis og baseball.

- Glede og nytte

Begrensninger virker altså ikke å eksistere i denne bransjen. Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS, registrer med glede at mange nye produkter blir tatt godt imot hos treningsglade nordmenn.

— Folk har stor appetitt på disse tingene, de vil ha dem når de trener. Det som kan brukes innenfor utholdenhetstrening, er blitt veldig populært, sier Kristiansen.

— Hvor kommer disse tingene fra?

— Mye kommer jo fra USA, og noe også fra Kina. Men det pleier ikke gå så lang tid før tingene selges i Norge. Konkurransen har tilspisset seg kraftig, og produktutviklingen er veldig sentral her. Veldig mye handler om å finne på nye og kule greier.

Tror på videre vekst

Bransjedirektøren går ikke med på at en del kjøper mer enn de strengt tatt behøver.

— Jeg tror folk har både glede og nytte av det de kjøper. Er du ute og tar en joggetur, er det alltid gøy å konkurrere med deg selv. Da er det fint med pulsklokke, som nå også er GPS, fartsmåler, høydemåler og mer.

Det første tiåret etter årtusenskiftet var den beste perioden noen gang for den norske sportsbransjen. Etter at man så en liten nedgang i omsetning fra 2010 til 2011, har kurven siden pekt oppover igjen.

- Er du redd for at folk går lei og slutte å kjøpe alt dette utstyret?

— Nei. Dette tror jeg bare kommer til å vokse, svarer Kristiansen.

Skepsis

Tim Bennett er ikke like sikker.

— Trenden er at det kommer masse greier som kan lese av diverse bevegelse. Det er innmari gøy en stund, men så har man prøvd det og spør seg selv: Trenger jeg denne informasjonen?

Bennett minner om at det er langt fra alt som dukker opp av nyvinninger, som overlever.

— Jeg har vært borti en sånn solskjerm som du skulle ha på hodet når du løp. Der kunne du følge med på fart og tid og alt mulig underveis, og denne skulle virkelig slå an. Men det gjorde den ikke, jeg tror den døde ganske fort, humrer Bennett.

Styrketrening og yoga

På treningssenterne, er det to hovedtrender nå, ifølge Randi Christensen Solberg. Hun er ansvarlig for gruppetrening i Sats Elixia i Norge.

— Den ene er styrketrening med egen kroppsvekt. De tradisjonelle styrketreningene med maskiner og apparater er avtakende, og øvelser som sørger for funksjonell trening er populære. Man kan kjenne igjen idretter som turn og friidrett i øvelsene, sier Solberg.

— Yogatrenden er nummer to. Denne har forsterket seg år for år, og kommer til å fortsette i 2016. Det handler om at man er mer opptatt av å ta vare på helsen sin fremfor å ha fokus på kropp. Vi tilbyr også en yoga der det spirituelle er tonet ned og treningsformen er det viktigste.

Spesialløp

Solberg forteller at de jobber på flere måter for å finne nye treningsformer.

— Vi får mange henvendelser, men er også veldig aktive ute selv. Spesielle trender dukker ofte opp først i USA. Nå har vi kastet oss på trenden som kalles barre, som er øvelser inspirert av ballett. Dette er noe vi har sett flere år i USA, men sittet på gjerdet og lurt på om det er noe for det norske markedet. Andre trender bruker mye kortere tid før de kommer til Norge.

Når det gjelder konkurranser for mosjonister, tror Bård Kristiansen at diverse spesialløp vil styrke sin posisjon.

— Disse er blitt relativt store i USA. Det holder ikke lenger bare å løpe, man vil krabbe i gjørmen, svømme over et vann og bli ordentlig gørrete før man kommer i mål, sier den administrerende direktøren i Sportsbransjen AS.